Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Russische hackers vielen mailaccounts van Democraten aan'

WASHINGTON (ANP/RTR) - Russische hackkers hebben eerder dit jaar geprobeerd binnen te dringen in de e-mailaccounts van de Democratische partij in de Amerikaanse staten Californië en Indiana. Ook zouden ze zeker vijf denktanks hebben aangevallen. Het zou de hackers niet zijn gelukt om binnen te komen.

Persbureau Reuters meldt op basis van bronnen rond het onderzoek dat de hackpogingen het werk waren van de hackersgroep Fancy Bear. Die wordt in verband gebracht met de Russische militaire inlichtingendienst GROe. Fancy Bear wordt ook gezien als pleger van de hack van Democratische mailaccounts bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen vier jaar geleden.

De Democraten in Indiana zeggen dat ze geen weet hebben van geslaagde aanvallen. De partijgenoten in Californië zeggen dat er een mislukte aanvalspoging is geweest door een "buitenlandse groep", maar noemen daarbij geen namen. De FBI en de beveiligingstak van techbedrijf Microsoft willen niet reageren.

Verkiezingscampagne

Een van de aangevallen denktanks is het Center for American Progress. De oprichter daarvan, John Podesta, leidde de verkiezingscampagne van de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton vier jaar geleden. Zijn e-mailaccount werd toen gekraakt, waarna de interne mails via WikiLeaks naar buiten werden gebracht. Ook de Open Society Foundations van miljardair en filantroop George Soros zou zijn aangevallen.

De hackers van Fancy Bear worden ook verantwoordelijk gehouden voor cyberaanvallen op de NAVO, de Duitse overheid en het Wereldantidopingagentschap (WADA). Een ander doelwit was naar verluidt de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die de ramp met vlucht MH17 onderzoekt. In 2018 zou Fancy Bear hebben geprobeerd binnen te dringen in de systemen van de internationale organisatie OPCW in Den Haag. Daarbij werd de groep op heterdaad betrapt. Fancy Bear wordt ook Pawn Storm, APT28, Sofacy Group, Sednit, Strontium, Unit 26165 en Unit 74455 genoemd.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Vernielingen en opgeblazen bushokje in Assen

ASSEN (ANP) - In een aantal straten in Assen zijn volgens de politie vernielingen gepleegd. Aan de Kiepheugte is een bushokje opgeblazen en aan de Dusselheugte is nabij het voetbalveldje tuinmeubilair in brand gestoken. Rondom het winkelcentrum Marsdijk werden fietspaden en wegen geblokkeerd met winkelwagens en fietsrekken. Dat is "in het donker zeer gevaarlijk", twittert de politie.

37 minuten geleden
Youp van 't Hek overweegt toch nog oudejaarsconference

HILVERSUM (ANP) - Youp van 't Hek overweegt misschien toch nog een oudejaarsconference te gaan maken. Dat vertelde de 67-jarige cabaretier zaterdagavond in het NPO Radio 1-programma Op de plank. Hierin praatte dj Astrid de Jong met podiumkunstenaars over het verloren coronajaar.

2 uur geleden
Stenen door ruiten van woning persfotograaf in Vlaardingen

VLAARDINGEN (ANP) - De ruiten van een woning van een persfotograaf in Vlaardingen zijn vrijdagavond bekogeld met stenen. Volgens de politie vlogen er rond 21.00 uur meerdere stenen door de ramen. Niemand raakte gewond. "Maar de schrik zit er goed in", meldt de politie.

2 uur geleden
Duizenden lopen mee in vrijheidsmars in Amsterdam-Zuidoost

AMSTERDAM (ANP) - Enkele duizenden mensen hebben zaterdag in Amsterdam-Zuidoost een vrijheidsmars gelopen, de World Wide Rally for Freedom. Volgens een schatting van de gemeente waren zo'n 2500 mensen op de been. Ze hadden de inmiddels bekende gele paraplu's bij zich, en ook vlaggen en spandoeken. De demonstratie verliep rustig en gemoedelijk, de politie hoefde niet in te grijpen, aldus de gemeente.

8 uur geleden
Steunbetuiging aan Palestina op Vrijthof in Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - Op het Vrijthof in Maastricht demonstreren zaterdagavond zo'n 250 mensen om hun solidariteit met Palestina te tonen. De sfeer is rustig. De politie houdt een oogje in het zeil.

8 uur geleden
Tientallen op de Dam op de bres voor 'toeslagenouders'

AMSTERDAM (ANP) - Op de Dam in Amsterdam kwamen zaterdagmiddag tientallen mensen samen om te vragen om gerechtigheid voor de gedupeerden van de toeslagenaffaire. Volgens de gemeente verliep de protestactie rustig en gemoedelijk.

8 uur geleden
Meerdere arrestaties bij pro-Palestijnse demonstratie in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Bij een pro-Palestijnse betoging in Den Haag zijn zaterdagmiddag zes mensen aangehouden. Een 26-jarige man uit Woudenberg werd gearresteerd nadat hij een agent in het gezicht sloeg en taserde. Vijf anderen zijn aangehouden voor openlijke geweldpleging, nadat ze stenen gooiden naar de politie.

10 uur geleden