Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rustige demonstratie bij azc in Budel

Rustige demonstratie bij azc in Budel

BUDEL (ANP) - Zo'n vijftig mensen hebben zaterdagmiddag bij het asielzoekerscentrum in Budel gedemonstreerd tegen het langer openhouden van dit azc. Ze droegen spandoeken met teksten als 'Geef ons dorp terug', 'Stop overlast vanuit azc' en ' Azc, tijd van gaan is gekomen'.

De demonstranten verzamelden zich rond het middaguur voor de poort van het azc. Ze worden in de gaten gehouden door enkele agenten, maar de actie verloopt rustig en gemoedelijk. Bezoekers van de open dag van het azc reageren kritisch op de demonstranten. Sommigen zeggen dat ze "moeten oprotten".

Rond 14.00 uur waren de meeste demonstranten weer naar huis gegaan. Er stond rond die tijd nog een klein gezelschap van zo'n 15 mensen voor de poort.

Overlast

Omwonenden van het azc in Budel en Maarheeze klagen al jaren over overlast van met name 'veiligelanders'. Dat zijn mensen uit landen als Marokko, Algerije, Egypte, Libië en Tunesië die geen uitzicht hebben op asiel, maar hangende de procedure in het azc mogen verblijven en geregeld crimineel gedrag vertonen. De gemeente Cranendonck, waar Budel onder valt, is een van de twee gemeenten in Nederland waar 'veiligelanders' worden opgevangen. De gemeente wil van deze taak af.

Na een reeks steekincidenten op het terrein van het azc gold in het begin van dit jaar al een tijdlang een noodverordening, zodat bewoners en bezoekers preventief konden worden gefouilleerd. In juli beloofde Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) tijdens een werkbezoek dat er geïnvesteerd zou worden om de rust te herstellen.

Beveiligers

Cranendonck wil dat het azc in 2024 sluit, maar Van der Burg wil dat het langer openblijft.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft beveiligers aangesteld en ook worden er meer kamercontroles gehouden. De asielprocedure van overlastgevers wordt versneld afgehandeld. Straatcoaches houden de omgeving in de gaten.

Meer uit Binnenland

Afgevaardigden Qatar met eigen armband om naast minister Helder

AL KHOR (ANP) - Twee Qatarese afgevaardigden hebben op het WK in het stadion naast sportminister Conny Helder een eigen armband omgedaan tijdens de wedstrijd tussen Oranje en Qatar. Volgens de NOS betuigden ze daarmee steun voor de Palestijnse zaak. Het motief van de armband komt overeen met traditionele patronen op Palestijnse sjaals, zogenoemde keffiyeh-sjaals.

15 minuten geleden
Kabinet wil 2 nieuwe kerncentrales in 2035, mogelijk in Borssele

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil twee kerncentrales laten bouwen die in 2035 gereed moeten zijn. De voorkeur gaat hierbij uit naar het Zeeuwse Borssele, waar nu al de enige kerncentrale staat. Verscheidene bronnen bevestigen dit na een bericht van RTL Nieuws.

19 minuten geleden
Rotterdam wil geen uitbreiding aantal vluchten op luchthaven

ROTTERDAM (ANP) - Rotterdam wil dat het kabinet in de toekomst geen groei van het aantal vluchten van en naar Rotterdam The Hague Airport (RTHA) zal toestaan. Het stadsbestuur geeft met deze zienswijze gehoor aan de bezwaren tegen uitbreiding van de luchthaven die leven bij burgers en in de gemeenteraad.

43 minuten geleden
CNV akkoord met cao leerlingenvervoer, staking FNV'ers gaat door

UTRECHT (ANP) - Leden van vakbond CNV Vakmensen hebben ingestemd met een cao voor het leerlingen- en zorgvervoer. Ze gaan akkoord met de afspraken die vorige week zijn gemaakt met werkgeversverbond KNV Zorgvervoer en Taxi.

44 minuten geleden
Japin benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

UTRECHT (ANP) - Arthur Japin is dinsdag benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Die onderscheiding kreeg de auteur uit handen van Sharon Dijksma, burgemeester van Utrecht. De gemeente Utrecht roemt de 66-jarige schrijver om zijn "veelzijdige oeuvre".

59 minuten geleden
Kamer wil internetaansluiting op elk adres

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat elk adres in Nederland een vaste internetaansluiting krijgt. Volgens de laatste cijfers hebben 19.000 adressen in buitengebieden geen vaste aansluiting voor snel internet. SP en D66 verzoeken in een motie om uit te zoeken of het mogelijk is om elk adres internettoegang te geven, zoals dat ook met telefonie het geval is.

1 uur geleden
Kamer wil meer weten over modernisering kernwapens in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Er moet meer openheid komen over de modernisering van de kernwapens die in Nederland liggen, vindt de Tweede Kamer. Officieel is het nooit bevestigd, maar het is een publiek geheim dat op vliegbasis Volkel Amerikaanse kernwapens liggen.

1 uur geleden