Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russische graanexport veel lager dan vorig jaar

Russische graanexport veel lager dan vorig jaar

NOVOROSSIEJSK (ANP/BLOOMBERG) - Rusland heeft moeite om zijn recordoogst aan graan te exporteren. In juli en augustus, de eerste twee maanden van het nieuwe graanseizoen, voerde het land 6,3 miljoen ton graan uit. Dat was 22 procent minder dan een jaar eerder, stelt databedrijf Logistic OS op basis van scheepsgegevens. Oekraïne voerde sinds het opzetten van een veilige corridor 1,5 miljoen ton voedsel uit over de Zwarte Zee.

Het trage tempo van de Russische uitvoer zet de voedselprijzen verder onder druk, omdat in veel andere landen de oogsten last hadden van grote droogte. Voedsel is uitgezonderd van de sancties tegen Rusland, maar bankiers en verzekeraars zijn niet happig om zaken te doen met het land uit angst dat ze toch sancties overtreden.

Daarbij komt dat veel graan via de Zwarte Zee wordt uitgevoerd en rederijen niet veel zin hebben om hun schepen een oorlogsgebied in te sturen. "We hebben last van reputatierisico of informele sancties", legt directeur Dmitri Rylko van de Russische landbouwmarktonderzoeker IKAR uit.

Bovendien willen Russische boeren hun graan niet graag verkopen voor de uitvoer. Door de sterke roebel en een hoge exportbelasting is dat minder interessant geworden. Desondanks zal de Russische graanexport wel versnellen. In september verwacht IKAR een export van 4 miljoen ton graan.

Meer uit Financieel

EU eens over verbod op vernietiging onverkochte kleding

BRUSSEL (ANP) - Onverkochte kleding en schoenen mogen in de Europese Unie binnenkort niet meer zomaar worden vernietigd. Ook tal van andere producten moeten duurzamer worden ontworpen en minder vaak op de vuilnisbelt of in de verbrandingsoven belanden, hebben de EU-landen en het Europees Parlement afgesproken.

55 minuten geleden
Uitgever videogame Grand Theft Auto lager op negatief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Computergamebedrijf Take-Two Interactive Software, de uitgever van het zeer populaire spel Grand Theft Auto, stond dinsdag bij de verliezers op de aandelenbeurzen in New York. Dochteronderdeel Rockstar Games heeft maandag een eerste trailer vrijgegeven van de langverwachte game Grand Theft Auto VI. Het spel verschijnt in 2025.

1 uur geleden
Storing Rabobank verholpen

UTRECHT (ANP) - De storing bij de Rabobank waardoor klanten dinsdag onder meer geen onlinebetalingen konden doen, is verholpen. Alle systemen werken weer, laat een woordvoerder weten.

1 uur geleden
Meer geshopt in week voor pakjesavond dan vorig jaar

DEN HAAG (ANP) - Het winkelend publiek in Nederland rekende in de week voor pakjesavond vaker af dan een jaar eerder, zowel in de winkels als online. Zaterdag was in winkels de drukste dag, zegt Betaalvereniging Nederland. Naar schatting rekenden mensen die dag ruim 20 miljoen keer iets aan de kassa in de winkel af voor een totaalbedrag van 579 miljoen euro, aldus de organisatie.

2 uur geleden
GfK: minder elektronica verkocht tijdens Black Friday

AMSTELVEEN (ANP) - Nederlanders hebben in de week van koopjesfestijn Black Friday minder elektronische apparaten gekocht dan een jaar eerder, meldt marktonderzoeker GfK. De dagen waarin winkeliers stunten met grote kortingen zorgden door hogere gemiddelde prijzen wel voor een kleine omzetstijging.

3 uur geleden
Nederland en andere landen mogen geld steken in 'cloud'

BRUSSEL (ANP) - Nederland en andere EU-landen mogen 1,2 miljard euro steken in de ontwikkeling van clouddiensten. De Europese Commissie laat de normaliter verboden staatssteun toe om de baanbrekende innovatie van de grond te krijgen.

3 uur geleden
Vliegverkeer luchthaven München hervat, nog wel grote beperkingen

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Het vliegverkeer van en naar de luchthaven van München wordt geleidelijk hervat. Dinsdagochtend konden vliegtuigen niet landen of opstijgen als gevolg van voorspelde ijzel. Wel waarschuwt de luchthaven dat reizigers rekening moeten houden met "massale beperkingen".

4 uur geleden