Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russische minister Lavrov verlaat G20-conferentie voortijdig

Russische minister Lavrov verlaat G20-conferentie voortijdig

JAKARTA (ANP/DPA/BELGA) - De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov verlaat de tweedaagse conferentie van buitenlandministers van de G20-landen in Indonesië voortijdig. Hij gaat niet naar sessies die zijn gepland voor vrijdagmiddag, en slaat eveneens het officiële diner op vrijdagavond over, heeft zijn ministerie bevestigd.

"Lavrov houdt nog steeds bilaterale gesprekken, waarna hij de pers te woord zal staan en zal vertrekken", aldus een woordvoerder van het Russische ministerie. Lavrov verliet de vergaderzaal volgens bronnen in de delegatie direct na het houden van een toespraak.

Waarom Lavrov besloot eerder te vertrekken, is niet exact duidelijk. De Russische minister hekelde vrijdag de benadering van westerse landen bij de G20. "Onze westerse partners proberen gesprekken over mondiale economische problemen te vermijden. Vanaf het moment dat zij praten, beginnen ze koortsachtig kritiek te leveren op Rusland over de situatie in Oekraïne, en noemen ze ons agressors en bezetters."

Overlegorgaan

Gastland en de huidige voorzitter van de G20 Indonesië gaf eerder geen gehoor aan oproepen van westerse mogendheden om Rusland uit te zonderen van de bijeenkomst op Bali, als een reactie op de oorlog in Oekraïne. Volgens Jakarta is de G20 een financieel-economisch overlegorgaan en geen plek voor het beslechten van internationale politieke conflicten.

Bij zijn aankomst eerder op de dag werd Lavrov beleefd maar gereserveerd begroet door zijn Indonesische collega Retno Marsudi. Op de achtergrond klonk echter geroep van omstanders die Rusland opriepen een einde te maken aan de oorlog in Oekraïne. Zo stelden twee Duitse journalisten vragen over het stoppen van de oorlog.

Aan het begin van de bijeenkomst riep gastvrouw Marsudi dringend op een einde te maken aan de Russische oorlog in Oekraïne. "Het is onze verantwoordelijkheid de oorlog zo snel mogelijk te beëindigen. En bruggen te bouwen, geen muren", zei ze. Marsudi zei in haar openingstoespraak dat de aanwezigen de bijeenkomst moeten gebruiken om vertrouwen op te bouwen en vrede een kans te geven. Ze riep op tot samenwerking tussen staten bij het oplossen van problemen. "Wereldwijde uitdagingen vragen om mondiale oplossingen", aldus Marsudi.

Meer uit Buitenland

Trudeau biedt Zelensky excuses aan voor SS'er in Lagerhuis Canada

OTTAWA (ANP/RTR) - De Canadese premier Justin Trudeau heeft zijn excuses aangeboden voor het incident met een oud-SS'er in het Canadese parlement afgelopen week. Trudeau richtte zich met name op de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die aanwezig was geweest bij het pijnlijke moment.

2 uur geleden
Navalni: overgeplaatst naar de zwaarst mogelijke gevangenis

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalni zegt dat hij wordt overgeplaatst naar de "zwaarst mogelijke gevangenis". Dinsdag kreeg Navalni te horen dat zijn hoger beroep werd verworpen. Navalni moet een gevangenisstraf van 19 jaar uitzitten.

2 uur geleden
Duitse oud-minister Krause veroordeeld voor fraude

ROSTOCK (ANP/DPA) - De Duitse oud-minister Günther Krause is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar en elf maanden voor pogingen tot fraude. Volgens de rechter heeft hij gelogen en bezittingen verborgen toen hij in een faillissement verwikkeld was.

3 uur geleden
Republikeinen houden weer verkiezingsdebat, opnieuw zonder Trump

SIMI VALLEY (ANP) - Republikeinse kandidaten voor de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen houden voor de tweede keer een debat. Dat begint om 03.00 uur Nederlandse tijd in Simi Valley (Californië) en wordt uitgezonden op televisie. De grote afwezige is oud-president Donald Trump, die zich ook had afgemeld voor het eerste debat.

3 uur geleden
Menendez ontkent omkoping, moet 100.000 dollar borg betalen

NEW YORK (ANP/RTR) - De Amerikaanse senator Robert Menendez heeft voor de rechter ontkend schuldig te zijn aan omkoping. De rechter legde hem een borgsom op van 100.000 dollar (95.000 euro) om weer vrij te komen. Menendez moest zijn persoonlijke paspoort inleveren, maar mag wel zijn overheidspaspoort houden waarmee hij als Amerikaanse senator naar het buitenland kan reizen.

5 uur geleden
VS organiseren volgende maand topoverleg met EU-leiders

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden ontvangt volgende maand Charles Michel en Ursula von der Leyen, de leiders van de Europese Unie. De Verenigde Staten organiseren volgens een Europese functionaris 20 oktober een Amerikaans-Europese top in Washington, waar de leiders hun samenwerking willen verdiepen.

5 uur geleden
VS leggen sancties op aan netwerk dat Iraanse drones ontwikkelt

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten leggen nieuwe sancties op aan een netwerk van personen en bedrijven dat betrokken zou zijn bij de ontwikkeling van Iraanse Shahed-136-drones. Washington houdt Iran al langer verantwoordelijk voor het leveren van zulke drones aan Rusland die in de oorlog in Oekraïne worden ingezet.

6 uur geleden