Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russische oppositie wil massaal straat op tegen Poetin

Russische oppositie wil massaal straat op tegen Poetin

MOSKOU (ANP/RTR) - De anti-Kremlin-oppositie in Rusland wil komende maand massademonstraties organiseren tegen de grondwetswijzigingen die president Poetin vorige week aankondigde. Volgens oppositiepoliticus Ilja Jasjin, die tot de demonstraties oproept, zijn de voorstellen een plan van Poetin om zijn greep op de macht te bestendigen.

Jasjin deed zijn oproep maandagochtend op Twitter. Hij laat weten dat er een gecoördineerd plan van oppositiepartijen ligt om zaterdag 29 februari massaal de straat op te gaan uit protest tegen Poetins plannen. Een aanvraag daarvoor gaat nu naar de plaatselijke autoriteiten. De oproep werd op Twitter gedeeld door oppositieleider Aleksej Navalni. Jasjin zegt dat oppositiebewegingen van uiteenlopende pluimage hun steun hebben toegezegd.

Poetin kondigde vorige week grondwetswijzigingen aan die tot gevolg kunnen hebben dat hij ook na 2024 aan de macht blijft. Poetin is in zijn hoedanigheid als president of premier al sinds 1999 de onbetwiste heerser in Rusland.

Meer uit Buitenland

VK klaagt vijf mannen aan voor misdrijven in opdracht van Rusland

LONDEN (ANP/RTR) - Vijf mannen zijn aangeklaagd voor het uitvoeren van "vijandige activiteiten" in het Verenigd Koninkrijk in opdracht van Rusland, meldt de Britse politie. Volgens de Britse openbare omroep BBC zijn onder de verdachten twee Britten.

6 minuten geleden
Koning Charles hervat publieke taken na kankerdiagnose

LONDEN (ANP) - De Britse koning Charles hervat volgende week zijn publieke taken buiten de deur, meldt Buckingham Palace vrijdag. De koning legde zijn publieke werkzaamheden begin februari neer nadat hij had bekendgemaakt kanker te hebben en daarvoor behandeld te worden. Binnen de paleismuren bleef hij wel aan het werk.

10 minuten geleden
VN: 37 miljoen ton puin in Gazastrook

NEW YORK (ANP/AFP) - De Verenigde Naties schatten dat 37 miljoen ton puin moet worden geruimd in de Gazastrook. Het Palestijnse gebied is het doelwit van vele Israëlische luchtaanvallen sinds de aanval van Hamas op Israël in oktober vorig jaar.

11 minuten geleden
Stokoude ruimtetelescoop Hubble hapert weer

HOUSTON (ANP) - De oude ruimtetelescoop Hubble heeft een probleem. Een van de gyroscopen in het apparaat, die ervoor moeten zorgen dat de Hubble goed draait om het heelal in beeld te kunnen brengen, kampt met een storing. Het is de tweede keer in een paar maanden dat dit gebeurt.

48 minuten geleden
Netanyahu: beslissingen ICJ hebben geen invloed op onze acties

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft vrijdag nogmaals benadrukt dat eventuele uitspraken van het Internationaal Strafhof (ICC) geen invloed hebben op de acties van Israël. Wel benadrukte hij dat ICC-uitspraken "een gevaarlijk precedent kunnen scheppen".

2 uur geleden
Frankrijk zet 6000 extra agenten in bij aankomst olympische vlam

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk zet ongeveer 6000 extra agenten in tijdens de aankomst van de olympische vlam in Marseille. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin heeft de veiligheidsmaatregel vrijdag bekendgemaakt.

2 uur geleden
Japanse stad verhult zicht op berg Fuji om toeristen te weren

FUJIKAWAGUCHIKO (ANP/AFP) - Het Japanse stadje Fujikawaguchiko heeft aangekondigd een zwart scherm van 2,5 meter hoog en twintig meter lang te zullen installeren om de bekende Mount Fuji aan het zicht te onttrekken van toeristen. Daarmee willen de autoriteiten de overlast tegengaan die de voornamelijk buitenlandse toeristen in Fujikawaguchiko veroorzaken.

6 uur geleden