Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russische staatsmedia: Oekraïense regio's stemmen voor toetreding

Russische staatsmedia: Oekraïense regio's stemmen voor toetreding

DONETSK (ANP) - Volgens de eerste uitslagen van de referenda in de bezette Oekraïense gebieden die bij Russische staatsmedia verschijnen, hebben de inwoners voor toetreding tot Rusland gestemd. In de regio's Loehansk, Cherson en Zaporizja zou met een overweldigende meerderheid van meer dan 85 procent zijn gestemd voor toetreding tot de Russische Federatie. De zelfverklaarde volksrepubliek Donetsk heeft nog geen voorlopige uitslag gepubliceerd.

In Cherson is 76 procent van de stemmen geteld en daarvan zou 86 procent hebben gestemd voor toetreding tot Rusland. In Zaporizja heeft 92,9 procent van de inwoners voor gestemd, na het tellen van 71 procent van de stemmen. De inwoners van Loehansk stemden met 98,5 procent voor toetreding, nadat 57,7 procent is geteld. Volgens exitpolls zou dat percentage in Donetsk op kunnen lopen tot 99 procent.

De stembussen sloten dinsdag om 16.00 uur lokale tijd, nadat inwoners vijf dagen de tijd hadden om te stemmen. In de regio's Loehansk en Zaporizja werd bekendgemaakt dat de opkomst hoog zou zijn geweest. Meer dan 90 procent van de stemgerechtigden zou hebben gestemd.

De Veiligheidsraad

Oekraïne en de westerse bondgenoten gaan ervan uit dat de referenda doorgestoken kaart zijn en dat de uitslag al vaststond. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken bezwoer dinsdag dat het Westen Russische annexatie van Oekraïens grondgebied nooit zal erkennen. Zijn Franse collega Catherine Colonna noemde de referenda een "maskerade" die meer sancties zal uitlokken en secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg noemde de stembusgang een "schijnvertoning".

De Verenigde Staten kondigden aan dinsdag in de Veiligheidsraad met een resolutie te komen waarin de referenda worden veroordeeld en waarin Rusland wordt verplicht zijn troepen terug te trekken uit Oekraïne. Maar Russische staatsmedia verwachten dat Poetin vrijdag de annexatie van de gebieden officieel zal aankondigen in een toespraak in het Russische parlement. Als hij de regio's annexeert, zou hij iedere Oekraïense beschieting kunnen zien als een directe aanval op Russisch grondgebied. De president heeft afgelopen week gezegd kernwapens te kunnen gebruiken om zijn territorium te verdedigen.

Meer uit Buitenland

Gevangen Belarussische protestleider opgenomen op intensive care

MINSK (ANP/RTR) - De gevangen Belarussische protestleider Maria Kolesnikova is opgenomen op de intensivecareafdeling van een ziekenhuis in de stad Homel. Dat wordt dinsdag gemeld door het Telegram-kanaal van het gevangen oppositielid Viktor Babariko.

2 minuten geleden
Franse smaadzaak tegen Roman Polanski begint in 2024

PARIJS (ANP) - De Frans-Poolse regisseur Roman Polanski staat in 2024 terecht wegens smaad. De rechtbank van Parijs heeft dinsdag volgens Franse media bekendgemaakt dat de zaak tegen de filmmaker op 5 maart van dat jaar begint.

34 minuten geleden
Oekraïense vluchtelingen in Polen gaan meebetalen aan opvang

WARSCHAU (ANP/RTR) - Oekraïense vluchtelingen in Polen moeten gaan bijdragen aan hun eten en verblijf als ze langer dan vier maanden in een opvang zitten. Het buurland van Oekraïne nam sinds de invasie van Rusland meer dan 1 miljoen vluchtelingen op. De eigen bijdrage moet op 1 maart ingaan.

1 uur geleden
Eerste vaste bewoners van Chinees ruimtestation zijn gelanceerd

JIUQUAN (ANP) - Drie Chinese ruimtevaarders zijn dinsdag op weg gegaan naar het nieuwe internationale ruimtestation van hun land. De bouw daarvan is onlangs afgerond. De drie taikonauten, zoals China zijn astronauten noemt, zijn de eerste vaste bewoners van het ruimtecomplex.

1 uur geleden
Kritische Poolse rechter na twee jaar weer aan het werk

WARSCHAU (ANP/RTR) - Na een schorsing van twee jaar mag een Poolse rechter die felle kritiek had op de nationalistische regering van zijn land weer aan het werk. Rechter Igor Tuleya is een symbool geworden van het verzet tegen de veranderingen die regeringspartij Wet en Rechtvaardigheid sinds 2015 heeft aangebracht in de rechtspraak in Polen.

1 uur geleden
China wil hardhandig optreden tegen coronaprotesten

BEIJING (ANP/AFP) - Het hoogste veiligheidsorgaan van China roept op tot "hardhandig optreden" tegen "vijandige troepen" , daarbij wijzend op de mensen die in grote steden protesteren tegen de uiterst strikte coronamaatregelen en het communistische regime.

2 uur geleden
Brussel: ontwikkeling dronemarkt kan alleen bij acceptatie burger

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie verwacht dat drones een steeds grotere rol in het dagelijks leven gaan spelen, met commerciële activiteiten op grote schaal. Om vaart te kunnen zetten achter de ontwikkeling van een Europese dronemarkt is het echter essentieel dat burgers de onbemande vliegende toestellen omarmen en hun zorgen over veiligheid, privacy en geluidsoverlast worden weggenomen, stelt de commissie.

4 uur geleden