Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russische invasie heeft Oekraïne al 1 biljoen dollar gekost

Russische invasie heeft Oekraïne al 1 biljoen dollar gekost

KIEV (ANP/AFP) - De Russische invasie van Oekraïne heeft tot nu toe al bijna 1 biljoen dollar aan schade veroorzaakt. De schade is vijf keer hoger dan het jaarlijkse bruto binnenlands product (bbp) van Oekraïne vóór de Russische invasie in februari dit jaar.

In termen van directe en indirecte kosten heeft Oekraïne "ongeveer 1 biljoen dollar" schade geleden, zei Oleg Oestenko, economisch adviseur van president Volodimir Zelenski, tijdens een evenement georganiseerd door de Duitse Raad voor Buitenlandse Betrekkingen in Berlijn. De regeringsfunctionaris maakte eerder al een schatting van de oorlogsschade in de eerste twee weken van de strijd. Die bedroeg toen 100 miljard dollar.

De vernietiging als gevolg van de oorlog vormt volgens hem een "aanzienlijk probleem voor de overheidsfinanciering". Ook bedrijven die niet vernietigd zijn door de Russen werken volgens de functionaris niet op volle kracht of draaien slechts enkele uren per dag. De overheid krijgt daardoor veel minder geld binnen dan aanvankelijk werd verwacht.

Bezuinigingen

Ondanks drastische bezuinigingen op de overheidsuitgaven, heeft de Oekraïense regering sinds de invasie een tekort van 5 miljard euro per maand, aldus de functionaris. In 2023 zal dat tekort naar verwachting afnemen tot ongeveer 3,5 miljard euro per maand. Westerse bondgenoten haasten zich ondertussen om Oekraïne te hulp te schieten om het gat te vullen. De Wereldbank, de Europese Unie en de G7-landen hebben het land al miljarden aan financiële steun toegezegd.

De Oekraïense regering verwacht volgens de functionaris dat de economie dit jaar met 35 tot 40 procent zal krimpen als gevolg van de oorlog. Dat is volgens hem de "diepste daling van het bbp sinds 1991". Oekraïne riep op 24 augustus 1991 zijn onafhankelijkheid uit, nadat in de Sovjet-Unie een staatsgreep van conservatieve krachten was mislukt. In december dat jaar stemde de bevolking in een referendum voor onafhankelijkheid. Enkele weken later hield de Sovjet-Unie op te bestaan.

Meer uit Financieel

Te weinig laadpunten stekkerauto's in EU, zegt autobranche

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie heeft veel meer laadpunten nodig voor elektrische auto's om de CO2-doelen te halen, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. De verkoop van stekkerauto's is de afgelopen jaren veel harder gegroeid dan de installatie van laadpalen. Daarom moeten er tot 2030 jaarlijks acht keer zoveel laadpunten bijkomen, volgens de brancheclub.

19 minuten geleden
Toezichthouder VS gaat handsfree techniek Ford onderzoeken

DEARBORN (ANP/RTR) - De Amerikaanse verkeerstoezichthouder National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) gaat onderzoek doen naar de handsfree rijtechnologie BlueCruise van Ford Motor. Twee incidenten waarbij auto's van het type Ford Mustang Mach-E botsten met stilstaande voertuigen, waren de aanleiding voor het onderzoek.

54 minuten geleden
Advocaat: schikking Philips kan ook in Nederland betekenis hebben

AMERSFOORT (ANP) - De schikking van Philips van 1,1 miljard dollar voor Amerikanen die schade zeggen te hebben van apparaten van dit bedrijf tegen apneu, kan ook in Nederland van betekenis worden. Philips ziet immers "dat er iets goed mis is gegaan", zegt de Nederlandse advocaat Mark de Hek van SAP Letseladvocaten. De regeling kan daardoor eventueel in het voordeel werken van de meer dan duizend door De Hek vertegenwoordigde Nederlanders die ook klachten door deze apparatuur melden of bezorgd zijn over de mogelijke gevolgen van het gebruik.

1 uur geleden
Veel onzekerheid in bloemenbranche over nieuwe inspecties in VK

ZOETERMEER (ANP) - Bij Nederlandse bloemen- en plantenexporteurs is veel onzekerheid over de gevolgen van de fysieke inspecties die vanaf dinsdag worden uitgevoerd bij binnenkomst in het Verenigd Koninkrijk. Zo is er in de havens onvoldoende capaciteit om de controles uit te voeren en leiden de inspecties tot flink meer kosten, zegt Matthijs Mesken, directeur van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). Hij pleit dan ook voor een nieuwe handelsovereenkomst.

1 uur geleden
Aandeel Philips koerst af op grootste dagwinst ooit na schikking

AMSTERDAM (ANP) - Het aandeel Philips koerst maandag af op de grootste dagwinst ooit van het zorgtechnologiebedrijf. Het aandeel werd bij de opening al een derde meer waard en in de middaghandel liep de koerswinst verder op tot bijna 47 procent. Philips zag daarmee de beurswaarde met miljarden euro's stijgen tot rond de 30 miljard euro.

1 uur geleden
Flitsbezorger Getir kondigt vertrek uit Nederland aan

AMSTERDAM (ANP) - Flitsbezorger Getir heeft aangekondigd uit Nederland te vertrekken. Ook gaat het bedrijf het weg uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en de Verenigde Staten. Met het vertrek van Getir zal ook haar merk Gorillas uit Europa verdwijnen.

1 uur geleden
Massaclaim van 3 miljard tegen Staat om Schiphol 'in aantocht'

SCHIPHOL (ANP) - Een groep omwonenden en belangenorganisaties bereidt een massaclaim van 3 miljard euro voor tegen de Staat over Schiphol. Aanleiding voor de claim is de uitspraak van de rechtbank in Den Haag vorige maand. Volgens de rechter heeft de Staat lange tijd inbreuk gemaakt op de mensenrechten van omwonenden door niet genoeg rekening te houden met hun gezondheid.

2 uur geleden