Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russische minister verwacht dat Nord Stream na drie dagen opent

Russische minister verwacht dat Nord Stream na drie dagen opent

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische regering gaat ervan uit dat de sluiting van gaspijpleiding Nord Stream 1 drie dagen zal duren. Dat zei de Russische vicepremier Aleksander Novak aan journalisten. Staatsgasbedrijf Gazprom sloot de belangrijke verbinding met Duitsland woensdag af en gaf daarvoor onderhoudswerkzaamheden als reden. In Europa bestaat scepsis over die uitleg en overheerst de opvatting dat het om een politiek drukmiddel gaat.

"Het gaat om technische problemen. Gazprom heeft gezegd dat de sluiting drie dagen zal duren. We baseren onze aannames op die verklaring", antwoordde Novak op de vraag wanneer weer gas zal stromen door de pijplijn.

Onder meer Klaus Müller, de baas van de Duitse toezichthouder voor de energievoorziening Bundesnetzagentur, gelooft weinig van de officiële uitleg van Gazprom. Hij noemde het onbegrijpelijk dat het gasbedrijf onderhoud nu noodzakelijk vindt. Europese landen houden er rekening mee dat Nord Stream 1 langer dan de aangekondigde drie dagen stil zal liggen.

Rusland heeft de toevoer van gas naar Europa al flink beperkt. Onder andere Nederland, Polen en Finland krijgen de brandstof niet meer geleverd door Gazprom omdat ze weigeren in roebels te betalen. Naar andere landen, waaronder Duitsland, stroomt veel minder Russisch gas dan voorheen. Dit wordt door Europese leiders gezien als drukmiddel tegen de Europese Unie, die veel sancties tegen Rusland heeft ingesteld vanwege de inval in Oekraïne.

Na de aankondiging van de sluiting van Nord Stream 1 steeg de prijs voor gas in Europa tot nieuwe recordhoogtes. Deze week daalde de prijs weer iets, nu duidelijk is dat Europese gasopslagen voor een groot deel gevuld zijn.

Meer uit Financieel

VS verhogen importheffingen op tal van Chinese producten

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten verhogen de tarieven op de invoer van tal van Chinese goederen. In totaal gelden de hogere tarieven voor 18 miljard dollar aan import uit China. De hogere heffingen zijn vooral gericht op strategische sectoren zoals elektrische auto's, chips, batterijen, staal en belangrijke mineralen, meldt het Witte Huis.

7 minuten geleden
PwC: belastingbijdrage Nederlands bedrijfsleven is 298 miljard

AMSTERDAM (ANP) - De totale belastingbijdrage van het Nederlands bedrijfsleven bedroeg vorig jaar 298 miljard euro, meldt accountants- en adviesorganisatie PwC op basis van eigen berekeningen. Dit geld komt terecht in de schatkist, de sociale fondsen en bij de Europese Unie. PwC maakt de belastingbijdrage, die tot nu toe onbekend was, de dag voor Verantwoordingsdag bekend.

1 uur geleden
Rabobank breidt duurzaam leningaanbod voor boeren uit

UTRECHT (ANP) - Tuinbouwers kunnen vanaf nu ook een duurzame lening krijgen bij Rabobank. Afgelopen jaar begon de bank met het aanbieden van gunstige financiering voor veehouders om te verduurzamen, maar nu kunnen andere agrariërs zoals akker- en glastuinbouwers ook aanspraak maken op het geld.

1 uur geleden
Sony ziet kwartaalverkoop PlayStation-spelcomputers dalen

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - Het Japanse technologie- en entertainmentconcern Sony heeft in de eerste drie maanden van dit jaar minder PlayStation 5-spelcomputers verkocht dan in de voorgaande periode. Ook waren er minder spelers op het PlayStation-netwerk en werden minder games verkocht.

2 uur geleden
Verzekeraars ASR en NN onderaan in afwachtende AEX

AMSTERDAM (ANP) - De verzekeraars ASR en NN Group behoorden dinsdag tot de grootste dalers in de AEX-index op het Damrak, die weinig beweging liet zien. Beleggers deden het rustig aan en wachten vooral op het Amerikaanse inflatiecijfer, dat woensdag op het programma staat. Voor de Amerikaanse Federal Reserve is de inflatie belangrijk voor het rentebeleid en beleggers hopen dat de rente snel omlaag kan als de inflatie meevalt.

2 uur geleden
Rederij DFDS investeert 1 miljard euro in elektrische schepen

KOPENHAGEN (ANP) - De Deense rederij DFDS gaat 1 miljard euro investeren in zes elektrische schepen. De investering maakt deel uit van het plan om de scheepvaart in het Engelse Kanaal koolstofvrij te maken. De nieuwe schepen worden ingezet op de routes Duinkerken-Dover en Calais-Dover om passagiers en vracht tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie te vervoeren.

2 uur geleden
Uber neemt Taiwanese activiteiten Delivery Hero over

TAIPEI (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Uber neemt de Taiwanese activiteiten van maaltijdbezorger Delivery Hero over. Met die overname van het onderdeel genaamd Foodpanda is een bedrag van 950 miljoen dollar gemoeid. Het is een van de grootste bedrijfsovernames ooit in Taiwan, buiten de chipsector.

3 uur geleden