Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russische huurlingen naar Oost-Oekraïne, zeggen ingewijden

Russische huurlingen naar Oost-Oekraïne, zeggen ingewijden

MOSKOU (ANP/RTR) - Russische huurlingen worden naar Oost-Oekraïne gestuurd om daar separatistische opstandelingen bij te staan. Dat bericht persbureau Reuters, dat sprak met meerdere huursoldaten die zijn benaderd om naar het gebied te gaan. Daar staan de pro-Russische rebellen tegenover Oekraïense regeringstroepen.

De spanning in de regio liep de afgelopen tijd al op doordat Rusland bezig is aan een troepenopbouw aan de grens met Oekraïne. Westerse landen vrezen voor een Russische invasie van het buurland. Moskou heeft berichten over een mogelijke inval afgedaan als een poging om voor onrust te zorgen. Het Kremlin zegt ook niets te hebben vernomen over de vermeende inzet van huurlingen.

Reuters sprak vier bronnen, van wie er drie zeggen te zijn benaderd door rekruteerders. Die vertelden niet wie ze vertegenwoordigen. Er zou op grote schaal een beroep worden gedaan op huurlingen. "Ze verzamelen iedereen met gevechtservaring", zei een van de bronnen. Die wilden niet met naam genoemd worden vanwege zorgen over hun veiligheid.

Taken

Het is onduidelijk wat voor taken de huursoldaten moeten uitvoeren. Een van de bronnen, die al in Oost-Oekraïne is aangekomen, zei dat ze voor defensieve doeleinden naar het gebied zijn gestuurd. Een andere bron zei niet direct betrokken te zijn bij de operatie, maar wel mensen ter plaatse hebben gesproken die speciale training krijgen. Het doel zou zijn om de stabiliteit van Oekraïne via sabotage te ondermijnen.

De relatie tussen Rusland en Oekraïne is al jaren zeer gespannen. De Russen annexeerden in 2014 het Oekraïense schiereiland De Krim. Ook steunde Moskou de Oekraïense separatisten die eigen ministaatjes uitriepen in het oosten van hun land en de strijd aangingen met de prowesterse regering in Kiev.

Meer uit Buitenland

Waarnemers: Turkse president genoot onrechtmatige voordelen

ANKARA (ANP/DPA) - De Turkse presidentsverkiezingen verliepen met "onrechtmatige voordelen" voor de herkozen president Erdogan, stellen Europese verkiezingswaarnemers. Vooringenomenheid in de media en beperkingen van de vrijheid van meningsuiting hebben geleid tot ongelijke voorwaarden waarvan Erdogan profiteerde, concludeert de waarnemersmissie van de Europese organisaties OVSE en de Raad van Europa. De omstandigheden boden "in veel opzichten niet de voorwaarden voor het houden van democratische verkiezingen".

31 minuten geleden
Felgroen gekleurde water in Venetië is niet gevaarlijk

VENETIË (ANP/DPA) - Het groene water in het beroemde Canal Grande in Venetië is niet gevaarlijk, zo meldt de regionale president Luca Zaia op Twitter. Het water bij de Rialtobrug kleurde zondag plotseling door onbekende reden fluorescerend groen, waarop werd besloten over te gaan op onderzoek.

3 uur geleden
Spaanse premier vervroegt verkiezingen na regionale verliezen

MADRID (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft op televisie aangekondigd het parlement te ontbinden na de nederlaag van zijn sociaaldemocraten (PSOE) bij de lokale en regionale verkiezingen van zondag. Hij wil op 23 juli vervroegde landelijke verkiezingen houden.

4 uur geleden
Kyiv voor de tweede keer in korte tijd aangevallen

KYIV (ANP/RTR/AFP) - Kyiv is maandagochtend het doelwit geworden van een nieuwe aanval, nadat de Oekraïense hoofdstad ook al 's nachts werd aangevallen. Het militaire bestuur meldt op basis van voorlopige informatie dat alle raketten zijn neergehaald. Die zouden hun doelen niet hebben bereikt.

5 uur geleden
President Oeganda stemt in met omstreden antihomowetgeving

KAMPALA (ANP/RTR) - De Oegandese president Yoweri Museveni heeft een gewijzigde versie van de omstreden antihomowetgeving goedgekeurd, meldt de voorzitter van het parlement. De wet is wereldwijd een van de strengste tegen de lhbti'ers en is bekritiseerd door onder meer westerse regeringen, internationale bedrijven en mensenrechtenorganisaties.

6 uur geleden
Doden na kapseizen toeristenboot in Italië

LISANZA (ANP/AFP/DPA) - Vier mensen zijn omgekomen na het kapseizen van een boot vol toeristen op het Lago Maggiore in Noord-Italië, melden Italiaanse media. De andere opvarenden konden na het incident zelf naar de wal zwemmen of zijn gered. De doden zijn een Israëliër, een Russin en twee Italianen.

8 uur geleden
Japanse minister beveelt vernietiging van Noord-Koreaanse raket

TOKIO (ANP) - De Japanse minister van Defensie heeft zijn leger de opdracht gegeven elke Noord-Koreaanse raket die Japans grondgebied binnenkomt of afkoerst op het land te vernietigen. Hij reageerde daarmee op een aankondiging van Pyongyang maandag dat Noord-Korea in de komende twee weken een "satelliet" zal lanceren.

11 uur geleden