Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russische krant: akkoord over graanleveringen Oekraïne via Odessa

Russische krant: akkoord over graanleveringen Oekraïne via Odessa

MOSKOU (ANP/BELGA/BLOOMBERG) - Oekraïne gaat graan leveren via de Zwarte Zee vanuit de tot nu toe geblokkeerde haven van Odessa. Volgens de Moskou-getrouwe krant Izvestia is er een akkoord met Rusland bereikt over de leveringen, wordt op basis van bronnen binnen de Russische regering gemeld. Oekraïne zou nog niet overtuigd zijn. Het weghalen van mijnen en andere verdedigingswerken zou namelijk de weg vrij maken voor een Russische aanval op de haven van Odessa, zo klinkt het.

Rusland en Turkije zouden een stappenplan overeengekomen zijn. Daarbij zou Turkije het kustgebied bij Odessa ontmijnen en de graanschepen begeleiden tot in de neutrale wateren van de Zwarte Zee. Daarna zouden Russische oorlogsschepen de graanboten begeleiden tot de Bosporus, de verbinding tussen de Zwarte Zee en de Middellandse Zee. De afspraken zouden woensdag formeel bekrachtigd worden tijdens een bezoek van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov aan Turkije. Turkije hoopt op goedkeuring van het voorstel door de Verenigde Naties, zodat veiligheidszorgen kunnen worden weggenomen, aldus de ingewijden. Het is niet bekend of een afgevaardigde van Oekraïne aan de besprekingen zal deelnemen.

Oekraïne is een van de grootste exporteurs van graan ter wereld. De Russische inval in het land heeft de uitvoer flink verstoord, ook omdat de Oekraïense havens geblokkeerd zijn. Daardoor dreigt er vooral in Afrikaanse landen hongersnood. Kiev zou naar verluidt vooralsnog sceptisch over het voorgestelde pact.

De voedselprijzen zijn sinds de Russische inval ook sterk gestegen. Intussen hebben de Verenigde Staten volgens The New York Times meer dan tien landen gewaarschuwd dat Rusland probeert "gestolen Oekraïens graan" te verkopen, voornamelijk in Afrika. Oekraïne beschuldigde Rusland er eerder al van graan te stelen uit bezette gebieden en dit in het buitenland aan de man te brengen.

Meer uit Financieel

Sportauto 911 viert 60e verjaardag, feest bij Porsche Gelderland

HETEREN (ANP) - De Porsche 911 viert dit jaar zijn 60e verjaardag. Om dit te vieren organiseert Porsche Centrum Gelderland, een van de grootste dealers van het merk in Nederland, dit weekend een expositie met "de meest unieke exemplaren" ooit gebouwd. "Een verzameling die in ons land nog nooit is vertoond", zegt Porschedealer Mark Wegh.

26 minuten geleden
Optimisme op Wall Street na schuldendeal en banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten geëindigd. Het optimisme kreeg de overhand nadat ook de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond voor de federale overheid van de Verenigde Staten, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend. Sportmerk Lululemon maakte indruk met kwartaalcijfers en won fors aan waarde.

10 uur geleden
Witte Huis: Biden kan schuldendeal zaterdag ondertekenen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk zaterdag al het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt, meldt een regeringswoordvoerster. Nu ook de Senaat heeft ingestemd met een ruimere limiet, moeten Amerikaanse parlementariërs de laatste details van het voorstel uitwerken. Zodra dat is gebeurd, kan Biden er volgens het Witte Huis vrijwel direct zijn handtekening onder zetten.

11 uur geleden
Zomer vol stakingen van beveiligers op Britse luchthaven Heathrow

LONDEN (ANP/RTR) - Reizigers die deze zomer naar Londen vliegen, krijgen mogelijk te maken met chaos. Ruim 2000 beveiligers op luchthaven Heathrow zijn van plan in het hoogseizoen meerdere dagen te gaan staken, maakte vakbond Unite bekend.

12 uur geleden
Bloomberg: 3M mikt op miljardenschikking in VS om PFAS

SAINT PAUL (ANP/BLOOMBERG) - Industrieel conglomeraat 3M treft mogelijk een schikking van 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) met een aantal Amerikaanse steden vanwege vervuiling met PFAS. Daarover hebben de partijen een voorlopig akkoord gesloten, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.

12 uur geleden
Amsterdamse aandelenbeurs met winst weekend in na schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is met een aanzienlijke winst het weekend in gegaan. Beleggers verwerkten onder andere het akkoord dat senatoren in de Verenigde Staten gaven voor de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend.

14 uur geleden
Sportmerk Lululemon grote winnaar op positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Lululemon is vrijdag hard gestegen bij de opening van de beurzen in New York. De Canadees-Amerikaanse sportkledingfabrikant, onder andere bekend van yogaleggings, lijkt geen last te hebben van de hoge inflatie en zag de verkopen in het afgelopen kwartaal sterk toenemen. Ook gaf het sportmerk positieve verwachtingen af voor huidige kwartaal en werden de omzet- en winstverwachtingen voor het hele boekjaar verhoogd. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van 15 procent. Branchegenoot Nike ging mee omhoog en won 3 procent.

16 uur geleden