Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russische wodka wordt zeldzamer bij slijter

Russische wodka wordt zeldzamer bij slijter

DEN HAAG (ANP) - Russische wodka wordt steeds zeldzamer in de schappen van Nederlandse slijters. Waar de Russische merken Stolichnaya, Moskovskaya en Russian Standard eerder bij winkels van slijtersketen Mitra te vinden waren, zijn die flessen sterkedrank nu niet meer verkrijgbaar. Concurrent Gall & Gall laat ook weten dat Stolichnaya niet langer wordt geleverd.

Marketingmanager Stefan Caldenberg van Mitra vindt het stoppen van de verkoop van Russische merken "een gepaste reactie op recente ontwikkelingen". Daarmee verwijst hij naar de inval van Rusland in buurland Oekraïne.

"Dit is niet het moment om Russische wodka te verkopen. Maar het is niet per se zo dat wij verwachten hiermee de ontwikkelingen in Oekraïne te veranderen", voegt hij daaraan toe. De beslissing is volgens Caldenberg in goed overleg met een leverancier genomen. Franchisenemers van Mitra hebben vooralsnog geen klachten of oproepen van klanten gekregen om Russische merken uit de winkels te verbannen.

Stolichnaya

Op de webshop van Gall & Gall is het Russische merk Stolichnaya ook niet meer te vinden. Een woordvoerder laat per e-mail weten dat dit niet meer geleverd wordt, maar was niet direct bereikbaar voor verdere toelichting. Ook op de site van slijtersketen Dirck III ontbreekt het merk in het assortiment, terwijl de keten er in het verleden nog wel veel mee adverteerde. Dirck III was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Ook bij kleinere slijters droogt de voorraad echte Russische wodka waarschijnlijk op, zegt voorzitter Petra de Boevere van branchevereniging Koninklijke SlijtersUnie. Binnen het bestuur van de organisatie zeiden leden, die net als De Boevere zelf slijterijen hebben, geen nieuwe voorraden Russische wodka meer in te slaan wegens de oorlog in Oekraïne. Het ging daarbij om een principeoverweging. "Dat is het minste wat je kunt doen. Ik vind het gewoon niet kunnen wat daar gebeurt."

Moskovskaya

De merkrechten voor Stolichnaya en Moskovskaya zijn in veel landen in handen van de Russische staat, zo ook in Nederland. Voor die merkrechten procedeert de Russische overheid al jaren tegen Spirits International van de Russische zakenman Joeri Sjefler. Veel andere 'Russische' merken zijn in werkelijkheid in handen van westerse drankenconcerns, zoals Smirnoff van het Britse Diageo.

De Boevere waarschuwt ook voor verwarring over vermeend Russische wodka: "Russische wodka is ook een kwaliteitsaanduiding. Het gaat dan om heel zuivere wodka, maar kan bijvoorbeeld ook uit Letland komen."

Meer uit Financieel

Vijfhonderd e-mailadressen van ABP-gepensioneerden gelekt

AMSTERDAM (ANP) - Door een "menselijke fout" bij het verzenden van een e-mail, zijn vijfhonderd e-mailadressen van gepensioneerden bij pensioenfonds ABP gelekt. Dat bevestigt een woordvoerster na berichtgeving van De Telegraaf.

3 uur geleden
Sportauto 911 viert 60e verjaardag, feest bij Porsche Gelderland

HETEREN (ANP) - De Porsche 911 viert dit jaar zijn 60e verjaardag. Om dit te vieren organiseert Porsche Centrum Gelderland, een van de grootste dealers van het merk in Nederland, dit weekend een expositie met "de meest unieke exemplaren" ooit gebouwd. "Een verzameling die in ons land nog nooit is vertoond", zegt Porschedealer Mark Wegh.

8 uur geleden
Optimisme op Wall Street na schuldendeal en banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten geëindigd. Het optimisme kreeg de overhand nadat ook de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond voor de federale overheid van de Verenigde Staten, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend. Sportmerk Lululemon maakte indruk met kwartaalcijfers en won fors aan waarde.

18 uur geleden
Witte Huis: Biden kan schuldendeal zaterdag ondertekenen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk zaterdag al het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt, meldt een regeringswoordvoerster. Nu ook de Senaat heeft ingestemd met een ruimere limiet, moeten Amerikaanse parlementariërs de laatste details van het voorstel uitwerken. Zodra dat is gebeurd, kan Biden er volgens het Witte Huis vrijwel direct zijn handtekening onder zetten.

19 uur geleden
Zomer vol stakingen van beveiligers op Britse luchthaven Heathrow

LONDEN (ANP/RTR) - Reizigers die deze zomer naar Londen vliegen, krijgen mogelijk te maken met chaos. Ruim 2000 beveiligers op luchthaven Heathrow zijn van plan in het hoogseizoen meerdere dagen te gaan staken, maakte vakbond Unite bekend.

20 uur geleden
Bloomberg: 3M mikt op miljardenschikking in VS om PFAS

SAINT PAUL (ANP/BLOOMBERG) - Industrieel conglomeraat 3M treft mogelijk een schikking van 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) met een aantal Amerikaanse steden vanwege vervuiling met PFAS. Daarover hebben de partijen een voorlopig akkoord gesloten, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.

20 uur geleden
Amsterdamse aandelenbeurs met winst weekend in na schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is met een aanzienlijke winst het weekend in gegaan. Beleggers verwerkten onder andere het akkoord dat senatoren in de Verenigde Staten gaven voor de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend.

22 uur geleden