Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russische vicepremier waarschuwt voor meer energiecrises in EU

Russische vicepremier waarschuwt voor meer energiecrises in EU

MOSKOU (ANP/DPA/RTR) - Rusland waarschuwt dat Europa vaker te maken kan krijgen met energiecrises door een tekort aan aardgas. "Ik sluit niet uit dat zo'n situatie terugkeert", zei vicepremier Aleksandr Novak op de Russische staatstelevisie. Hij riep de Europese Unie op de dialoog met Rusland aan te gaan voor een oplossing voor de sterk opgelopen gasprijzen.

Novak herhaalde ook de boodschap van de Russische president Vladimir Poetin dat Rusland klaar staat om Europa meer gas te leveren. Maar verzoeken om meer gas te leveren zijn volgens hem nog niet binnengekomen uit Europa. Volgens Novak komen Europese opslagfaciliteiten voor gas ongeveer 25 miljard kuub gas tekort. "Daar moet iets aan worden gedaan", aldus Novak.

Mede door het economisch herstel, relatief lage gasreserves en de koude wintermaanden zijn de gasprijzen in Europa sterk gestegen. In een jaar tijd zijn de Europese gasprijzen ruim zes keer over de kop gegaan.

Recordhoeveelheid gas

De Russische vicepremier, die verantwoordelijk is voor energiezaken, benadrukte dat zijn eigen land deze winter een recordhoeveelheid gas nodig heeft. De gasreserves moeten voor de winter nog worden aangevuld en door het economisch herstel van de coronacrisis maakt de Russische industrie een inhaalslag.

Rusland is de belangrijkste leverancier van aardgas voor Europa. Critici beschuldigen het land ervan extra gasleveringen moedwillig te vertragen om politieke druk uit te oefenen op de Europese politiek. Zo wacht de gaspijpleiding Nord Stream 2 tussen Rusland en Duitsland nog altijd op definitieve goedkeuring door Duitse autoriteiten. De Europese Commissie onderzoekt op aandringen van EU-lidstaten en Europarlementariƫrs of deze aantijgingen kloppen.

Meer uit Financieel

Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

4 uur geleden
Beurzen New York positief het weekend in na sterk banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met winsten het weekend ingegaan. Beleggers zagen in het nieuwe banenrapport van de Amerikaanse overheid nieuw bewijs dat de Verenigde Staten een recessie ontlopen, ondanks de reeks renteverhogingen waarmee de Federal Reserve de hoge inflatie bestrijdt.

5 uur geleden
Krant: leidinggevenden OpenAI bezorgd over gedrag topman

WASHINGTON (ANP) - Een groep leidinggevenden bij OpenAI uitte voor het plotse ontslag van topman Sam Altman zorgen over zijn gedrag. Ze spraken van psychologisch misbruik dat voor chaos en vertragingen zorgde binnen de start-up in kunstmatige intelligentie, schrijft The Washington Post op basis van ingewijden. Altman zou volgens de managers mensen tegen elkaar hebben uitgespeeld op een manier die voor een verziekte werksfeer zorgde, schrijft de krant.

5 uur geleden
Akkoord binnen EU over weren Russisch gas uit pijpleidingen

BRUSSEL (ANP) - EU-landen en het Europees Parlement zijn het eens geworden over nieuwe regels die het voor lidstaten mogelijk maken om Russisch gas te weren uit hun nationale pijpleidingen. Op die manier wil de Europese Unie zich kunnen verdedigen tegen de inzet van gas als economisch wapen door de Russen.

6 uur geleden
OPEC-chef aan leden: wijs afspraken tegen fossiele brandstof af

DUBAI (ANP/BLOOMBERG) - De landen die lid zijn van oliekartel OPEC zouden niet moeten instemmen met plannen die gericht zijn tegen fossiele brandstoffen. Die oproep heeft secretaris-generaal Haitham Al Ghais van het kartel gedaan in een brief aan dertien lidstaten. Die zijn bijeen op de klimaattop in Dubai.

8 uur geleden
Bouwbedrijven slepen Schiphol voor de rechter om bouw A-pier

NIEUWEGEIN (ANP) - Bouwbedrijven Ballast Nedam en TAV klagen Schiphol aan om een langslepend conflict rond de onafgemaakte bouwklus voor een nieuwe pier. De twee bouwers zouden de A-pier bouwen, maar werden na vertragingen en kostenoverschrijdingen van het project afgehaald. Dat vinden die bedrijven onterecht. In de dagvaarding eisen Ballast Nedam en TAV onder andere nog geld voor onderaannemers en leveranciers.

8 uur geleden
Bloomberg: toezichthouder VS bekijkt Microsoft-belang in OpenAI

WASHINGTON (ANP) - Ook een Amerikaanse toezichthouder kijkt kritisch naar investeringen van Microsoft in OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. Het gaat om een verkennend onderzoek van marktwaakhond FTC dat nog geen formele status heeft, meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde.

9 uur geleden