Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russische rechtbank verlengt detentie ex-VS-marinier Whelan

Russische rechtbank verlengt detentie ex-VS-marinier Whelan

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Een rechtbank in Moskou heeft dinsdag het voorarrest van de voormalige Amerikaanse marinier Paul Whelan verlengd tot 29 maart, meldde het Russische persbureau Interfax. Whelan wordt verdacht van spionage.

Whelan, die een Amerikaans, Brits, Canadees en Iers paspoort bezit, werd in december 2018 aangehouden op beschuldiging van van spionage. Als hij door de rechter schuldig wordt bevonden, kan hij 20 jaar gevangenisstraf krijgen.

Whelan (49) ontkent de aanklacht tegen hem en zegt dat hij wordt "gegijzeld" voor een mogelijke gevangenenuitwisseling.

USB-stick

Tijdens een eerdere rechtszitting in oktober hield Whelan vol dat hij geen spion is. "Rusland dacht dat ze James Bond op een spionnenmissie hadden gepakt, in werkelijkheid hebben ze Mr Bean op vakantie ontvoerd," zei hij.

Whelan beweert dat hij is "geframed" en dat hij een USB-stick van een kennis had gekregen in de veronderstelling dat die vakantiefoto's bevatte. Zijn advocaat Vladimir Zherebenkov heeft gezegd dat de kennis die de USB-stick gaf de enige getuige tegen Whelan is, terwijl de rest van zijn oude kennissen in Rusland getuigenverklaringen aflegden in zijn voordeel.

Whelan en zijn aanhangers beweren dat de Amerikaan in de gevangenis is mishandeld. Moskou heeft de claims verworpen en gezegd dat buitenlandse diplomaten regelmatig toegang hebben tot Whelan en noemt de klachten een "provocerende verdedigingslinie".

Meer uit Buitenland

Biden: Trump gaat verkiezingsuitslag niet aanvaarden

WASHINGTON (ANP/AFP) - Joe Biden is ervan overtuigd dat zijn Republikeinse rivaal Donald Trump zich niet gaat neerleggen bij een mogelijk verlies in de presidentsverkiezingen later dit jaar. Dat zei de Amerikaanse president in een interview met nieuwszender CNN woensdagavond (plaatselijke tijd).

59 minuten geleden
Biden: geen wapens meer voor Israël als aanval Rafah doorgaat

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten leveren Israël geen wapens meer als het doorgaat met de belegering van de stad Rafah in de Gazastrook. Dat zegt president Joe Biden woensdagavond (plaatselijke tijd) in een interview met CNN.

3 uur geleden
Israëlische songfestivalinzending uitgejoeld bij repetitie

MALMÖ (ANP) - De Israëlische zangeres Eden Golan is woensdag tijdens een generale repetitie van de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival uitgejoeld door publiek in de zaal. Op filmpjes die circuleren op sociale media is te horen dat er zowel in de inleiding als na afloop van haar nummer boegeroep klonk.

3 uur geleden
Nationalistische oppositie wint verkiezingen Noord-Macedonië

SKOPJE (ANP/RTR) - De verkiezingen in Noord-Macedonië zijn gewonnen door de rechts-nationalistische oppositiepartij VMRO-DPMNE. De regerende pro-Europese sociaaldemocraten hebben hun verlies erkend bij zowel de parlements- als de presidentsverkiezingen. Daardoor staat de toetreding tot de Europese Unie mogelijk op de tocht.

5 uur geleden
Israël zegt dat grensovergang opnieuw is beschoten

KEREM SHALOM (ANP/AFP) - De Israëlische krijgsmacht zegt dat de grensovergang met Gaza bij Kerem Shalom opnieuw is beschoten. Er zouden acht raketten zijn afgevuurd. Een persoon raakte lichtgewond.

6 uur geleden
Kroatië slaat rechtsaf met nieuwe coalitie

ZAGREB (ANP/AFP) - In Kroatië hebben politieke partijen een nieuwe coalitie gevormd. De conservatieven, die in de vorige coalitie vrijwel alleen regeerden, gaan nu samenwerken met een rechts-nationalistische partij.

6 uur geleden
Verenigd Koninkrijk zet Russische diplomaat uit

LONDEN (ANP/AFP) - De Britse regering heeft een Russische defensieattaché het land uitgezet. Volgens de Britten werkte de diplomaat voor de militaire inlichtingendiensten. Rusland ontkent en noemt de beschuldigingen "regelrechte leugens".

7 uur geleden