Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russische Nobelprijswinnaar schenkt prijs aan vluchtelingen

Russische Nobelprijswinnaar schenkt prijs aan vluchtelingen

MOSKOU (ANP) - Hoofdredacteur Dmitri Moeratov van de Russische krant Novaya Gazeta doneert zijn Nobelprijs voor de Vrede aan het het Oekraïense Vluchtelingenfonds. Moeratov was vorig jaar medewinnaar van de prestigieuze prijs voor zijn inzet voor de vrijheid van meningsuiting.

Het besluit is in samenspraak met de krant genomen, schrijft Moeratov op de website van het dagblad. Hij wijst erop dat al 10 miljoen Oekraïners hun huis hebben moeten verlaten en vraagt veilinghuizen de "wereldberoemde" prijs aan te bieden. De opbrengst van de medaille moet ten goede komen aan "vluchtelingen, gewonde en zieke kinderen die dringend zorg nodig hebben". Hij roept verder onder meer op tot een wapenstilstand, uitwisseling van gevangenen en humanitaire corridors.

De kritische krant zag zich onlangs genoodzaakt reportages van Russische militaire acties in Oekraïne van haar website te halen vanwege censuur. Door nieuwe wetgeving kan publicatie van wat desinformatie wordt genoemd leiden tot hoge boetes en maximaal vijftien jaar celstraf. Veel andere onafhankelijke media zijn al gestopt omdat de Russische autoriteiten ze verplicht zich uitsluitend te baseren op informatie van het Kremlin, het leger en de ministeries.

Meer uit Buitenland

UNHCR: Westen moet praten met Assad om terugkeer vluchtelingen

BEIROET (ANP) - Om mogelijk te maken dat Syrische vluchtelingen geleidelijk kunnen terugkeren naar hun land, zou de internationale gemeenschap volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in gesprek moeten gaan met de Syrische president Bashar al-Assad. Ivo Freijsen, vertegenwoordiger van UNHCR in Libanon, denkt dat een terugkeer voor veel Syriërs niet aan de orde is tot westerse landen met Assads regime spreken over betere omstandigheden in het door een oorlog verscheurde land.

49 minuten geleden
VN: operatie om olieramp bij Jemen te vermijden snel van start

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Een grootschalige operatie om een olieramp voor de kust van Jemen te vermijden zal snel van start kunnen gaan. Het leegpompen en weghalen van de vervallen olietanker Safer met 1,1 miljoen vaten ruwe olie begint medio juni, melden de Verenigde Naties.

1 uur geleden
Britten: Oekraïne mag Rusland aanvallen als zelfverdediging

TALLINN (ANP/DPA) - Oekraïne mag Rusland aanvallen als zelfverdediging, vindt de Britse regering. Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly heeft Oekraïne principieel het recht om uit zelfverdediging buiten zijn eigen grondgebied toe te slaan, om het de Russen moeilijk te maken Oekraïens grondgebied te treffen.

3 uur geleden
Bonaire, Sint Eustatius en Saba niet genoeg voorbereid op rampen

DEN HAAG (ANP) - Bonaire, Sint-Eustatius en Saba zijn nog steeds onvoldoende voorbereid op rampen, terwijl de kans op een noodsituatie als een vernietigende orkaan hier groot is. In 2017 werd Caribisch Nederland geraakt door de orkanen Irma, Jose en Maria. De crisisorganisatie hield stand, maar had veel beter gekund, concludeerde de inspectie daarna. Een dinsdag gepubliceerd rapport laat zien dat lang niet alle aanbevelingen die toen zijn gedaan, zijn opgevolgd.

5 uur geleden
NAVO stuurt versterking naar Kosovo na belagen vredessoldaten

BRUSSEL/OSLO (ANP) - De NAVO stuurt extra troepen naar het onrustige Kosovo. Zeker dertig vredesmilitairen van het bondgenootschap raakten maandag gewond bij botsingen tussen Servische Kosovaren en de politie.

7 uur geleden
Poetin: droneaanval op Moskou poging om angst te zaaien

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De droneaanvallen op Moskou afgelopen nacht waren volgens president Vladimir Poetin een poging om Rusland bang te maken en te provoceren. Het was volgens hem een aanval op burgerdoelen. Rusland houdt Oekraïne verantwoordelijk voor de aanvallen, al wordt dat door Kyiv ontkend.

7 uur geleden
EU zet zich schrap voor de zomer: dubbel zoveel blusvliegtuigen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie vreest voor een zomer met veel bosbranden. Zij verdubbelt daarom het aantal blusvliegtuigen en -helikopters om EU-landen te hulp te schieten.

7 uur geleden