Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Russische hackers vielen mailaccounts van Democraten aan'

WASHINGTON (ANP/RTR) - Russische hackkers hebben eerder dit jaar geprobeerd binnen te dringen in de e-mailaccounts van de Democratische partij in de Amerikaanse staten Californië en Indiana. Ook zouden ze zeker vijf denktanks hebben aangevallen. Het zou de hackers niet zijn gelukt om binnen te komen.

Persbureau Reuters meldt op basis van bronnen rond het onderzoek dat de hackpogingen het werk waren van de hackersgroep Fancy Bear. Die wordt in verband gebracht met de Russische militaire inlichtingendienst GROe. Fancy Bear wordt ook gezien als pleger van de hack van Democratische mailaccounts bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen vier jaar geleden.

De Democraten in Indiana zeggen dat ze geen weet hebben van geslaagde aanvallen. De partijgenoten in Californië zeggen dat er een mislukte aanvalspoging is geweest door een "buitenlandse groep", maar noemen daarbij geen namen. De FBI en de beveiligingstak van techbedrijf Microsoft willen niet reageren.

Verkiezingscampagne

Een van de aangevallen denktanks is het Center for American Progress. De oprichter daarvan, John Podesta, leidde de verkiezingscampagne van de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton vier jaar geleden. Zijn e-mailaccount werd toen gekraakt, waarna de interne mails via WikiLeaks naar buiten werden gebracht. Ook de Open Society Foundations van miljardair en filantroop George Soros zou zijn aangevallen.

De hackers van Fancy Bear worden ook verantwoordelijk gehouden voor cyberaanvallen op de NAVO, de Duitse overheid en het Wereldantidopingagentschap (WADA). Een ander doelwit was naar verluidt de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die de ramp met vlucht MH17 onderzoekt. In 2018 zou Fancy Bear hebben geprobeerd binnen te dringen in de systemen van de internationale organisatie OPCW in Den Haag. Daarbij werd de groep op heterdaad betrapt. Fancy Bear wordt ook Pawn Storm, APT28, Sofacy Group, Sednit, Strontium, Unit 26165 en Unit 74455 genoemd.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Burgemeester Helmond: uw kind riskeert hoge boete

HELMOND (ANP) - Burgemeester Elly Blanksma - van den Heuvel van Helmond heeft de ouders van een groep jongeren die vuurwerkoverlast heeft veroorzaakt in de stad een brief gestuurd. Ze laat weten dat hun zoon of dochter een officiële waarschuwing krijgt. Als de kinderen opnieuw in de fout gaan, wacht hen een boete van maximaal 4350 euro. Ze wijst de ouders er ook op dat het Openbaar Ministerie een boete of een taakstraf kan opleggen of een zaak zelfs, afhankelijk van de feiten en omstandigheden, voor de rechter kan brengen.

1 uur geleden
Marcouch sluit woning in Geitenkamp om vuurwerk

ARNHEM (ANP) - Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem heeft een woning in de wijk Geitenkamp vrijdag gesloten omdat de 31-jarige bewoner is betrapt op de handel in zwaar illegaal vuurwerk. De man heeft volgens Marcouch zijn buurtbewoners in groot gevaar gebracht. "De gevolgen zijn niet te overzien als dergelijk opgeslagen vuurwerk in een woning per ongeluk ontploft", aldus de Arnhemse burgemeester. "Het kan, dus het moet. De woning afsluiten is hard voor de daders en zacht voor hun buren, de bewoners die met hun gezinnen naast de opslag wonen van drugs, wapens, mortieren, shells en ander illegaal en gevaarlijk vuurwerk."

2 uur geleden
78-jarige fietser overleden door aanrijding met auto

HOOGEVEEN (ANP) - Een 78-jarige man uit Hoogeveen (Drenthe) is overleden nadat hij vrijdagavond op zijn fiets een aanrijding met een auto had gehad. De politie is op zoek naar een van de inzittenden van de auto want die heeft de plaats van het ongeval verlaten. Een andere inzittende was daar nog wel aanwezig en die is aangehouden, zo meldt de politie.

2 uur geleden
Langer subsidie voor medisch specialisten die in loondienst gaan

DEN HAAG (ANP) - Vrij gevestigde medische specialisten kunnen nog tot en met volgend jaar een ton subsidie krijgen als ze bij hun zorginstelling overstappen in loondienst. Tussen 2015 en 2019 bestond deze regeling al en die wordt voortgezet, schrijft minister Tamara van Ark (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer. Daarvoor is 8 miljoen euro uitgetrokken, zodat tachtig specialisten er gebruik van kunnen maken. Het aandeel specialisten in loondienst stijgt al jaren licht, schrijft ze

4 uur geleden
Alle winkels in centrum Rotterdam dicht vanwege drukte

ROTTERDAM (ANP) - Het is vrijdagavond zo druk geworden in het centrum van Rotterdam dat burgemeester Aboutaleb heeft besloten voortijdig alle winkels te sluiten. De gemeente zegt dat dit in overleg met de winkeliers is gegaan. "Voor iedereen geldt het dringende advies om het centrum te verlaten", twittert de gemeente Rotterdam.

4 uur geleden
EenVandaag hoeft uitzending over HEMA niet te rectificeren

AMSTERDAM (ANP) - Actualiteitenprogramma EenVandaag hoeft een uitzending waarin het claimt dat make-upproducten van HEMA asbest bevatten niet te rectificeren. Dat besliste de rechtbank in Amsterdam in een kort geding over de kwestie.

5 uur geleden
Kabinet gaat kennis beschermen tegen buitenlandse machten

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil voorkomen dat andere landen "met onze kennis aan de haal gaan" en daardoor mogelijk Nederlandse belangen schaden. Daarom neemt het maatregelen zodat het Nederlands onderzoek dat andere landen economische of militaire voordelen kan geven beter is beschermd.

5 uur geleden