Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russische minister verwacht dat Nord Stream na drie dagen opent

Russische minister verwacht dat Nord Stream na drie dagen opent

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische regering gaat ervan uit dat de sluiting van gaspijpleiding Nord Stream 1 drie dagen zal duren. Dat zei de Russische vicepremier Aleksander Novak aan journalisten. Staatsgasbedrijf Gazprom sloot de belangrijke verbinding met Duitsland woensdag af en gaf daarvoor onderhoudswerkzaamheden als reden. In Europa bestaat scepsis over die uitleg en overheerst de opvatting dat het om een politiek drukmiddel gaat.

"Het gaat om technische problemen. Gazprom heeft gezegd dat de sluiting drie dagen zal duren. We baseren onze aannames op die verklaring", antwoordde Novak op de vraag wanneer weer gas zal stromen door de pijplijn.

Onder meer Klaus Müller, de baas van de Duitse toezichthouder voor de energievoorziening Bundesnetzagentur, gelooft weinig van de officiële uitleg van Gazprom. Hij noemde het onbegrijpelijk dat het gasbedrijf onderhoud nu noodzakelijk vindt. Europese landen houden er rekening mee dat Nord Stream 1 langer dan de aangekondigde drie dagen stil zal liggen.

Rusland heeft de toevoer van gas naar Europa al flink beperkt. Onder andere Nederland, Polen en Finland krijgen de brandstof niet meer geleverd door Gazprom omdat ze weigeren in roebels te betalen. Naar andere landen, waaronder Duitsland, stroomt veel minder Russisch gas dan voorheen. Dit wordt door Europese leiders gezien als drukmiddel tegen de Europese Unie, die veel sancties tegen Rusland heeft ingesteld vanwege de inval in Oekraïne.

Na de aankondiging van de sluiting van Nord Stream 1 steeg de prijs voor gas in Europa tot nieuwe recordhoogtes. Deze week daalde de prijs weer iets, nu duidelijk is dat Europese gasopslagen voor een groot deel gevuld zijn.

Meer uit Financieel

Trailer GTA VI vrijgegeven, game verschijnt in 2025

NEW YORK (ANP) - Spelontwikkelaar Rockstar Games heeft maandag een eerste trailer vrijgegeven van de langverwachte game Grand Theft Auto VI. Het spel verschijnt in 2025.

12 minuten geleden
Bijna 4 op 5 mensen shoppen online, vooral twintigers en dertigers

DEN HAAG (ANP) - In de eerste helft van dit jaar heeft 78 procent van de Nederlanders iets online gekocht. Dat is 4 procent meer dan een jaar geleden, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van de 25- tot 35-jarigen shopt 93 procent online.

2 uur geleden
Cryptobedrijven en Spotify omhoog op negatief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Wall Street is maandag onder druk van winstnemingen lager geëindigd. Beleggers deden het voorzichtig aan in afwachting van een belangrijk banenrapport later deze week. Muziekstreamingdienst Spotify maakte wel een koerssprong van 7,5 procent. Het bedrijf kondigde aan nog eens honderden banen te schrappen om de kosten te drukken.

4 uur geleden
EU-landen eisen dat Polen eind maakt aan blokkade trucks Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Nederland en andere EU-landen hebben Polen aangesproken op de grensblokkades voor Oekraïense vrachtwagenchauffeurs. Die moeten "zo snel mogelijk" uit de weg, vinden demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) en "een groot aantal" medestanders.

6 uur geleden
Zwitserse bank Pictet biecht hulp bij belastingontduiking in VS op

NEW YORK (ANP) - De Zwitserse vermogensbeheerder Pictet heeft toegegeven dat het Amerikaanse belastingbetalers heeft geholpen om meer dan 5,6 miljard dollar, bijna 5,2 miljard euro, te verbergen voor de federale belastingdienst in de Verenigde Staten, de IRS. De bank heeft een overeenkomst gesloten met het Amerikaanse ministerie van Justitie om de kwestie af te sluiten, schrijft persbureau Reuters.

7 uur geleden
Chipbedrijven omlaag na lange winstreeks, AEX doet stapje terug

AMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters in Amsterdam zijn maandag lager geëindigd, mede door een negatieve start van de aandelenhandel op Wall Street. Vooral chipaandelen, die de laatste maanden flink omhooggingen, werden lager gezet. Zo verloor ASMI 6,4 procent en Besi 3,4 procent. Toch hebben beleggers niets te klagen, de aandelenkoers van ASMI is sinds de start van het jaar nog altijd bijna verdubbeld. Het aandeel Besi is ruim twee keer zoveel waard geworden.

9 uur geleden
OPEC-chef: in de grond houden van olie leidt tot 'energiechaos'

DUBAI (ANP/RTR) - Mensen die beweren dat het in de grond houden van olie goed is voor de energietransitie zitten ernaast, stelt secretaris-generaal Haitham Al Ghais van de OPEC. Dit zal eerder leiden tot "energiechaos", zei hij maandag tijdens een paneldiscussie op de klimaattop in Dubai.

10 uur geleden