Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russische oud-gouverneur sleept Poetin voor hooggerechtshof

Russische oud-gouverneur sleept Poetin voor hooggerechtshof

MOSKOU (ANP/AFP) - Een voormalige Russische gouverneur sleept president Vladimir Poetin voor het hooggerechtshof uit protest tegen zijn ontslag. Het hof heeft Poetin daar woensdag van op de hoogte gesteld, meldt het aan het Russische persbureau Interfax.

Michail Ignatjev was van 2010 tot eind januari dit jaar de gouverneur van de regio Tsjoevasjië, zo'n 700 kilometer ten oosten van Moskou. De 58-jarige Ignatjev, van oorsprong advocaat, zorgde meermaals voor schandalen en werd op 29 januari door Poetin ontslagen omdat hij het vertrouwen van de president had verspeeld.

Ignatjev beweert dat zijn ontslag in strijd is met de wet en sleept Poetin daarom persoonlijk voor de rechter. De eerste zitting dient op 30 juni, is te zien op de website van het hooggerechtshof.

Incidenten

Vlak voor de Ignatjev de laan uit werd gestuurd, was in een video te zien hoe hij de sleutels van een nieuwe brandweerwagen bij een ceremonie boven een brandweerman laat bungelen en de brandweerman laat springen. Dat kwam de gouverneur, die beweerde een geintje uit te halen met een oude kennis, op een storm van kritiek te staan.

Ernstiger was een ander incident in januari waarbij Ignatjev opriep tot het doden van journalisten die positief waren over het leven in West-Europa. Hij zij dat zulke journalisten "uit de weg geruimd moeten worden". Ignatjev maakte naderhand excuses en zei dat zijn woorden verkeerd waren geïnterpreteerd.

Eerste keer

De Russische zakenkrant Kommersant meldt dat de zaak doorgaat terwijl Ignatjev momenteel met een dubbele longontsteking in een ziekenhuis in Sint-Petersburg ligt. Zijn aanspraak op een uitkering werd woensdag gedeeltelijk afgewezen door het constitutionele hof.

Volgens Russische media is het de eerste keer dat Poetin als staats- of regeringshoofd met een dergelijke rechtszaak te maken krijgt. Bij zijn voorganger Boris Jeltsin was dat tweemaal het geval.

Meer uit Buitenland

President Belarus ziet impasse aan front en wil vredesoverleg

MOSKOU/MINSK (ANP/RTR) - De president van Belarus, Aleksandr Loekasjenko, vindt dat het tijd is voor Oekraïne en Rusland om vredesgesprekken aan te gaan omdat het front is gestagneerd. Hij zei dat de vredesgesprekken uit 2022 die in Istanbul werden gehouden, als basis kunnen dienen voor een nieuwe poging.

8 minuten geleden
Duizenden toegangsbewijzen verkocht voor Venetië

VENETIË (ANP/AFP/RTR) - Toeristen in Venetië moesten donderdag voor het eerst over een toegangsbewijs beschikken voor een bezoek aan de stad. De plaatselijke autoriteiten zeggen dat om 08.30 uur al zo'n 10.000 tickets waren verkocht.

13 minuten geleden
Opnieuw arrestatie in corruptiezaak Russische onderminister

MOSKOU (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Russische autoriteiten hebben een derde arrestatie verricht in de corruptiezaak rond onderminister van Defensie Timoer Ivanov. Het gaat om de medeoprichter van een bouwbedrijf. De man wordt verdacht van omkoping. Er zouden "diensten" zijn verleend aan de onderminister en andere personen.

2 uur geleden
Wieken van Parijse theater Moulin Rouge afgevallen

PARIJS (ANP/AFP) - De wieken van de molen op het beroemde cabarettheater Moulin Rouge in Parijs zijn er in de nacht van woensdag op donderdag afgevallen. De wieken kwamen op de Boulevard de Clichy terecht en er is lichte schade aan de gevel veroorzaakt. Niemand raakte gewond. Over de oorzaak is nog niets bekend.

2 uur geleden
Circa 160 grienden gestrand op kust westen Australië

MARYBROOK (ANP/DPA) - In het westen van Australië zijn naar schatting 160 grienden gestrand. Er is een operatie op touw gezet om de dieren te redden. De grienden zijn op of vlak voor een strand beland bij Marybrook, circa 180 kilometer ten zuiden van Perth. Een aantal is snel doodgegaan en er zijn er die stervende zijn.

2 uur geleden
Blinken: moeten verantwoordelijk omspringen met onenigheid China

SJANGHAI (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Staten en China moeten op een verantwoordelijke manier omspringen met hun meningsverschillen. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken donderdag aan de start van een meerdaags bezoek in China.

6 uur geleden
18 oud-adviseurs Trump aangeklaagd voor geknoei verkiezingen

PHOENIX (ANP/RTR/AFP) - In Arizona zijn achttien oud-adviseurs van Donald Trump aangeklaagd voor het proberen ongedaan maken van de verkiezingsnederlaag van de toenmalige president in 2020. Dat maakte het openbaar ministerie van de staat bekend op woensdag.

6 uur geleden