Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russische premier in Beijing: banden met China beter dan ooit

Russische premier in Beijing: banden met China beter dan ooit

BEIJING (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Russische premier Michail Misjoestin heeft tijdens een bezoek aan Beijing meerdere overeenkomsten getekend en hoog opgegeven over de onderlinge betrekkingen. "De relatie tussen Rusland en China is tegenwoordig beter dan ooit", verklaarde Misjoestin, de hoogste Russische functionaris die China bezoekt sinds het begin van de oorlog in Oekraïne.

De Rus sprak tijdens het meerdaagse bezoek met zijn ambtsgenoot Li Qiang en president Xi Jinping. Die zei volgens staatsmedia dat China en Rusland hun economische banden nog verder moeten aanhalen en internationaal beter kunnen samenwerken. De landen hebben tijdens het bezoek van Misjoestin deals gesloten over handel en samenwerking op het gebied van sport.

Xi pleitte tijdens het bezoek voor intensievere samenwerking tussen Rusland en China binnen multinationale organisaties. Hij noemde als voorbeelden onder meer de Verenigde Naties, de G20 en de Shanghai-samenwerkingsorganisatie. De Chinese leider zei ook dat China en Rusland elkaar kunnen blijven ondersteunen als hun "essentiële belangen" op het spel staan.

Zware sancties

Rusland ligt door de invasie van Oekraïne overhoop met belangrijke Europese handelspartners en kreeg te maken met zware sancties. Het land is daardoor economisch afhankelijker geworden van China. De export van Russische fossiele brandstoffen naar het buurland gaat volgens Russische media dit jaar flink toenemen.

De relatie tussen Moskou en Beijing wordt vanuit het Westen met argusogen gevolgd. China heeft steeds gezegd zich neutraal te willen opstellen in het Oekraïne-conflict en presenteerde dit jaar een eigen vredesplan. Xi bracht in maart een bezoek aan Moskou en sprak daar met zijn "goede vriend" president Vladimir Poetin. De Chinese leider sprak een maand later telefonisch met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

Meer uit Buitenland

Ngo's Georgië gaan zich niet houden aan buitenlandse-agentenwet

TBILISI (ANP/AFP) - Ongeveer tweehonderd Georgische ngo's zeggen dat ze zich niet zullen houden aan de controversiële buitenlandse-agentenwet. Zij stellen in een gezamenlijke verklaring dat de "Russische wet" niet in Georgië zal werken en dat "niemand zal gehoorzamen".

40 minuten geleden
Huiszoeking bij medewerker van FVD-Europarlementariër De Graaff

BRUSSEL (ANP) - De Belgische politie heeft een huiszoeking gedaan in het kantoor van een medewerker van FVD-Europarlementariër Marcel de Graaff. Ook zijn Brusselse woning en zijn kantoor in Straatsburg zijn doorzocht. De politie was op zoek naar bewijs voor beïnvloeding door Rusland en het verspreiden van Russische propaganda via het nieuwsplatform Voice of Europe.

1 uur geleden
Polen wil bufferzone aan grens Belarus herstellen

WARSCHAU (ANP/RTR) - Polen wil weer een bufferzone van 200 meter instellen aan de grens met Belarus, zegt premier Donald Tusk. De afgelopen weken is het aantal migranten dat daar de grens probeert over te steken toegenomen en hebben zich meerdere gewelddadige incidenten voorgedaan.

1 uur geleden
Huiszoeking in Europees Parlement om Russische beïnvloeding

BRUSSEL (ANP) - De Belgische autoriteiten doorzoeken een kantoor in het Europees Parlement op zoek naar bewijs voor beïnvloeding door Rusland. Het gaat om de werkplek van een medewerker die een belangrijke rol zou hebben gespeeld bij het verspreiden van Russische propaganda door nieuwsplatform Voice of Europe, schrijft de Belgische krant De Tijd. Het Europees Parlement bevestigt dat een kantoor is doorzocht.

1 uur geleden
'All eyes on Rafah'-foto miljoenen keren gedeeld op Instagram

RAFAH (ANP) - Op Instagram wordt massaal een afbeelding gedeeld met de tekst "All eyes on Rafah" (Alle ogen op Rafah). De foto over de stad in de Gazastrook is inmiddels door bijna 38 miljoen mensen op hun pagina geplaatst.

2 uur geleden
Noord-Korea stuurt ruim 200 ballonnen met afval naar Zuid-Korea

SEOUL (ANP) - Noord-Korea heeft meer dan tweehonderd ballonnen met afval naar Zuid-Korea gestuurd, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap op basis van de krijgsmacht. De ballonnen, die verspreid over een groot deel van het land zijn neergekomen, zaten vol met onder andere plastic flessen, batterijen en mest.

3 uur geleden
Verbod op TikTok op Nieuw-Caledonië opgeheven

NOUMÉA (ANP/RTR) - De inwoners van Nieuw-Caledonië mogen weer op TikTok. Het verbod op het platform is opgeheven nu ook de noodtoestand op de door rellen geteisterde eilandengroep is beëindigd.

4 uur geleden