Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russische eigenaar Oyf zet Vitesse in verkoop

Russische eigenaar Oyf zet Vitesse in verkoop

ARNHEM (ANP) - Valeri Oyf gaat zijn aandelen in Vitesse verkopen. De Russische eigenaar van de club treedt per direct terug uit de raad van commissarissen van de club uit Arnhem. Hij volgt het voorbeeld van Roman Abramovitsj, een goede bekende van hem die vanwege de oorlog in Oekraïne van Chelsea af wil.

"Het doet me veel pijn om zo afscheid te nemen van Vitesse", laat de 58-jarige Oyf in een persbericht weten. "Maar in de huidige situatie neem ik deze moeilijke beslissing in het belang van de club, medewerkers, supporters, sponsoren en andere stakeholders. Ik kijk terug op een bijzondere periode, waarin ik me altijd erg betrokken voelde bij de club en genoten heb van mooie prestaties. Vitesse zit in mijn hart en dat zal altijd blijven gelden voor de club en de supporters."

Oyf is sinds 2018 eigenaar van Vitesse. Hij belooft met de verkoop van zijn aandelen een zorgvuldige procedure te volgen zodat de continuïteit van Vitesse gewaarborgd blijft en de club zich kan blijven focussen op haar sportieve ambities. Toch zal het vertrek van de Rus hard aankomen bij de Gelderse club die al sinds 2010 in buitenlandse handen is. Dagblad De Gelderlander rekende vorige week uit dat de Georgische zakenman Merab Zjordania, de Rus Aleksandr Tsjigirinski en Oyf de afgelopen 12 jaar 155 miljoen euro in Vitesse hebben gestoken. Dat leverde één prijs op, de winst van de KNVB-beker in 2017.

Veel vragen

Het vertrek van Oyf komt niet helemaal onverwachts, al liet hij sinds het uitbreken van de oorlog niets van zich horen. Hij is een goede bekende van Abramovitsj, die op zijn beurt aan de Russische president Vladimir Poetin wordt gelinkt. In tegenstelling tot Abramovitsj staat Oyf niet op de sanctielijst van de Europese Unie.

Vitesse kreeg sinds het uitbreken van de oorlog veel vragen over Oyf. De club besloot vorige week het competitieduel met Sparta Rotterdam uit te roepen als 'wedstrijd van de vrede.' In het statement werd de naam van Oyf niet genoemd, evenmin als het woord 'oorlog'.

Oyf is geboren in Odessa, toen Oekraïne nog deel uitmaakte van de toenmalige Sovjet-Unie. Hij vervulde in het verleden leidende posities in bedrijven van Abramovitsj. Veel Russische oligarchen hebben last van sancties sinds Rusland binnengevallen is in Oekraïne. Zij komen lastig bij hun geld, nu veel betalingssystemen zijn stilgelegd.

Meer uit Voetbal

Vitesse start crowdfunding met trainer Van den Brom als gezicht

ARNHEM (ANP) - Het noodlijdende Vitesse start donderdag een crowdfundingactie en de nieuwe trainer John van den Brom zal daar meteen een van de gezichten van zijn. Dat geeft de oud-speler en -coach van de club aan in het persbericht over zijn aanstelling voor volgend seizoen. "Doe mee, kleur de regio geel en zwart en kom zelf met initiatieven. Vitesse heeft iedereen nodig", zegt Van den Brom.

2 uur geleden
Real-trainer Ancelotti ontevreden over inzet spelers tegen Bayern

MÜNCHEN (ANP/RTR) - Trainer Carlo Ancelotti van Real Madrid was niet te spreken over de houding van zijn spelers na het 2-2-gelijkspel tegen Bayern München in de halve finales van de Champions League. De Italiaan vond ze te slap, zo zei hij na het duel.

3 uur geleden
Vitesse presenteert Van den Brom officieel als nieuwe trainer

ARNHEM (ANP) - Vitesse heeft de aanstelling van John van den Brom als trainer voor volgend seizoen afgerond. De al uit de Eredivisie gedegradeerde club maakte er al geen geheim meer van de oud-speler van de club te willen om op die manier ook iets positiefs te kunnen melden aan de fans, in deze periode waarin het voortbestaan van de club onzeker is. Van den Brom (57) wil Vitesse helpen in de weg terug omhoog. "Vandaar ook dat ik juist nu dit contract onderteken."

3 uur geleden
Bayern baalt van gemiste kansen na gelijkspel tegen Real Madrid

MÜNCHEN (ANP/AFP) - Trainer Thomas Tuchel van Bayern München baalde na afloop van de eerste halve finale in de Champions League tegen Real Madrid (2-2) van de gemiste kansen van zijn ploeg. "We hadden een geweldige openingsfase en we hadden toen op voorsprong moeten komen", keek de coach na afloop terug.

11 uur geleden
Bayern en Real Madrid in evenwicht in eerste duel halve finale

MÜNCHEN (ANP) - Bayern München en Real Madrid hebben elkaar in evenwicht gehouden in de eerste wedstrijd van de halve finale in de Champions League. Het duel tussen de nummer 2 van Duitsland en de koploper van Spanje eindigde in 2-2.

13 uur geleden
Atlético moet deel stadion twee duels sluiten na racisme

MADRID (ANP/AFP) - Atlético Madrid moet de komende twee thuiswedstrijden in de Spaanse voetbalcompetitie een deel van het stadion sluiten. De Spaanse bond bestraft de club daarmee voor racistische spreekkoren en oerwoudgeluiden richting aanvaller Nico Williams van Athletic Club, afgelopen zaterdag.

15 uur geleden
De Ligt niet bij selectie Bayern voor duel met Real Madrid

MÜNCHEN (ANP) - Verdediger Matthijs de Ligt van Bayern München is niet opgenomen in de selectie voor de eerste halve finale van de Champions League tegen Real Madrid. De Oranje-international kampt met een knieblessure.

15 uur geleden