Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russische staatsmedia: Oekraïense regio's stemmen voor toetreding

Russische staatsmedia: Oekraïense regio's stemmen voor toetreding

DONETSK (ANP) - Volgens de eerste uitslagen van de referenda in de bezette Oekraïense gebieden die bij Russische staatsmedia verschijnen, hebben de inwoners voor toetreding tot Rusland gestemd. In de regio's Loehansk, Cherson en Zaporizja zou met een overweldigende meerderheid van meer dan 85 procent zijn gestemd voor toetreding tot de Russische Federatie. De zelfverklaarde volksrepubliek Donetsk heeft nog geen voorlopige uitslag gepubliceerd.

In Cherson is 76 procent van de stemmen geteld en daarvan zou 86 procent hebben gestemd voor toetreding tot Rusland. In Zaporizja heeft 92,9 procent van de inwoners voor gestemd, na het tellen van 71 procent van de stemmen. De inwoners van Loehansk stemden met 98,5 procent voor toetreding, nadat 57,7 procent is geteld. Volgens exitpolls zou dat percentage in Donetsk op kunnen lopen tot 99 procent.

De stembussen sloten dinsdag om 16.00 uur lokale tijd, nadat inwoners vijf dagen de tijd hadden om te stemmen. In de regio's Loehansk en Zaporizja werd bekendgemaakt dat de opkomst hoog zou zijn geweest. Meer dan 90 procent van de stemgerechtigden zou hebben gestemd.

De Veiligheidsraad

Oekraïne en de westerse bondgenoten gaan ervan uit dat de referenda doorgestoken kaart zijn en dat de uitslag al vaststond. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken bezwoer dinsdag dat het Westen Russische annexatie van Oekraïens grondgebied nooit zal erkennen. Zijn Franse collega Catherine Colonna noemde de referenda een "maskerade" die meer sancties zal uitlokken en secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg noemde de stembusgang een "schijnvertoning".

De Verenigde Staten kondigden aan dinsdag in de Veiligheidsraad met een resolutie te komen waarin de referenda worden veroordeeld en waarin Rusland wordt verplicht zijn troepen terug te trekken uit Oekraïne. Maar Russische staatsmedia verwachten dat Poetin vrijdag de annexatie van de gebieden officieel zal aankondigen in een toespraak in het Russische parlement. Als hij de regio's annexeert, zou hij iedere Oekraïense beschieting kunnen zien als een directe aanval op Russisch grondgebied. De president heeft afgelopen week gezegd kernwapens te kunnen gebruiken om zijn territorium te verdedigen.

Meer uit Buitenland

Céline Dion zingt Édith Piaf op de Eiffeltoren

PARIJS (ANP) - Céline Dion heeft vrijdagavond op de Eiffeltoren in Parijs het lied Hymne A L'Amour van Édith Piaf gezongen als afsluiter van de openingsceremonie van de Olympische Spelen. De 56-jarige Dion trad voor het eerst in vijf jaar weer op. De zangeres lijdt aan het stiff-personsyndroom, waarbij ze last heeft van pijnlijke spierspanningen en spasmes.

3 uur geleden
Tientallen kabels doorgebrand op TGV-lijn richting noorden

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - Bij de sabotage van de hogesnelheidslijn van Parijs richting noorden zijn in Croisilles ongeveer veertig kabels doorgebrand, meldt de burgemeester van de Noord-Franse gemeente. Het betrof telecommunicatiekabels, veiligheidskabels van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF en glasvezelkabels.

5 uur geleden
Lady Gaga start openingsceremonie Olympische Spelen

PARIJS (ANP) - Lady Gaga verscheen aan het begin van de openingsceremonie van de Olympische Spelen al gelijk op het podium in Parijs. De Amerikaanse zangeres zong langs de Seine het lied Mon truc en plumes van Zizi Jeanmaire.

6 uur geleden
Trump zegt tijdens bezoek Netanyahu dat relatie nooit slecht was

PALM BEACH (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft vrijdag Donald Trump in zijn resort in Florida bezocht. Trump zei onder andere dat de relatie tussen hem en Netanyahu nooit bekoeld is geweest. De Israëlische leider ging een dag eerder al langs bij president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris.

7 uur geleden
Franse spoorvervoerder schroeft beveiliging rond het spoor op

PARIJS (ANP/RTR) - Het Franse spoorbedrijf SNCF schroeft de beveiliging rond de spoorlijnen in het land op, nadat vrijdag op een aantal plekken het spoor was gesaboteerd. In samenspraak met de politie wordt zowel op de grond als in de lucht meer gesurveilleerd, aldus SNCF. Dat gebeurt door de inzet van extra mankracht en technische middelen.

8 uur geleden
Code geel voor regen tijdens openingsceremonie Spelen

PARIJS (ANP) - Het Franse nationale weerinstituut Météo-France heeft code geel uitgegeven voor regen tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs vrijdagavond. De opening begint rond 19.30 uur en verloopt naar verwachting nat. Net als in Nederland kent Frankrijk de weerwaarschuwingen geel, oranje en rood.

9 uur geleden
Museum maakt nieuw wassen beeld Sinead O'Connor na kritiek

DUBLIN (ANP) - Het National Wax Museum in Dublin vervangt het wassen beeld van Sinéad O'Connor, die vrijdag precies een jaar geleden op 56-jarige leeftijd overleed. Het museum heeft tot de stap besloten na kritiek op het huidige beeld, dat volgens veel fans totaal niet lijkt op de zangeres.

10 uur geleden