Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rustige demonstratie bij azc in Budel

Rustige demonstratie bij azc in Budel

BUDEL (ANP) - Zo'n vijftig mensen hebben zaterdagmiddag bij het asielzoekerscentrum in Budel gedemonstreerd tegen het langer openhouden van dit azc. Ze droegen spandoeken met teksten als 'Geef ons dorp terug', 'Stop overlast vanuit azc' en ' Azc, tijd van gaan is gekomen'.

De demonstranten verzamelden zich rond het middaguur voor de poort van het azc. Ze worden in de gaten gehouden door enkele agenten, maar de actie verloopt rustig en gemoedelijk. Bezoekers van de open dag van het azc reageren kritisch op de demonstranten. Sommigen zeggen dat ze "moeten oprotten".

Rond 14.00 uur waren de meeste demonstranten weer naar huis gegaan. Er stond rond die tijd nog een klein gezelschap van zo'n 15 mensen voor de poort.

Overlast

Omwonenden van het azc in Budel en Maarheeze klagen al jaren over overlast van met name 'veiligelanders'. Dat zijn mensen uit landen als Marokko, Algerije, Egypte, Libië en Tunesië die geen uitzicht hebben op asiel, maar hangende de procedure in het azc mogen verblijven en geregeld crimineel gedrag vertonen. De gemeente Cranendonck, waar Budel onder valt, is een van de twee gemeenten in Nederland waar 'veiligelanders' worden opgevangen. De gemeente wil van deze taak af.

Na een reeks steekincidenten op het terrein van het azc gold in het begin van dit jaar al een tijdlang een noodverordening, zodat bewoners en bezoekers preventief konden worden gefouilleerd. In juli beloofde Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) tijdens een werkbezoek dat er geïnvesteerd zou worden om de rust te herstellen.

Beveiligers

Cranendonck wil dat het azc in 2024 sluit, maar Van der Burg wil dat het langer openblijft.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft beveiligers aangesteld en ook worden er meer kamercontroles gehouden. De asielprocedure van overlastgevers wordt versneld afgehandeld. Straatcoaches houden de omgeving in de gaten.

Meer uit Binnenland

Politie stuurt demonstranten weg bij ambassade Israël in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zaterdagmiddag een groep demonstranten weggestuurd bij de ambassade van Israël aan de Johan de Wittlaan in Den Haag. Volgens een woordvoerster heeft de politie één aanhouding verricht. De arrestant zou aanwijzingen van de politie niet hebben opgevolgd.

9 uur geleden
Deel derdelanders verzet zich tegen uitspraak Raad van State

AMSTERDAM (ANP) - Een deel van de zogeheten derdelanders uit Oekraïne die na 4 maart geen recht meer hebben op gemeentelijke opvang in Nederland, maakt daartegen bezwaar. Advocaat Wil Eikelboom, die meerdere derdelanders bijstaat, bevestigt een bericht daarover van de NOS. "We denken een kansrijke zaak te hebben", zegt Eikelboom.

11 uur geleden
Europapa in één dag 1,2 miljoen Nederlandse streams op Spotify

DEN HAAG (ANP) - Het nummer Europapa van Joost Klein is vrijdag in Nederland meer dan 1,2 miljoen keer gestreamd. Dat blijkt uit de openbare cijfers van streamingdienst Spotify. Hiermee heeft Joost Klein mogelijk een nieuw record gevestigd. Het record stond de afgelopen jaren op naam van Duncan Laurence.

13 uur geleden
Uit voorzorg veel politie aanwezig bij uitvaart rapper Bigidagoe

AMSTERDAM (ANP) - Bij de uitvaart van de doodgeschoten rapper Bigidagoe was zaterdag veel politie aanwezig uit voorzorg. Dat was ook het geval op vrijdagavond, toen de afscheidsdienst werd gehouden. De uitvaartplechtigheid begon kort na het middaguur en was iets na 14.00 uur afgelopen.

13 uur geleden
COA: opnieuw minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1961 mensen de nacht van vrijdag op zaterdag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daarmee blijft de opvang opnieuw onder het maximumaantal van 2000 asielzoekers waaraan het COA zich op last van de rechter moet houden. Ook de afgelopen week lukte het steeds om onder dat maximum te blijven.

15 uur geleden
Ruim 900.000 euro opgehaald met derde ALS Sunrise Walk

UTRECHT (ANP) - In de derde editie van de zogenoemde ALS Sunrise Walk in Utrecht is ruim 900.000 euro opgehaald voor onderzoek naar de dodelijke zenuw- en spierziekte. Ruim 3000 deelnemers deden mee met de wandeling die plaatsvond in de nacht van vrijdag op zaterdag, meldt de organiserende Stichting ALS Nederland.

16 uur geleden
Vrouw (23) aangehouden om bijten en schoppen beveiligers en agent

TILBURG (ANP) - In Tilburg is in de nacht van vrijdag op zaterdag een 23-jarige vrouw aangehouden omdat ze bij een uitgaansgelegenheid twee beveiligers en een politieagent had mishandeld. Ze bleek ook hard- en softdrugs bij zich te hebben. De twintiger zit nog vast.

17 uur geleden