Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russische filmcrew weer terug op aarde na opnames in de ruimte

Russische filmcrew weer terug op aarde na opnames in de ruimte

BAJKONOER (ANP) - De Russische actrice Joelia Peresild (37) is zondagochtend veilig teruggekeerd op de aarde. Samen met haar cameraman en producent Klim Sjipenko en kosmonaut Oleg Novitski landde ze rond 06.36 uur in een Sojoez-capsule, met daaraan parachutes bevestigd, in Kazachstan.

In de nacht van zaterdag op zondag werd de capsule, op een hoogte van ongeveer 420 kilometer boven de aarde, losgekoppeld van het internationale ruimtestation ISS. De Sojoez daalde vervolgens af naar de aarde.

Peresild verbleef bijna twee weken in het ruimtestation om de eerste film ooit buiten de aarde op te nemen. In de film, Vizov (De uitdaging) getiteld, speelt ze een chirurg die naar de ruimte gaat om het leven van Novitski te redden. Wanneer de film uitkomt is nog niet bekend. Ook is nog niet bekend of de film ook in Nederland te zien zal zijn.

Filmproject

Bij de landing van de capsule stond ook een cameraploeg te filmen. Die beelden worden gebruikt bij het maken van de film, zei een van de producenten tegen persbureau AFP. Ook zouden er bijrolletjes zijn voor de kosmonauten, zoals Russen hun ruimtevaarders noemen, die in het ISS waren.

De Russen kunnen met het filmproject weer een ruimteprimeur op hun naam schrijven. De toenmalige Sovjet-Unie was het eerste land dat een satelliet (Spoetnik) en een dier (hond Laika) in een baan om de aarde bracht. Ook de eerste mens in de ruimte (Joeri Gagarin) was een Sovjet-kosmonaut.

In de VS wordt ondertussen ook gewerkt aan een filmproject in de ruimte. Daar zijn Hollywoodster Tom Cruise, ruimtevaartorganisatie NASA en het bedrijf SpaceX bij betrokken.

Meer uit Buitenland

Malawi wil duizenden mensen naar Israël sturen voor boerderijwerk

LILONGWE (ANP/RTR) - De regering van Malawi heeft plannen aangekondigd om duizenden mensen naar Israël te sturen om daar op boerderijen te werken. "We denken in eerste instantie aan ongeveer 5000 mensen, daar mikken we nu op", zegt minister van Informatie Moses Kunkuyu tegen de BBC.

48 minuten geleden
Finland sluit laatste grensovergang met Rusland

HELSINKI (ANP/RTR) - Finland sluit in de nacht van woensdag op donderdag ook zijn laatste grensovergang met Rusland voor reizigers. Deze blijft vervolgens twee weken dicht. De regering gaf eerder al opdracht tot de sluiting van de andere grensovergangen na een toestroom van immigranten uit derde landen vanuit Rusland.

1 uur geleden
Amerikaans-Israëlisch overleg met Qatar over meer vrijlatingen

TEL AVIV/DOHA (ANP/AFP) - De leiders van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, William Burns, de Israëlische dienst Mossad, David Barnea en de premier van Qatar, Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim al-Thani, overleggen dinsdag in Qatar over de overeenkomsten tussen Israël en Hamas. Volgens Israëlische media zouden de strijdende partijen willen praten over een langere wapenstilstand en de vrijlating van meer mensen dan tot dusver was afgesproken. Ze zouden ook spreken over de vraag of er ook andere gijzelaars of gevangenen vrij zouden kunnen komen.

2 uur geleden
Media: echtgenote Oekraïense spionnenchef mogelijk vergiftigd

KYIV (ANP/AFP/RTR) - De echtgenote van de Oekraïense militaire inlichtingenchef Kyrylo Boedanov lijdt aan vergiftigingsverschijnselen. Er wordt rekening gehouden met een moordaanslag, bevestigt een inlichtingenbron tegenover persbureau AFP na berichten in Oekraïense media.

3 uur geleden
Vaticaan bevestigt bezoek paus aan klimaattop Dubai

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - Het Vaticaan zegt dat paus Franciscus zoals gepland naar de COP28 in Dubai gaat. De bevestiging komt nadat het hoofd van de rooms-katholieke kerk afgelopen weekend door ziekte een deel van zijn werk moest neerleggen.

3 uur geleden
Nog steeds sneeuwoverlast Duitsland, doden bij verkeersongelukken

BERLIJN (ANP/DPA/RTR) - Duitsland heeft dinsdag opnieuw te maken met overlast door sneeuwval. Door de winterse omstandigheden zijn twee automobilisten om het leven gekomen bij verkeersongelukken.

4 uur geleden
Weduwe van seriemoordenaar Fourniret voor de rechter in Frankrijk

NANTERRE (ANP/AFP/BELGA) - In Frankrijk is een nieuw proces begonnen tegen Monique Olivier, de weduwe van de overleden seriemoordenaar Michel Fourniret. Ze wordt vervolgd voor haar betrokkenheid bij drie zaken die tientallen jaren geleden speelden.

4 uur geleden