Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russische kosmonaut moet halsoverkop terug naar ISS om defect pak

Russische kosmonaut moet halsoverkop terug naar ISS om defect pak

WASHINGTON (ANP) - De Russische kosmonaut Oleg Artemjev is tijdens een ruimtewandeling halsoverkop teruggekeerd naar het internationale ruimtestation ISS door een probleem met zijn ruimtepak. De kosmonaut nam "schommelende spanningen" waar in de accu van zijn pak, waarna hem werd gevraagd onmiddellijk terug te keren.

Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA was de gezondheid van Artemjev op geen enkel moment in gevaar. Wel werd hem meermaals gevraagd "alles uit de handen te laten vallen en direct terug te keren" vanwege de spanningsproblemen. De 51-jarige Rus zei dat hij dat begreep en zich "geen zorgen maakte" voordat hij terugkeerde naar het ISS. Daar werd zijn pak aangesloten op de stroomvoorziening van het ruimtestation.

Tijdens de ruimtewandeling was Artemjev bezig om twee camera's te installeren op een robotarm buiten het ISS. Deze European Robotic Arm (ERA) is in Nederland ontwikkeld.

Eerdere wandelingen

Het is niet de eerste keer dat een ruimtewandeling moest worden afgebroken. In 2013 verdronk de Italiaanse astronaut Luca Parmitano bijna toen hij buiten het ISS aan het werk was. Door een lek liep zijn helm vol koelwater uit het ruimtepak. Het water kwam tot boven zijn ogen, dus hij moest met zijn ogen dicht, op de tast, de weg terug naar de ingang van het ISS vinden. Dat lukte hem net op tijd. Bij de eerstvolgende ruimtewandeling kregen de astronauten voor de zekerheid een snorkel mee.

Tijdens een ruimtewandeling in 1991 prikte een metalen staaf een gat in een handschoen van de Amerikaan Jerome Apt. Het vel van zijn hand sloot het gaatje zonder dat hij het merkte. Pas na afloop zag Apt wat er was gebeurd. In 2001 raakte de Canadees Chris Hadfield verblind tijdens een ruimtewandeling. Een stof die moest voorkomen dat het vizier van zijn ruimtehelm zou beslaan, kwam in zijn ogen terecht. Hadfield loste het op door het ventiel van zijn helm open te zetten.

Meer uit Buitenland

Rusland houdt veroordeling door Veiligheidsraad tegen met veto

NEW YORK (ANP/AFP) - Zoals verwacht heeft Rusland vrijdagavond in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zijn veto gebruikt om een resolutie tegen te houden waarin de annexatie door het land van delen van Oekraïne werd veroordeeld. De resolutie was ingediend door de VS, enkele uren nadat de Russische president Vladimir Poetin de annexatie had bekrachtigd.

1 uur geleden
Zelenski: Oekraïense troepen boeken vooruitgang in het oosten

KIEV (ANP/RTR) - Het Oekraïense leger heeft volgens president Volodimir Zelenski "aanzienlijke resultaten" geboekt in het oosten van het land. Het Oekraïense staatshoofd benoemde daarbij de successen in Lyman, een door Rusland bezet bolwerk waar pro-Moskou-troepen grote moeite hebben de controle te behouden.

3 uur geleden
Nieuwe staatsgreep in Burkina Faso

OUAGADOUGOU (ANP/RTR) - Er is voor de tweede keer dit jaar een staatsgreep gepleegd in Burkina Faso. Legerkapitein Ibrahim Traore heeft de militaire leider Paul-Henri Damiba afgezet, de regering ontbonden en de grondwet opgeschort, zei hij in een verklaring die vrijdagavond op de nationale televisie is voorgelezen.

4 uur geleden
Biden beschuldigt Russen van leugens over Nord Stream

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden doet de Russische beschuldigingen dat het Westen achter de lekkages van de twee Nord Stream-gaspijpleidingen in de Oostzee zit, af als "leugens". "Het was een opzettelijke sabotageactie en de Russen pompen desinformatie en leugens naar buiten. We zullen met onze bondgenoten samenwerken om uit te zoeken wat er precies is gebeurd", vertelde hij aan verslaggevers.

5 uur geleden
Rusland beschuldigt VN-chef Guterres van 'propaganda'

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties een bevooroordeeld standpunt heeft ingenomen over het besluit van Moskou om delen van Oekraïne te annexeren. De Russen beschuldigden de VN-chef ervan een "propaganda-instrument" te zijn.

6 uur geleden
Poetin tijdens concert in Moskou: de overwinning zal aan ons zijn

MOSKOU (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft op het Rode Plein in Moskou, tijdens een concert ter viering van de annexatie van vier Oekraïense gebieden, gezegd dat "de overwinning aan ons zal zijn". Ook verwelkomde hij de inwoners van de gebieden die hij opeist.

7 uur geleden
NAVO-chef: ernstigste escalatie sinds begin oorlog tegen Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - De inlijving door Rusland van deels bezette Oekraïense provincies tekent "de ernstigste escalatie sinds het begin van de oorlog" tegen Oekraïne, zegt NAVO-chef Jens Stoltenberg. Hij spreekt van een "sleutelmoment" in de nu ruim zeven maanden durende oorlog.

7 uur geleden