Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russische krant: akkoord over graanleveringen Oekraïne via Odessa

Russische krant: akkoord over graanleveringen Oekraïne via Odessa

MOSKOU (ANP/BELGA/BLOOMBERG) - Oekraïne gaat graan leveren via de Zwarte Zee vanuit de tot nu toe geblokkeerde haven van Odessa. Volgens de Moskou-getrouwe krant Izvestia is er een akkoord met Rusland bereikt over de leveringen, wordt op basis van bronnen binnen de Russische regering gemeld. Oekraïne zou nog niet overtuigd zijn. Het weghalen van mijnen en andere verdedigingswerken zou namelijk de weg vrij maken voor een Russische aanval op de haven van Odessa, zo klinkt het.

Rusland en Turkije zouden een stappenplan overeengekomen zijn. Daarbij zou Turkije het kustgebied bij Odessa ontmijnen en de graanschepen begeleiden tot in de neutrale wateren van de Zwarte Zee. Daarna zouden Russische oorlogsschepen de graanboten begeleiden tot de Bosporus, de verbinding tussen de Zwarte Zee en de Middellandse Zee. De afspraken zouden woensdag formeel bekrachtigd worden tijdens een bezoek van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov aan Turkije. Turkije hoopt op goedkeuring van het voorstel door de Verenigde Naties, zodat veiligheidszorgen kunnen worden weggenomen, aldus de ingewijden. Het is niet bekend of een afgevaardigde van Oekraïne aan de besprekingen zal deelnemen.

Oekraïne is een van de grootste exporteurs van graan ter wereld. De Russische inval in het land heeft de uitvoer flink verstoord, ook omdat de Oekraïense havens geblokkeerd zijn. Daardoor dreigt er vooral in Afrikaanse landen hongersnood. Kiev zou naar verluidt vooralsnog sceptisch over het voorgestelde pact.

De voedselprijzen zijn sinds de Russische inval ook sterk gestegen. Intussen hebben de Verenigde Staten volgens The New York Times meer dan tien landen gewaarschuwd dat Rusland probeert "gestolen Oekraïens graan" te verkopen, voornamelijk in Afrika. Oekraïne beschuldigde Rusland er eerder al van graan te stelen uit bezette gebieden en dit in het buitenland aan de man te brengen.

Meer uit Financieel

Topman Delta Air Lines biedt excuses aan voor vluchtannuleringen

ATLANTA (ANP/BLOOMBERG) - De topman van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines heeft zijn excuses aangeboden voor het annuleren van duizenden vluchten tijdens het drukste reisweekend van de zomer. De in Atlanta gevestigde luchtvaartmaatschappij zag veel van haar systemen uitvallen door de wereldwijde computerstoring op vrijdag.

23 seconden geleden
Aandacht voor Unilever en Amerikaanse politiek op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar Unilever. Het verzorgings- en levensmiddelenconcern is volgens persbureau Bloomberg aan eerste gesprekken begonnen met bedrijven die mogelijk de ijsjestak van het bedrijf willen kopen. Dat onderdeel, met onder andere de merken Magnum en Ben & Jerry's, kan tot 15 miljard pond (meer dan 17,8 miljard euro) waard zijn.

34 minuten geleden
Ryanair ziet winst fors dalen door lagere ticketprijzen

DUBLIN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft in het afgelopen kwartaal een fors lagere winst behaald door flinke druk op de ticketprijzen. Ryanair verwacht ook voor de belangrijke zomerperiode dat de ticketprijzen lager zullen zijn dan eerder gedacht.

52 minuten geleden
Bitcoin omhoog na terugtrekking Biden uit race om Witte Huis

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De koers van de bitcoin is verder gestegen na de terugtrekking van president Joe Biden als kandidaat voor de Amerikaanse verkiezingen. Daarmee lijkt de cryptomarkt ervan uit te gaan dat de Democraten met een andere presidentskandidaat Donald Trump toch niet meer kunnen inhalen in de race om het Witte Huis.

1 uur geleden
China verlaagt rentetarieven om economie te steunen

BEIJING (ANP/AFP) - De Chinese centrale bank heeft maandag twee belangrijke rentetarieven verlaagd om het kwakkelende herstel van de op een na grootste economie ter wereld aan te jagen. China kampt met een crisis in de vastgoedmarkt en afzwakkende consumentenuitgaven door de onzekere economische vooruitzichten. Door leningen goedkoper te maken hopen de beleidsmakers de bestedingen en investeringen te stimuleren.

1 uur geleden
Koophuis 10 procent duurder, sterkste toename in bijna twee jaar

DEN HAAG (ANP) - De huizenprijzen zijn vorige maand opnieuw flink gestegen, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. In juni waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 9,7 procent hoger dan in juni 2023. Dat is de grootste stijging in bijna twee jaar.

2 uur geleden
Beleggers kijken uit naar drukke beursweek met veel resultaten

DEN HAAG (ANP) - Beleggers staat een drukke beursweek te wachten met veel bedrijfsresultaten om te verwerken. Onder meer verfconcern AkzoNobel, telecombedrijf KPN, uitzender Randstad en bouwconcerns BAM en Heijmans presenteren cijfers. Buiten Nederland zijn onder meer Google-moederbedrijf Alphabet en frisdrankconcern Coca-Cola aan de beurt.

16 uur geleden