Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russische minister Lavrov ziet hoop op compromis in gesprekken

Russische minister Lavrov ziet hoop op compromis in gesprekken

MOSKOU/KIEV (ANP/AFP/RTR) - De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov ziet hoop op een compromis in de onderhandelingen met Oekraïne. Die worden deze week naar het zich laat aanzien dagelijks online gehouden en moeten ook woensdag verder gaan. Lavrov baseert zich volgens Russische media op zijn delegatie, die stelt dat de onderhandelingen vanzelfsprekend moeilijk zijn, maar dat er een kans op een compromis in het verschiet ligt.

Sommige leden van de Oekraïense delegatie denken er net zo over, volgens Lavrov. Hij wees erop dat de Oekraïense president Volodimir Zelenski pas interessante uitspraken heeft gedaan. Zelenski zei bijvoorbeeld dat hij vindt dat de standpunten van de partijen nu realistischer geworden zijn. De eerste gespreksronde van de delegaties was 28 februari in het zuidoosten van Belarus, enkele dagen na het begin van de Russische aanval op Oekraïne. De partijen wisselden destijds voornamelijk eisen en ultimatums uit. Dinsdag zei Zelenski dat de Oekraïners zich moeten realiseren dat hun land geen lid van de NAVO wordt.

Volgens een Russische onderhandelaar, Vladimir Medinski, gaat het erg traag in de gesprekken en wil Rusland oprecht zo snel mogelijk vrede. Rusland heeft daarvoor "een vreedzaam, vrij, onafhankelijk en neutraal Oekraïne nodig, dat dus geen lid is van een militair bondgenootschap, geen NAVO-lid is". Het eerdere streven van Oekraïne om lid van het westerse bondgenootschap te worden, was een doorn in het oog van de Russische president Vladimir Poetin. Die wil niet dat nog meer voormalige Sovjet-republieken NAVO-lid worden. Hij ziet dat als een vijandige houding van het Westen en een bedreiging voor de veiligheid van Rusland.

Een woordvoerder van het Kremlin zei dat het mogelijk een goed idee zou zijn indien Oekraïne een neutraal land zou zijn net zoals Oostenrijk of Zweden. De regering in Kiev heeft gereageerd met de mededeling dat het geen goed idee is. Oekraïne wil uitdrukkelijke internationale garanties voor zijn veiligheid.

Meer uit Buitenland

Prinses Catherine maakt vorderingen: goede en slechte dagen

LONDEN (ANP) - De Britse prinses Catherine maakt goede vorderingen met de behandeling tegen de kanker waaraan zij lijdt. Dat meldt de 42-jarige prinses van Wales vrijdag in een persoonlijke brief. Ook is de vrouw van prins William zaterdag aanwezig bij de militaire parade Trooping the Colour.

31 minuten geleden
Linkse Franse partijencoalitie belooft afbraak beleid Macron

PARIJS (ANP) - Een coalitie van linkse partijen in Frankrijk die zich Volksfront noemt, heeft 150 maatregelen gepresenteerd die als "het programma van de breuk" zijn aangekondigd. De socialistische PS, de links-radicale la France insoumise (LFI), de Ecologische Europeanen en Groenen (EELV), de communistische PCF en de centrumlinkse Place Publique hekelen met het programma het beleid van president Emmanuel Macron.

4 uur geleden
NAVO eens over inschakelen alliantie voor steun Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - De NAVO krijgt een coördinerende rol in de steun van de NAVO-landen aan Oekraïne. De 32 bondgenoten regelden de inzameling van wapens en militaire training van Oekraïners tot dusver zelf, maar willen daarvoor nu de machinerie van de alliantie inschakelen. Ze zijn het daarover eens geworden, zegt NAVO-chef Jens Stoltenberg.

5 uur geleden
Poetin noemt voorwaarden voor vredesbesprekingen met Oekraïne

MOSKOU (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft aan de vooravond van een top over vrede in Oekraïne zijn voorwaarden genoemd om de vredesbesprekingen te beginnen. Hij wil dat Oekraïne de ambitie opgeeft om bij de NAVO te gaan en dat het alle troepen terugtrekt uit de regio's Zaporizja, Cherson, Donetsk en Loehansk.

7 uur geleden
Oekraïne onderschept truck met tientallen die land ontvluchtten

KYIV (ANP/AFP) - De Oekraïense grenswacht heeft een vrachtwagen onderschept met tientallen mannen die het land probeerden te ontvluchten. Mannen tussen de 18 en 60 jaar mogen het land niet verlaten omdat ze kunnen worden opgeroepen om te vechten tegen de Russen.

8 uur geleden
Koning Filip praat met hulpverleners explosie in Antwerpen

ANTWERPEN (ANP) - Koning Filip heeft vrijdag de plek van de explosie in Antwerpen bezocht. Volgens persbureau Belga sprak de Belgische vorst met hulpverleners over hun zoektocht naar slachtoffers.

8 uur geleden
Rusland: veiligheidsdeal van Oekraïne en VS slechts stukje papier

MOSKOU (ANP/AFP) - De veiligheidsdeal tussen Oekraïne en de Verenigde Staten bestaat slechts uit "stukjes papier". Dat zei een woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag.

8 uur geleden