Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutgers: jonge mannen hebben meestal losse seks zonder condoom

Rutgers: jonge mannen hebben meestal losse seks zonder condoom

UTRECHT (ANP) - Het merendeel van de jonge mannen met verschillende seksuele contacten gebruikt nooit of alleen soms een condoom. Ze zeggen hiervoor te kiezen omdat hun sekspartner anticonceptie gebruikt om niet zwanger te worden, of omdat seks met condoom "minder lekker" zou zijn. Dat terwijl 80 procent van de mannen tussen de 20 en 25 jaar volgens de maandag gepubliceerde peiling van kenniscentrum Rutgers zegt het wel belangrijk te vinden dat hun sekspartner geen soa krijgt.

Het is dus niet vanzelfsprekend om een condoom te gebruiken bij een onenightstand of bij wisselende partners, concludeert het kenniscentrum voor seksualiteit en seksuele gezondheid. Het gaat om 14 procent van de jonge mannen met 'casual' seks dat nooit een condoom omdoet, 57 procent van deze groep pakt soms een rubbertje erbij. Bijna alle jonge mannen - 94 procent - zeggen in het onderzoek het belangrijk te vinden een vrouw niet zwanger te maken.

De belangrijkste redenen voor mannen om wél een condoom om te doen zijn: ‘Als de ander aangeeft dat ze graag een condoom wil gebruiken’, ‘Als ik weet dat de ander geen anticonceptie gebruikt’ en ‘Als ik zou weten dat de ander risico loopt op zwangerschap’. "Maar dit kun je alleen weten als je erover praat met je sekspartner", reageert anticonceptie-expert Ineke van der Vlugt van Rutgers. Ondertussen heeft 35 procent van de mannen die nooit een condoom gebruiken ook nog nooit gesproken met zijn partner over het voorkomen van een zwangerschap.

Van der Vlugt zegt teleurgesteld te zijn dat een deel van de jonge mannen enkel naar hun vrouwelijke sekspartner kijkt om ervoor te zorgen dat zij niet zwanger wordt. Wel is ze blij te horen dat 83 procent van de mannen het belangrijk vindt dat de ander onbezorgd kan genieten van de seks. Aan het onderzoek van Rutgers deden 1374 jonge mannen tussen de 20 en 25 jaar mee. Het kenniscentrum pleit ervoor om voortaan een condoom aan te trekken.

Meer uit Binnenland

Tientallen vluchten geannuleerd op Schiphol om dichte mist

SCHIPHOL (ANP) - Op Schiphol zijn tientallen vluchten geannuleerd vanwege de dichte mist en de lage temperaturen. Vooral veel vluchten van KLM, van de luchtvaartmaatschappijen de grootste gebruiker van het vliegveld, gaan niet door.

10 minuten geleden
NVWA blijft veel overtredingen zien met bestrijdingsmiddelen

UTRECHT (ANP) - Ongeveer een derde van alle boeren die vorig jaar werden gecontroleerd op hun gebruik van bestrijdingsmiddelen, hield zich niet aan de regels. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) noemt het hoge aantal overtredingen "zorgwekkend". Volgens de autoriteit is in de agrarische sector sprake van een "structureel probleem" op dit terrein. De autoriteit constateert al jaren veel overtredingen.

19 minuten geleden
Vanaf februari hinder door werkzaamheden in Sijtwendetunnel N14

LEIDSCHENDAM (ANP) - Vanaf 4 februari volgend jaar vervangt Rijkswaterstaat de verlichting in de drie tunneldelen op de N14 bij Leidschendam die samen de Sijtwendetunnel vormen. De werkzaamheden, die volgens de planning tot 18 mei 2024 duren, hebben gevolgen voor het verkeer op deze drukke route die de A4 en de N44 verbindt.

48 minuten geleden
Eerste asielzoekers donderdagavond naar crisisopvang Stadskanaal

STADSKANAAL (ANP) - De nachtopvang in de Groningse gemeente Stadskanaal kan donderdagavond voor het eerst worden ingezet voor asielzoekers uit Ter Apel. Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) laat weten dat de extra noodopvang, die afgelopen dinsdag werd aangekondigd, dan klaar is voor gebruik. In de verwarmde tenten aan de Manegelaan is plek voor tweehonderd mensen.

1 uur geleden
PBL verlaagt verwachtingen voor zonneparken en windmolens op land

DEN HAAG (ANP) - De groei van het aantal windmolen- en zonneparken op land begint te haperen. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) concludeert in een donderdag verschenen rapport dat het doel voor 2030 nog "goed haalbaar" is, maar schroeft tegelijkertijd de verwachtingen iets omlaag.

1 uur geleden
Man (36) opgepakt voor betrokkenheid bij brand in kerk Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De politie heeft een 36-jarige man uit Best (Noord-Brabant) aangehouden voor betrokkenheid bij de brand in een kerk in Rotterdam woensdag. De man had zichzelf gemeld op het politiebureau, meldt de politie donderdag.

1 uur geleden
Martin van Rijn uit kritiek op uitlekken van einde Op1

HILVERSUM (ANP) - Martin van Rijn, die het onafhankelijke onderzoek naar de werkcultuur bij de NPO leidt, heeft zich kritisch uitgelaten over de wijze waarop naar buiten is gekomen dat de talkshow Op1 stopt. "Ik heb ook gelezen dat mensen uit de krant moesten lezen dat hun banen veranderden. Dat is niet gebruikelijk, zullen we maar zeggen", heeft hij donderdag gezegd in het Radio NPO 1-programma Sven op 1.

1 uur geleden