Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russische kosmonaut moet halsoverkop terug naar ISS om defect pak

Russische kosmonaut moet halsoverkop terug naar ISS om defect pak

WASHINGTON (ANP) - De Russische kosmonaut Oleg Artemjev is tijdens een ruimtewandeling halsoverkop teruggekeerd naar het internationale ruimtestation ISS door een probleem met zijn ruimtepak. De kosmonaut nam "schommelende spanningen" waar in de accu van zijn pak, waarna hem werd gevraagd onmiddellijk terug te keren.

Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA was de gezondheid van Artemjev op geen enkel moment in gevaar. Wel werd hem meermaals gevraagd "alles uit de handen te laten vallen en direct terug te keren" vanwege de spanningsproblemen. De 51-jarige Rus zei dat hij dat begreep en zich "geen zorgen maakte" voordat hij terugkeerde naar het ISS. Daar werd zijn pak aangesloten op de stroomvoorziening van het ruimtestation.

Tijdens de ruimtewandeling was Artemjev bezig om twee camera's te installeren op een robotarm buiten het ISS. Deze European Robotic Arm (ERA) is in Nederland ontwikkeld.

Eerdere wandelingen

Het is niet de eerste keer dat een ruimtewandeling moest worden afgebroken. In 2013 verdronk de Italiaanse astronaut Luca Parmitano bijna toen hij buiten het ISS aan het werk was. Door een lek liep zijn helm vol koelwater uit het ruimtepak. Het water kwam tot boven zijn ogen, dus hij moest met zijn ogen dicht, op de tast, de weg terug naar de ingang van het ISS vinden. Dat lukte hem net op tijd. Bij de eerstvolgende ruimtewandeling kregen de astronauten voor de zekerheid een snorkel mee.

Tijdens een ruimtewandeling in 1991 prikte een metalen staaf een gat in een handschoen van de Amerikaan Jerome Apt. Het vel van zijn hand sloot het gaatje zonder dat hij het merkte. Pas na afloop zag Apt wat er was gebeurd. In 2001 raakte de Canadees Chris Hadfield verblind tijdens een ruimtewandeling. Een stof die moest voorkomen dat het vizier van zijn ruimtehelm zou beslaan, kwam in zijn ogen terecht. Hadfield loste het op door het ventiel van zijn helm open te zetten.

Meer uit Buitenland

Hamas meldt 16 doden in Rafah afgelopen nacht

RAFAH (ANP/RTR) - In Rafah zijn afgelopen nacht zestien Palestijnen gedood, meldt Hamas. Ondanks vele internationale oproepen om het offensief in de stad te staken, heeft Israël daar in de nacht en ochtend verdere lucht- en tankaanvallen uitgevoerd.

43 minuten geleden
UNRWA: ongeveer miljoen mensen ontvluchtten Rafah

RAFAH (ANP) - De afgelopen drie weken zijn ongeveer 1 miljoen mensen Rafah ontvlucht, meldt de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA). De maanden daarvoor waren juist veel Palestijnen gevlucht naar die stad in het zuiden van de Gazastrook. Begin mei riep Israël op om delen van Rafah te evacueren, omdat het een offensief op de stad begon.

1 uur geleden
België levert komende jaren 30 F-16's aan Oekraïne

BRUSSEL (ANP/BELGA) - België gaat de komende jaren dertig F-16-gevechtsvliegtuigen leveren aan Oekraïne, meldt minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib. De eerste toestellen moeten dit jaar nog aankomen, de rest uiterlijk in 2028.

2 uur geleden
EU-ministers van Defensie bijeen over Oekraïne

BRUSSEL (ANP/DPA) - De ministers van Defensie van de Europese Unie komen dinsdag bijeen in Brussel om over militaire hulp aan Oekraïne te praten en over pogingen om de Europese defensie-industrie te versterken.

4 uur geleden
7900 mensen in Papoea-Nieuw-Guinea uit voorzorg geëvacueerd

PORT MORESBY (ANP/AFP) - Papoea-Nieuw-Guinea evacueert zo'n 7900 mensen van een regio waar vrijdag een grote aardverschuiving is geweest, zei de regionale functionaris Sandis Tsaka dinsdag tegen het persbureau AFP. Er wordt gevreesd voor nieuwe aardverschuivingen.

5 uur geleden
Ierland, Spanje en Noorwegen erkennen officieel Palestijnse staat

JERUZALEM (ANP) - Ierland, Spanje en Noorwegen erkennen vanaf dinsdag officieel de Palestijnse staat. De drie landen kondigden afgelopen week aan die stap te gaan zetten, tot woede van Israël.

7 uur geleden
Argentijnse regering moet voedselhulp toestaan

BUENOS AIRES (ANP/AFP) - De regering Milei van Argentinië moet van de rechter tonnen voedsel aan de armen vrijgeven. Het voedsel werd vastgehouden in afwachting van een screening van het sociale hulpverleningssysteem.

7 uur geleden