Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russische kosmonaut breekt record voor langste tijd in de ruimte

Russische kosmonaut breekt record voor langste tijd in de ruimte

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische kosmonaut Oleg Kononenko heeft zondag het wereldrecord gebroken voor de totale tijd die iemand heeft doorgebracht in de ruimte. Hij verbeterde het record van zijn landgenoot Gennadi Padalka, die in totaal 878 dagen, 11 uur, 29 minuten en 48 seconden in de ruimte verbleef. Kononenko overtrof deze tijd om 09.30 uur Nederlandse tijd, meldt het Russische ruimtevaartbedrijf Roscosmos.

"Ik ga de ruimte in om mijn favoriete ding te doen, niet om records te vestigen", vertelde de 59-jarige Kononenko in een interview aan het Russische staatspersbureau TASS vanuit het internationale ruimtestation ISS. Hij verblijft daar op een afstand van ongeveer 423 kilometer van de aarde. "Ik ben trots op al mijn prestaties, maar ik ben nog trotser dat het record voor de totale duur van het menselijk verblijf in de ruimte nog steeds in handen is van een Russische kosmonaut."

Naar verwachting bereikt Kononenko op 5 juni duizend dagen in de ruimte. Hij blijft volgens de planning tot zeker eind september in de ruimte. Op dat moment zou hij 1110 dagen hebben geklokt.

Meer uit Buitenland

Israëlische soldaten schieten Palestijnen dood op West Bank

RAMALLAH (ANP/RTR) - Israëlische militairen hebben zaterdag op de bezette Westelijke Jordaanoever twee Palestijnen doodgeschoten die volgens het leger vanuit een voertuig het vuur op hen hadden geopend. Dat gebeurde bij een bewakingspost in de buurt van de stad Jenin.

1 uur geleden
Blinken gaat in Saudi-Arabië praten over bestand in Gaza

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken gaat maandag en dinsdag in Saudi-Arabië praten met regionale partners over onder meer een wapenstilstand in Gaza en de vrijlating van Israëlische gijzelaars door Hamas. Dat heeft zijn departement zaterdag bekendgemaakt.

1 uur geleden
Iraaks parlement stemt in met antihomowet

BAGDAD (ANP/RTR) - Het Iraakse parlement heeft zaterdag ingestemd met een wet die homoseksualiteit strafbaar stelt. Relaties tussen personen van hetzelfde geslacht kunnen de betrokkenen voortaan een gevangenisstraf opleveren van maximaal vijftien jaar.

1 uur geleden
Java getroffen door aardbeving met kracht van 6.5

JAKARTA (ANP/AFP) - Het Indonesische eiland Java is zaterdagavond getroffen door een aardbeving die volgens het nationaal seismologisch instituut (BMKG) een kracht had van 6.5. De schok werd gevoeld tot in de hoofdstad Jakarta.

3 uur geleden
Sunak: doorreizen asielzoekers bewijs voor succes Rwanda-plan

LONDEN (ANP) - Rishi Sunak ziet in het groeiende aantal asielzoekers dat doorreist naar Ierland een bewijs voor de afschrikkende werking van zijn omstreden plan hen op het vliegtuig naar Rwanda te zetten. De Britse premier zei dat in een interview met Sky News, dat zondag in zijn geheel wordt uitgezonden.

4 uur geleden
Honderd pro-Palestijnse demonstranten opgepakt in Boston

BOSTON (ANP) - Politie in gevechtstenue is zaterdag in Boston in actie gekomen tegen pro-Palestijnse activisten, die zich op de campus van de Northeastern University bedienden van antisemitische leuzen. Volgens de leiding van de universiteit zijn ongeveer honderd demonstranten gearresteerd.

6 uur geleden
Steunbetuiging voor Spaanse premier die twijfelt over aanblijven

MADRID (ANP/RTR/AFP) - Duizenden aanhangers van de Spaanse Socialistische Partij hebben in Madrid steun betuigd aan premier Pedro Sánchez, die zegt te twijfelen over zijn positie en maandag zijn besluit bekend wil maken. De regeringsleider had laten doorschemeren misschien af te treden, omdat een rechtbank onderzoekt of zijn vrouw corrupt is.

7 uur geleden