Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rustige oudjaarsdag op Beursplein 5

Rustige oudjaarsdag op Beursplein 5

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam ging dinsdag licht vooruit. De andere Europese beurzen lieten ook weinig beweging zien. Beleggers deden het rustig aan op de laatste dag van het sterke beursjaar 2019. In Amsterdam, Brussel, Parijs en Londen wordt een halve dag gehandeld. De beurzen in Frankfurt, Zürich en Milaan bleven op oudjaarsdag dicht. Op nieuwjaarsdag zijn alle Europese beurzen gesloten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,2 procent hoger op 606,87 punten. De hoofdindex stevent af op een jaarwinst van ongeveer 24 procent in 2019. Dat is het hoogste rendement sinds 2009. Vorig jaar werd nog een verlies geleden van 10 procent. In het afgelopen decennium boekte de AEX een winst van ruim 80 procent.

De MidKap klom 0,1 procent tot 910,89 punten en koerst af op een jaarwinst van meer dan 38 procent. De beurs in Parijs won 0,1 procent en Londen daalde 0,2 procent. De Franse CAC40-index en de Britse FTSE 100 zijn in 2019 respectievelijk met ongeveer 26 en 12 procent gestegen.

Altice Europe

Koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak was betaalbedrijf Adyen met een winst van 0,9 procent. Supermarktconcern Ahold Delhaize stond onderaan met een verlies van 0,8 procent. In de MidKap was kabel- en telecombedrijf Altice Europe de sterkste stijger met een plus van 1,6 procent. Verlichtingsbedrijf Signify sloot de rij met een min van 1,2 procent.

Op de lokale markt raakte Core Laboratories ruim 7 procent kwijt. De in Amsterdam genoteerde Amerikaanse dienstverlener aan de olie- en gasindustrie heeft zijn winst- en omzetverwachting voor het vierde kwartaal verlaagd en snijdt in zijn dividenduitkeringen. Het bedrijf kampt met lastige marktomstandigheden.

Carlos Ghosn

Renault verloor 0,5 procent in Parijs. Voormalig topman Carlos Ghosn van de autobedrijven Renault en Nissan is uit Japan gevlucht en naar Libanon gevlogen. Ghosn wordt in Japan verdacht van fraude en volgend jaar zou zijn rechtszaak van start gaan.

De euro was 1,1212 dollar waard tegen 1,1217 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent goedkoper op 61,64 dollar. Brentolie steeg 0,2 procent in prijs tot 66,78 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Automaker Ford stijgt op Wall Street na afwenden nieuwe stakingen

NEW YORK (ANP) - Ford behoorde de laatste dag van de handelsweek tot de stijgers op de beurzen van New York. Het aandeel steeg 1,9 procent. De Amerikaanse vakbond UAW maakte bekend de staking bij een fabriek van de autofabrikant niet verder uit te breiden. Dat deed de bond wel bij fabrikanten General Motors (GM) en Stellantis. De stakingen begonnen vorige week vrijdag, nadat de onderhandelingen over een nieuwe cao-overeenkomst in een impasse zijn geraakt.

4 uur geleden
ING en ABN onderuit op Damrak om verhoging bankbelasting

AMSTERDAM (ANP) - ING en ABN AMRO zijn vrijdag met stevige koersverliezen gesloten op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden negatief op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankbelasting te verhogen. ING en ABN AMRO leverden daarop tot 6,4 procent in. Verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot 2,6 procent.

8 uur geleden
Autovakbond VS breidt stakingen bij GM en Stellantis uit

DETROIT (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De stakingen bij autofabrieken van General Motors (GM) en Stellantis in de Verenigde Staten, die afgelopen vrijdag begonnen, worden uitgebreid. Dat heeft Shawn Fain, voorzitter van autovakbond UAW, vrijdag bekendgemaakt. Daarmee wordt het werk neergelegd in nog eens 38 fabrieken, verspreid over twintig Amerikaanse staten.

8 uur geleden
KLM: belasting overstappende passagiers Schiphol zorgelijk

SCHIPHOL (AFN/BLOOMBERG) - KLM vindt het plan voor de invoering van een belasting op overstappende passagiers op luchthaven Schiphol zeer zorgelijk omdat daardoor het aantal vluchten sterk kan afnemen en veel minder passagiers gaan reizen met de luchtvaartmaatschappij. Dat verklaarde KLM nadat een CDA-motie voor de belasting werd aangenomen door een meerderheid van de Tweede Kamer. Met die belasting zouden huishoudens geholpen moeten worden met de energierekening.

9 uur geleden
KLM-piloten willen maandag een uur staken op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Piloten van KLM willen aanstaande maandag een uur het werk neerleggen op Schiphol om een betere cao af te dwingen. Dit meldt vakbond VNV vrijdag. Voorzitter Camiel Verhagen vermoedt dat de staking vijftien vertrekkende vluchten kan vertragen.

10 uur geleden
Europese Commissie: menig buitenlands bedrijf blijft in Rusland

BRUSSEL (ANP/DPA) - Een groot aantal buitenlandse investeerders doen ondanks de Russische oorlog tegen Oekraïne nog zaken in Rusland. Meer dan de helft is er nog actief, zegt de Europese Commissie.

10 uur geleden
Activision Blizzard stijgt op herstellend Wall Street

NEW YORK (ANP) - Activision Blizzard behoorde vrijdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op de verklaring van de Britse toezichthouder CMA dat de overname van het gamebedrijf door softwareconcern Microsoft waarschijnlijk zal worden goedgekeurd. De twee bedrijven kregen eerder geen toestemming van de Britten om samen te gaan uit angst voor de grote macht die ze samen zouden kunnen uitoefenen op de markt voor games in de cloud.

10 uur geleden