Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russische olie-exporteurs veel meer geld kwijt aan tankers

Russische olie-exporteurs veel meer geld kwijt aan tankers

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De transportkosten voor Russische olie zijn enkele dagen voordat een boycot van de Europese Unie ingaat enorm gestegen. Steeds meer rederijen trekken hun tankers terug uit onzekerheid over de nieuwe regels, die EU-lidstaten verbieden Russische olie te importeren die over zee wordt aangeleverd. Ook is het wachten op een definitief besluit over een prijsplafond voor ruwe aardolie uit het land dat Oekraïne binnenviel.

Eigenaars van de tankers die nog wel bereid zijn Russische olie naar de rest van de wereld te varen vragen nu een hogere vergoeding voor de risico's die ze lopen. Het tarief om na maandag, als de EU-boycot ingaat, olie vanuit Rusland via de Oostzee naar India te vervoeren is opgelopen tot 15 miljoen dollar. Hiervoor was dat 9 miljoen tot 11,5 miljoen dollar.

De hogere vervoerskosten maken de Russische olie ook minder waard voor de exporteurs, die toch al op prijs moeten concurreren nu enkele landen al een boycot op aardolie uit het land hebben ingesteld. Daar komt bij dat de landen van de G7 en de EU werken aan een prijsplafond voor Russische olie. Het wordt scheepvaartbedrijven en aanverwante dienstverleners zoals verzekeraars dan verboden mee te werken aan de export van Russische olie als die grondstof boven een bepaalde prijs wordt verkocht.

Gesanctioneerde landen

Verschillende media meldden al dat er een akkoord in zicht is over dit plafond. De maximumprijs zou daarbij komen te liggen op 60 dollar. Daarnaast komt er naar verluidt een mechanisme dat het prijsplafond 5 procent onder de marktprijs houdt. Rusland heeft meermaals aangegeven geen olie te verkopen aan landen die meewerken met de nieuwe sanctie.

De onzekerheid waar rederijen mee kampen zorgt mogelijk voor een groter beroep op de zogeheten donkere vloot. Dat zijn de tankers waarvan onbekend is wie de eigenaar is, zodat deze schepen nog door kunnen gaan met het vervoeren van olie uit gesanctioneerde landen. Deze veelal verouderde schepen vervoerden bijvoorbeeld ook veel olie uit Iran, dat ook met zware sancties zit, en kunnen hetzelfde doen voor Rusland.

Meer uit Financieel

Weinig beweging op Wall Street na opschuiven tariefdeadline

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten dinsdag weinig beweging zien. Beleggers bleven voorzichtig na de verliesbeurt een dag eerder die werd veroorzaakt door de onrust rond het handelsbeleid van president Donald Trump. Hij kondigde maandag nieuwe tarieven aan voor veertien landen, waaronder belangrijke handelspartners als Japan en Zuid-Korea, die op 1 augustus van kracht worden. Deze tarieven waren hoger dan beleggers hadden verwacht.

56 minuten geleden
Pvc-fabriek op Chemelot sluit na ruim halve eeuw, 100 banen weg

BEEK (ANP) - De pvc-fabriek van Vynova op het bedrijventerrein Chemelot sluit de deuren, heeft de directie van het bedrijf bekendgemaakt. De productiefaciliteit in Limburg bestond sinds 1972. Door de sluiting verdwijnen de banen van ongeveer honderd mensen.

57 minuten geleden
Daimler Truck wil 5000 banen schrappen in Duitsland

CHARLOTTE (ANP/DPA) - Daimler Truck wil de komende jaren ongeveer 5000 banen schrappen in Duitsland. Dat heeft de Duitse vrachtwagenfabrikant dinsdag bekendgemaakt tijdens een strategiepresentatie in de Verenigde Staten. Volgens een woordvoerder verdwijnen de banen grotendeels via natuurlijk verloop.

59 minuten geleden
Europese Commissie en VS nemen meer tijd voor handelsdeal

BRUSSEL/STRAATSBURG (ANP) - De Europese Commissie neemt meer tijd om tot een handelsakkoord met de Verenigde Staten te komen, zei Eurocommissaris Valdis Dombrovskis (Economie) dinsdag. De Amerikaanse president Donald Trump heeft de deadline "zoals we begrijpen verschoven naar 1 augustus en dat geeft ons dan ook meer tijd", zei hij na afloop van een vergadering met de EU-ministers van Financiën. Eerder werd gesproken over 9 juli waarop de EU en de VS tot een akkoord moesten komen.

2 uur geleden
Vijftien lidstaten mogen hoger begrotingstekort voor defensie

BRUSSEL (ANP) - Vijftien EU-lidstaten hebben dinsdag toestemming gekregen om hun begrotingstekort te laten oplopen om daarmee extra in defensie te kunnen investeren. Het gaat onder meer om België, Denemarken, Griekenland, Hongarije, Polen en Portugal.

2 uur geleden
Von der Leyen accepteert niet dat China handelt met Rusland

STRAATSBURG (ANP) - Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen accepteert niet dat China handel blijft drijven met Rusland gezien de oorlog in Oekraïne. Dat zei ze dinsdag in een toespraak in het Europees Parlement.

3 uur geleden
Europees Parlement stemt in met toetreding Bulgarije tot eurozone

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement heeft met een ruime meerderheid ingestemd met de toetreding van Bulgarije tot de eurozone. Dit betekent dat Bulgarije op 1 januari 2026 de euro kan invoeren.

3 uur geleden