Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russische vlag geschilderd op sokkel standbeeld Kleine Zeemeermin

Russische vlag geschilderd op sokkel standbeeld Kleine Zeemeermin

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - Onbekenden hebben een Russische vlag geschilderd op de sokkel van het standbeeld van de Kleine Zeemeermin in Kopenhagen. Het wereldberoemde kunstwerk is volgens de lokale politie het doelwit geworden van vandalisme.

Wie achter de actie zit, is niet duidelijk. Ook het motief is niet bekend. De sokkel, een grote steen, werd in maart vorig jaar ook al beklad. Op de steen stond toen dat Z gelijkstaat aan het hakenkruis. Die letter wordt als symbool gebruikt door voorstanders van de Russische inval in Oekraïne. Denemarken is tegen de oorlog en behoort tot de groep westerse landen die het Oekraïense leger zullen voorzien van Leopard-tanks.

De Kleine Zeemeermin stelt het hoofdpersonage voor uit het gelijknamige sprookje van de Deense schrijver en dichter Hans Christian Andersen. Het standbeeld uit 1913 is vaker met opzet beklad, soms met activistische leuzen. De Kleine Zeemeermin verloor ook twee keer haar hoofd en één keer een arm.

Meer uit Buitenland

Mogelijk woensdag aanklacht en arrestatiebevel tegen Trump

NEW YORK (ANP) - De beslissing of de voormalige Amerikaanse president Donald Trump wordt aangeklaagd en of er een arrestatiebevel tegen hem komt, wordt volgens Amerikaanse media waarschijnlijk woensdag in New York genomen. Het zou de eerste keer zijn dat een ex-president strafrechtelijk wordt vervolgd.

36 minuten geleden
Britse ex-premier Johnson erkent fouten coronafeestjes

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse ex-premier Boris Johnson erkent min of meer dat hij het Britse parlement heeft misleid toen hij destijds zei dat coronaregels in zijn kantoor en ambtswoning volledig werden nageleefd. Maar hij verwerpt de aantijging dat hij het Lagerhuis "opzettelijk of roekeloos" verkeerd heeft geïnformeerd. Daar zou geen enkel bewijs voor zijn.

45 minuten geleden
Activiste Greta Thunberg mag van rechter Zweedse staat aanklagen

STOCKHOLM (ANP/RTR) - De Zweedse rechter heeft Greta Thunberg en een groep van 600 andere klimaatactivisten toestemming gegeven om de Zweedse staat aan te klagen. De jongeren vinden dat Stockholm onvoldoende heeft gedaan om klimaatverandering tegen te gaan. Nadat de groep de aanklacht op een paar punten aangepaste, mag de zaak nu doorgaan.

1 uur geleden
Bruce Springsteen krijgt hoogste Amerikaanse onderscheiding

WASHINGTON (ANP) - Bruce Springsteen gaat dinsdag op bezoek bij de Amerikaanse president Joe Biden. De zanger is een van de twaalf sterren die tijdens een ceremonie in de East Room van het Witte Huis de National Medal of Arts ontvangt, de hoogste onderscheiding die een artiest kan krijgen van de Amerikaanse overheid.

3 uur geleden
Xi nodigt Poetin in Moskou uit voor bezoek aan China

MOSKOU (ANP/AFP) - Na het bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Moskou, is het ook de bedoeling dat de Russische president Vladimir Poetin zal langsgaan in Beijing. Naast alle vriendschappelijke woorden tussen de twee melden Russische staatsmedia dat Xi zijn ambtgenoot heeft uitgenodigd voor een reis die nog dit jaar moet plaatsvinden.

4 uur geleden
Honderden arrestaties bij ongeregeldheden Frankrijk na stemming

PARIJS (ANP) - Bij ongeregeldheden die zijn uitgebroken nadat de Franse regering op het nippertje een motie van wantrouwen had overleefd, zijn in Frankrijk honderden mensen aangehouden. In Parijs alleen al 234 volgens de politie, velen wegens vernieling en brandstichting. Betogers en relschoppers trokken maandag de straten op nadat de regering van president Macron en premier Borne een omstreden pensioenhervorming had doorgedrukt met behulp van een artikel uit de grondwet. Alleen de val van de regering zou die wetgeving nog kunnen blokkeren De regering heeft geen meerderheid in de Franse Tweede Kamer, de Nationale Vergadering.

4 uur geleden
Taiwanese president bezoekt VS en Centraal-Amerika

TAIPEI/BEIJING (ANP/RTR) - De Taiwanese president Tsai Ing-wen bezoekt over een week de VS, Guatemala en Belize. Officieel maakt ze tussenstops in de VS voor de officiële bezoeken aan de Centraal-Amerikaanse landen. Beijing heeft meteen boos gereageerd en stelt dat de tussenstops in de VS een excuus zijn om nationalistische propaganda te verspreiden en China zal zich er bij de VS over beklagen.

5 uur geleden