Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russische wodka wordt zeldzamer bij slijter

Russische wodka wordt zeldzamer bij slijter

DEN HAAG (ANP) - Russische wodka wordt steeds zeldzamer in de schappen van Nederlandse slijters. Waar de Russische merken Stolichnaya, Moskovskaya en Russian Standard eerder bij winkels van slijtersketen Mitra te vinden waren, zijn die flessen sterkedrank nu niet meer verkrijgbaar. Concurrent Gall & Gall laat ook weten dat Stolichnaya niet langer wordt geleverd.

Marketingmanager Stefan Caldenberg van Mitra vindt het stoppen van de verkoop van Russische merken "een gepaste reactie op recente ontwikkelingen". Daarmee verwijst hij naar de inval van Rusland in buurland Oekraïne.

"Dit is niet het moment om Russische wodka te verkopen. Maar het is niet per se zo dat wij verwachten hiermee de ontwikkelingen in Oekraïne te veranderen", voegt hij daaraan toe. De beslissing is volgens Caldenberg in goed overleg met een leverancier genomen. Franchisenemers van Mitra hebben vooralsnog geen klachten of oproepen van klanten gekregen om Russische merken uit de winkels te verbannen.

Stolichnaya

Op de webshop van Gall & Gall is het Russische merk Stolichnaya ook niet meer te vinden. Een woordvoerder laat per e-mail weten dat dit niet meer geleverd wordt, maar was niet direct bereikbaar voor verdere toelichting. Ook op de site van slijtersketen Dirck III ontbreekt het merk in het assortiment, terwijl de keten er in het verleden nog wel veel mee adverteerde. Dirck III was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Ook bij kleinere slijters droogt de voorraad echte Russische wodka waarschijnlijk op, zegt voorzitter Petra de Boevere van branchevereniging Koninklijke SlijtersUnie. Binnen het bestuur van de organisatie zeiden leden, die net als De Boevere zelf slijterijen hebben, geen nieuwe voorraden Russische wodka meer in te slaan wegens de oorlog in Oekraïne. Het ging daarbij om een principeoverweging. "Dat is het minste wat je kunt doen. Ik vind het gewoon niet kunnen wat daar gebeurt."

Moskovskaya

De merkrechten voor Stolichnaya en Moskovskaya zijn in veel landen in handen van de Russische staat, zo ook in Nederland. Voor die merkrechten procedeert de Russische overheid al jaren tegen Spirits International van de Russische zakenman Joeri Sjefler. Veel andere 'Russische' merken zijn in werkelijkheid in handen van westerse drankenconcerns, zoals Smirnoff van het Britse Diageo.

De Boevere waarschuwt ook voor verwarring over vermeend Russische wodka: "Russische wodka is ook een kwaliteitsaanduiding. Het gaat dan om heel zuivere wodka, maar kan bijvoorbeeld ook uit Letland komen."

Meer uit Financieel

Beleggers blijven onrust Franse politiek in de gaten houden

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat komende beursweek wederom uit naar de politieke ontwikkelingen in Frankrijk en de onrust die daardoor is ontstaan op de Franse financiële markten. Vorige week ging de aandelenbeurs in Parijs hard onderuit na het verrassende besluit van president Emmanuel Macron om vervroegde parlementsverkiezingen uit te schrijven.

2 uur geleden
Saudische minister naar Chili voor gesprekken over lithium

SANTIAGO (ANP/RTR) - De mijnbouwminister van Saudi-Arabië gaat volgende maand naar Chili om daar te praten over mogelijke investeringen in de productie van lithium. Saudi-Arabië heeft plannen om batterijen voor elektrische auto's te gaan maken en lithium is een belangrijke grondstof daarvoor.

4 uur geleden
Servische president: groot lithiumproject Rio Tinto mag doorgaan

BELGRADO (ANP/RTR) - Servië is van plan toch toestemming te geven voor een groot lithiumproject in het land door mijnbouwer Rio Tinto. De Servische president Aleksandar Vucic heeft tegen zakenkrant Financial Times gezegd daarvoor groen licht te willen geven. Begin 2022 werd die vergunning juist nog ingetrokken door Belgrado na grote weerstand van milieuorganisaties tegen de plannen voor de mijn.

5 uur geleden
Adidas onderzoekt miljoenenfraude in China, aldus Financial Times

SHANGHAI (ANP) - Het Duitse sportmerk Adidas doet onderzoek naar een grote fraudezaak in China waarbij hoge managers van het bedrijf miljoenen euro's zouden hebben verduisterd. Dat melden bronnen aan zakenkrant Financial Times. De zaak kwam aan het licht door een klokkenluider die Adidas informeerde over de fraude, aldus de krant.

8 uur geleden
Meer productiecapaciteit stroom uit plaatsing zonnepanelen

DEN HAAG (ANP) - De productiecapaciteit voor het opwekken van stroom door het installeren van nieuwe zonnepanelen is vorig jaar verder gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging dat zogeheten opgestelde vermogen met 22 procent omhoog tot 23,9 gigawatt in vergelijking met een jaar eerder. Dat komt neer op een groei van 4,3 gigawatt.

11 uur geleden
ECB-bestuurder: inflatieprobleem mag niet doorgaan tot 2026

DUBROVNIK (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) mag niet toestaan dat de inflatie over twee jaar nog boven de 2 procent is, zegt Martins Kazaks, de centralebankpresident van Letland en bestuurslid van de ECB.

1 dag geleden
Scholz hoopt strafheffingen op Chinese auto's te voorkomen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz hoopt dat de onderhandelingen met Beijing de dreigende strafheffingen van de Europese Commissie op Chinese elektrische auto's kunnen voorkomen. Scholz heeft de toezegging gekregen dat de gesprekken van de EU met Beijing met dit doel plaatsvinden en beschouwt dit als "de juiste aanpak".

1 dag geleden