Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutgers: jonge mannen hebben meestal losse seks zonder condoom

Rutgers: jonge mannen hebben meestal losse seks zonder condoom

UTRECHT (ANP) - Het merendeel van de jonge mannen met verschillende seksuele contacten gebruikt nooit of alleen soms een condoom. Ze zeggen hiervoor te kiezen omdat hun sekspartner anticonceptie gebruikt om niet zwanger te worden, of omdat seks met condoom "minder lekker" zou zijn. Dat terwijl 80 procent van de mannen tussen de 20 en 25 jaar volgens de maandag gepubliceerde peiling van kenniscentrum Rutgers zegt het wel belangrijk te vinden dat hun sekspartner geen soa krijgt.

Het is dus niet vanzelfsprekend om een condoom te gebruiken bij een onenightstand of bij wisselende partners, concludeert het kenniscentrum voor seksualiteit en seksuele gezondheid. Het gaat om 14 procent van de jonge mannen met 'casual' seks dat nooit een condoom omdoet, 57 procent van deze groep pakt soms een rubbertje erbij. Bijna alle jonge mannen - 94 procent - zeggen in het onderzoek het belangrijk te vinden een vrouw niet zwanger te maken.

De belangrijkste redenen voor mannen om wél een condoom om te doen zijn: ‘Als de ander aangeeft dat ze graag een condoom wil gebruiken’, ‘Als ik weet dat de ander geen anticonceptie gebruikt’ en ‘Als ik zou weten dat de ander risico loopt op zwangerschap’. "Maar dit kun je alleen weten als je erover praat met je sekspartner", reageert anticonceptie-expert Ineke van der Vlugt van Rutgers. Ondertussen heeft 35 procent van de mannen die nooit een condoom gebruiken ook nog nooit gesproken met zijn partner over het voorkomen van een zwangerschap.

Van der Vlugt zegt teleurgesteld te zijn dat een deel van de jonge mannen enkel naar hun vrouwelijke sekspartner kijkt om ervoor te zorgen dat zij niet zwanger wordt. Wel is ze blij te horen dat 83 procent van de mannen het belangrijk vindt dat de ander onbezorgd kan genieten van de seks. Aan het onderzoek van Rutgers deden 1374 jonge mannen tussen de 20 en 25 jaar mee. Het kenniscentrum pleit ervoor om voortaan een condoom aan te trekken.

Meer uit Binnenland

Gemeenten bereiden zich voor op laatste groepsduel Marokko op WK

DEN HAAG (ANP) - Op veel plekken in het land komen Marokkaanse Nederlanders donderdag samen om het beslissende groepsduel van Marokko op het WK voetbal te kijken. Het Marokkaanse elftal kan zich voor het eerst sinds 1986 plaatsen voor de volgende ronde. In de grote steden bereiden de autoriteiten zich voor op een volksfeest bij plaatsing, maar ook op mogelijke onrust.

1 uur geleden
Grote stroomstoring in Zuid-Holland en Utrecht

UTRECHT (ANP) - Ongeveer 45.000 aansluitingen in een deel van de provincies Utrecht en Zuid-Holland zitten al sinds 00.12 uur in de nacht van woensdag op donderdag zonder stroom. Volgens netbeheerder Stedin zijn monteurs onderweg om de storing te verhelpen.

3 uur geleden
Zorgorganisaties geven steeds meer geld uit aan uitzendkrachten

DEN HAAG (ANP) - Zorgorganisaties gaven in 2021 ruim 8 procent meer geld uit aan het inhuren van uitzendkrachten en zzp'ers dan in het jaar daarvoor, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen jaren zijn de kosten voor uitzendkrachten een groter percentage van de totale kosten voor personeel gaan uitmaken.

4 uur geleden
Jetten: presentatie prijsplafond volgende week, 1 januari lukt

DEN HAAG (ANP) - Energieminister Rob Jetten verwacht eind volgende week het prijsplafond voor stroom en gas te presenteren en weet nu zeker dat deze zoals beloofd op 1 januari in zal gaan. Alle energiebedrijven werken volgens de bewindsman mee en het is daarom volgens hem niet nodig - zoals enkele Kamerleden hebben gevraagd - om na te denken over sancties als zij dat niet zouden doen.

4 uur geleden
Onenigheid bij PvdA over kandidatenlijst Eerste Kamer

DEN HAAG (ANP) - Bij de PvdA is onenigheid ontstaan over de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer. Dat bevestigen senators Ruud Koole en Hamit Karakus, die zich beiden naar aanleiding hiervan terug hebben getrokken van de lijst. Een partijcommissie onder leiding van coryfee Job Cohen heeft een concept kieslijst gemaakt en het landelijk bestuur is daar op onderdelen flink van afgeweken, bevestigen de Eerste Kamerleden na berichtgeving van de NOS. Kandidaten die hoog stonden op de lijst zouden op onverkiesbare plekken zijn gezet.

4 uur geleden
Kabinet: internationaal steeds meer verzet tegen lhbti-beleid

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet probeert zich tijdens internationale overleggen van de Europese Unie en Verenigde Naties in te zetten voor lhbti-rechten, maar stuit daarbij steeds vaker op weerstand van landen die hier weinig mee op hebben. Dat schrijven de ministers Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) en Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel). De bewindslieden willen daarom meer samenwerken met gelijkgestelde landen om hier tegenin te gaan.

9 uur geleden
Maatregelen Amsterdam om groei en overlast toerisme te beperken

AMSTERDAM (ANP) - Het college van B en W van Amsterdam wil een aantal maatregelen nemen om de groei van het toerisme te beperken en de overlast ervan tegen te gaan. Om de stad leefbaar te houden, wil het stadsbestuur onder meer overlastgevende vrijgezellenfeesten en georganiseerde kroegentochten aanpakken, het aantal riviercruises beperken en sluitingstijden van horecazaken en raamprostitutie op de Wallen vervroegen.

11 uur geleden