Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russische troepen nemen controle kerncentrale Zaporizja over

Russische troepen nemen controle kerncentrale Zaporizja over

ENERGODAR (ANP/RTR/AFP) - Russische troepen hebben de controle over de Oekraïense kerncentrale Zaporizja overgenomen, melden de regionale autoriteiten. Bij het complex werd in de nacht van donderdag en vrijdag gevochten. Ook woedde er een brand in een trainingscomplex, maar de nucleaire activiteiten kwamen daarbij niet direct in gevaar.

De brand was volgens de regionale autoriteiten aangestoken door de Russische troepen, maar volgens Rusland ligt de schuld bij Oekraïne zelf. Er is geen verhoogde radioactieve straling gemeten en aanwezig personeel houdt de situatie in de gaten.

De centrale is de grootste van Europa en bestaat uit zes kernreactoren. Hier wordt 20 procent van de landelijke elektriciteitsvoorziening geproduceerd, waardoor het een strategisch doelwit kan zijn. Rusland heeft na de verovering gezegd dat de kerncentrale functioneert zoals normaal.

Nucleaire terreur

Volgens Oekraïne vielen Russische troepen de kerncentrale vrijdag in de vroege ochtend aan. President Volodimir Zelenski zei dat dit een bewuste actie was en sprak van "nucleaire terreur". Ook verklaarde hij dat Rusland "Tsjernobyl wil herhalen", verwijzend naar de grootste kernramp die ooit heeft plaatsgevonden.

Zelenski en de Amerikaanse president Joe Biden riepen Rusland op zijn militaire activiteit in het gebied rondom de kerncentrale te beëindigen. "Europa moet wakker worden", zei Zelenski. "Als er een explosie is, betekent dat het einde van Europa." De Oekraïense president had toen gesproken met onder anderen Biden, de Britse premier Boris Johnson en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz.

Vier werkende kerncentrales

Russische troepen wisten de oude Tsjernobyl-centrale al eerder in te nemen. Zij maakten de afgelopen dag een opmars richting de kerncentrale Zaporizja. Oekraïne heeft in totaal vier werkende kerncentrales, die goed zijn voor ongeveer de helft van de nationale stroomvoorziening.

Meer uit Buitenland

Dierenarts in Duitsland wordt verpletterd door koe en sterft

RAISTING (ANP/DPA) - Een 67-jarige dierenarts is zaterdagmiddag in Duitsland omgekomen door een arbeidsongeval met een koe. De man werd door het dier verpletterd in een stal in Raisting, een klein plaatsje in de Duitse deelstaat Beieren.

5 uur geleden
Populistische Smer-SD wint verkiezingen Slowakije

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De populistische Smer-SD heeft de parlementsverkiezingen in Slowakije gewonnen. Na het tellen van de stemmen in ruim 99 procent van de kiesdistricten staat de partij van voormalig premier Robert Fico op 23,3 procent. De liberale partij Progressief Slowakije (PS), die zaterdag in meerdere exitpolls nog werd aangewezen als winnaar, staat op 17 procent en HLAS is goed voor ongeveer 15 procent.

8 uur geleden
Amerikaans Huis neemt voorstel McCarthy aan en voorkomt shutdown

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft zaterdag ingestemd met een voorstel van de Republikein Kevin McCarthy voor een noodfinanciering. De dreigende shutdown van de overheid is daarmee voorlopig van de baan. De overbruggingsperiode is 45 dagen.

9 uur geleden
VN-plan aangenomen om schade door chemicaliën te verminderen

BONN (ANP/AFP) - Op een VN-conferentie is zaterdag een nieuw plan aangenomen om (milieu)risico's van chemicaliën te verminderen. Het zogenoemde Global Framework on Chemicals werd aangenomen door overheden, bedrijven en NGO's.

10 uur geleden
Tienduizenden Zwitsers eisen actie tegen klimaatverandering

BERN (ANP/DPA/RTR) - Meer dan 60.000 Zwitsers zijn zaterdag, minder dan een maand voor de nationale verkiezingen, in Bern de straat op gegaan om op de kortst mogelijke termijn strengere maatregelen tegen klimaatverandering te eisen. De activisten maakten zich massaler dan ooit sterk voor "gerechtigheid voor het milieu".

12 uur geleden
Republikein McCarthy komt met voorstel om shutdown af te wenden

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Slechts uren voordat in de Verenigde Staten een shutdown van de federale overheid dreigt in te gaan, zal het Huis van Afgevaardigden zaterdag stemmen over een noodfinancieringswet om dit te voorkomen. Met een overbruggingsfinanciering moeten de federale overheidsdiensten in ieder geval 45 dagen openblijven, zo kondigde de Republikeinse voorzitter Kevin McCarthy aan.

12 uur geleden
Libië hervat vliegverkeer op Italië na bijna tien jaar

TRIPOLI (ANP/AFP) - Libië vliegt weer op Italië. Volgens de autoriteiten in Tripoli is zaterdag een toestel opgestegen met bestemming Rome. Dat was bijna tien jaar niet mogelijk door een ban van de Europese Unie. Die verbood in 2014 vluchten van Libische maatschappijen naar de EU wegens de oorlog die het Noord-Afrikaanse land verscheurde. Onder meer het internationale vliegveld Mitiga kwam onder vuur te liggen. De gewapende strijd is nog altijd niet voorbij.

13 uur geleden