Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russische krant Novaja Gazeta verliest mediavergunning

Russische krant Novaja Gazeta verliest mediavergunning

MOSKOU (ANP/RTR) - Een Russische rechtbank heeft de mediavergunning van de krant Novaja Gazeta ingetrokken. Dat komt voor het onafhankelijke nieuwsmedium in de praktijk neer op een publicatieverbod in Rusland.

De Russische mediawaakhond had een zaak tegen Novaja Gazeta aangespannen, omdat de krant niet de juiste documenten zou hebben verstrekt met betrekking tot een wijziging van de eigenaar in 2006. De uitspraak is volgens hoofdredacteur Dmitri Moeratov politiek gemotiveerd. Hij heeft gezegd dat de krant in beroep zal gaan.

Novaja Gazeta besloot in maart onder druk van de autoriteiten in Rusland tijdelijk het werk neer te leggen. Dat gebeurde na de invoering van strenge regels over de berichtgeving over de oorlog in Oekraïne, die in Rusland officieel een "speciale militaire operatie" wordt genoemd. Veel onafhankelijke Russische media waren al onder druk gestopt met publiceren.

Hoofdredacteur Moeratov was vorig jaar een van de winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede. Hij kreeg de prestigieuze prijs toegekend wegens zijn inzet voor de vrijheid van meningsuiting. De krant werd in 1993 opgericht met geld dat oud-Sovjetleider Michail Gorbatsjov had ontvangen met het winnen van dezelfde Nobelprijs.

Meer uit Buitenland

Team Trump zamelt miljoenen in voor slachtoffers aanslag

BUTLER (ANP) - Via een crowdfundingsactie is al meer dan 3,5 miljoen dollar ingezameld voor de slachtoffers en hun families van de aanslag op Donald Trump in Pennsylvania, zo is te zien op de inzamelpagina op de site van GoFundMe. Daarmee is het doelbedrag van 1 miljoen dollar al ruimschoots overtroffen. Er zijn bijna 50.000 donaties zijn gedaan.

1 uur geleden
Politie Kenia pakt seriemoordenaar die mogelijk 42 vrouwen doodde

NAIROBI (ANP) - De Keniaanse politie heeft in een oostelijke buitenwijk van Nairobi een man opgepakt naar aanleiding van de recente vondst van zeker acht verminkte vrouwen die waren vermoord. Volgens de politie heeft de verdachte, Collins Jumaisha, inmiddels bekend dat hij 42 vrouwen heeft vermoord, inclusief zijn echtgenote.

1 uur geleden
Trump tegen krant: eigenlijk had ik dood moeten zijn

NEW YORK (ANP) - Donald Trump heeft zondag in een gesprek met de New York Post gezegd dat hij "er nu niet had mogen zijn, ik werd geacht dood te zijn"'. Hij noemt de moordaanslag "een heel surrealistische ervaring". Op de 78-jarige Republikeinse presidentskandidaat werd tijdens een campagnebijeenkomst ten noorden van Pittsburgh zaterdag een moordaanslag gepleegd. Hij raakte aan het rechteroor lichtgewond. Een toeschouwer werd gedood en twee anderen raakten gewond. "Door geluk of dankzij God, velen zeggen door God, ben ik er nog steeds."

4 uur geleden
Oud-president van Peru wil in 2026 meedoen aan verkiezingen

LIMA (ANP/AFP) - De Peruaanse oud-president Alberto Fujimori zal meedoen aan de verkiezingen in Peru in 2026. Dit heeft zijn dochter zondag bekendgemaakt. "Mijn vader en ik hebben gepraat en samen beslist dat hij de presidentskandidaat zal worden", vertelde Keiko Fujimori. Zij staat aan het hoofd van een rechts-populistische partij in het Zuid-Amerikaanse land.

7 uur geleden
Biden spreekt natie toe vanuit Witte Huis na aanslag op Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - President Joe Biden sprak de natie zondagavond om 20.00 uur plaatselijke tijd toe vanuit de Oval Office in het Witte Huis. De aanslag op Trump "roept ons allemaal op om een stap terug te doen", zei Biden. Hij voegde eraan toe dat Trump gelukkig niet ernstig gewond was. "We kunnen niet toestaan dat dit geweld genormaliseerd wordt. De politieke retoriek in dit land is erg verhit geworden. Het is tijd om het af te koelen. We hebben allemaal de verantwoordelijkheid om dit te doen."

9 uur geleden
Trump aangekomen in Milwaukee voor Republikeinse partijconventie

MILWAUKEE (ANP/AFP/RTR) - Het vliegtuig van voormalig president Donald Trump is geland in Milwaukee, in de Amerikaanse staat Wisconsin. Dat meldde zijn zoon Eric Trump op X. De Republikeinen zullen hem tijdens de partijconventie die vanaf maandag in deze stad gehouden wordt tot presidentskandidaat benoemen.

10 uur geleden
Media: aanslagpleger Trump had materiaal voor maken bommen

QUANTICO (ANP) - Een bron binnen de wetshandhaving heeft bevestigd dat de 20-jarige Thomas Crooks, de dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, materiaal had voor het maken van bommen. Hij had dit materiaal in zijn auto en in zijn woning, meldt de Amerikaanse nieuwszender CBSNews.

12 uur geleden