Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russische staatsmedia: Oekraïense regio's stemmen voor toetreding

Russische staatsmedia: Oekraïense regio's stemmen voor toetreding

DONETSK (ANP) - Volgens de eerste uitslagen van de referenda in de bezette Oekraïense gebieden die bij Russische staatsmedia verschijnen, hebben de inwoners voor toetreding tot Rusland gestemd. In de regio's Loehansk, Cherson en Zaporizja zou met een overweldigende meerderheid van meer dan 85 procent zijn gestemd voor toetreding tot de Russische Federatie. De zelfverklaarde volksrepubliek Donetsk heeft nog geen voorlopige uitslag gepubliceerd.

In Cherson is 76 procent van de stemmen geteld en daarvan zou 86 procent hebben gestemd voor toetreding tot Rusland. In Zaporizja heeft 92,9 procent van de inwoners voor gestemd, na het tellen van 71 procent van de stemmen. De inwoners van Loehansk stemden met 98,5 procent voor toetreding, nadat 57,7 procent is geteld. Volgens exitpolls zou dat percentage in Donetsk op kunnen lopen tot 99 procent.

De stembussen sloten dinsdag om 16.00 uur lokale tijd, nadat inwoners vijf dagen de tijd hadden om te stemmen. In de regio's Loehansk en Zaporizja werd bekendgemaakt dat de opkomst hoog zou zijn geweest. Meer dan 90 procent van de stemgerechtigden zou hebben gestemd.

De Veiligheidsraad

Oekraïne en de westerse bondgenoten gaan ervan uit dat de referenda doorgestoken kaart zijn en dat de uitslag al vaststond. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken bezwoer dinsdag dat het Westen Russische annexatie van Oekraïens grondgebied nooit zal erkennen. Zijn Franse collega Catherine Colonna noemde de referenda een "maskerade" die meer sancties zal uitlokken en secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg noemde de stembusgang een "schijnvertoning".

De Verenigde Staten kondigden aan dinsdag in de Veiligheidsraad met een resolutie te komen waarin de referenda worden veroordeeld en waarin Rusland wordt verplicht zijn troepen terug te trekken uit Oekraïne. Maar Russische staatsmedia verwachten dat Poetin vrijdag de annexatie van de gebieden officieel zal aankondigen in een toespraak in het Russische parlement. Als hij de regio's annexeert, zou hij iedere Oekraïense beschieting kunnen zien als een directe aanval op Russisch grondgebied. De president heeft afgelopen week gezegd kernwapens te kunnen gebruiken om zijn territorium te verdedigen.

Meer uit Buitenland

VS droppen voor het eerst via lucht hulpgoederen in Gaza

GAZA-STAD (ANP/RTR/AFP) - De Verenigde Staten hebben voor het eerst via de lucht hulpgoederen gedropt in Gaza. Daarvoor zijn drie transportvliegtuigen ingezet van het type C-130, zeggen Amerikaanse functionarissen.

40 minuten geleden
Klimaatactivisten besmeuren kantoor Duitse bondskanselier

BERLIJN (ANP/DPA) - Klimaatactivisten hebben met oranje verf een muur beklad van het kantoor van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Op een foto van actiegroep Letzte Generation is te zien dat de tekst "Help! Jullie kinderen" is achtergelaten.

1 uur geleden
Moeder Navalny brengt bezoek aan graf

MOSKOU (ANP/AFP/DPA) - De moeder van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny heeft de dag na zijn uitvaart opnieuw zijn graf bezocht. Ook andere rouwende mensen kwamen daar zaterdag afscheid nemen.

3 uur geleden
Jemen meldt dat beschoten vrachtschip Rubymar is gezonken

ADEN (ANP/RTR) - De Jemenitische autoriteiten zeggen dat het vrachtschip Rubymar is gezonken. Het vaartuig bleef eerder verlaten achter op de Rode Zee nadat het onder vuur was genomen door Houthi-rebellen.

4 uur geleden
President Argentinië zegt staatspersbureau te sluiten

BUENOS AIRES (ANP) - De radicaal-rechtse Argentijnse president Javier Milei sluit naar eigen zeggen het staatspersbureau Télam. Milei stelt dat de regering geen geld heeft en dat "het persbureau in de afgelopen decennia is misbruikt voor propaganda voor de Kirchners". In 2003 werd Néstor Kirchner president van Argentinië. Hij werd in 2007 opgevolgd door zijn vrouw Cristina Kirchner die tot december 2015 president was.

4 uur geleden
Bronnen: gedeeltelijke overeenstemming over bestand Gaza

CAÏRO (ANP/RTR) - De partijen die onderhandelen over een bestand in de Gazastrook zijn het op belangrijke punten eens geworden, zeggen Egyptische veiligheidsbronnen tegen persbureau Reuters. De gesprekken worden zondag hervat in Caïro.

4 uur geleden
Berlijn bezorgd over mogelijk afgeluisterd gesprek hoge militairen

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse parlementariërs zijn bezorgd over berichten dat een vertrouwelijk overleg van hoge officieren van de 'Bundeswehr' is afgeluisterd door Russen. Russische media berichten over de communicatie waarbij zou zijn gesproken over de mogelijkheid van een aanval op de Krimbrug over de Straat van Kertsj en waar ook werd opgemerkt dat "de Britten er mensen op de grond hebben".

5 uur geleden