Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russische economie kromp slechts licht in eerste zes maanden

Russische economie kromp slechts licht in eerste zes maanden

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische economie is in het eerste halfjaar met 0,4 procent gekrompen. Dat is veel minder dan verwacht door alle sancties tegen het land na de inval in Oekraïne. De sterk gestegen prijzen van olie en gas stutten echter de economie, die nu op weg lijkt naar een krimp van 3 procent in heel dit jaar.

Ook kapitaalinvesteringen gaven de Russische economie steun. Er werd zelfs meer geïnvesteerd dan een jaar eerder. Vooral in de mijnbouw en de productie van goederen werd meer geld gestoken.

Rond het begin van de oorlog in Oekraïne voorspelden Russische ambtenaren nog een krimp van 12 procent voor de economie door de sancties. Dat zou de grootste neergang zijn geweest sinds de economische crisis na het ineenstorten van de Sovjet-Unie.

Lonen

Toch zijn er ook wel tekenen van moeilijker tijden. Ondanks een historisch lage werkloosheid daalden de reële lonen, oftewel de lonen gecorrigeerd voor de inflatie, in juni met meer dan 3 procent op jaarbasis. Een maand later gingen de winkelverkopen met haast 9 procent omlaag en ook de consumentenprijzen blijven dalen, wat een teken kan zijn van afnemende vraag. Overigens waren vrijwel alle prijzen direct na de Russische inval omhoog geschoten, waardoor het leven ondanks de recente dalingen nog altijd duur is.

De dalende prijzen bieden de Russische centrale bank wel ruimte om de rente verder te verlagen. Daarmee kan de bank proberen de economie aan te jagen.

Meer uit Financieel

Wall Street opent licht lager na belangrijk banenrapport VS

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine verliezen begonnen aan de laatste handelsdag van de week. Beleggers op Wall Street verwerkten het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid. Dat wees op een sterkere aanwas van banen dan verwacht.

34 minuten geleden
Amerikaanse arbeidsmarkt groeit harder dan verwacht

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in november harder gegroeid dan verwacht. In totaal kwamen er vorige maand 199.000 banen bij, meldt het Amerikaanse ministerie van Arbeid in zijn belangrijke maandelijkse banenrapport. De werkloosheid daalde onverwachts.

52 minuten geleden
Beeldmakers naar rechter om vergoeding beelden op sociale media

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse auteursrechtorganisatie Pictoright sleept Meta voor de rechter om te eisen dat beeldmakers een eerlijke vergoeding krijgen voor het gebruik van hun beelden op Facebook en Instagram. Daar hebben ze volgens Pictoright recht op, maar Meta zou de wettelijke verplichtingen niet nakomen.

1 uur geleden
Schiphol: vrijdag 117 vluchten geannuleerd door slecht weer

SCHIPHOL (ANP) - Van en naar Schiphol zijn vrijdag 117 vluchten geannuleerd, meldt een woordvoerder van de luchthaven. Dat is volgens hem het gevolg van slechte weersomstandigheden en vluchten die donderdag vanwege dichte mist uitvielen en vertraging opliepen. Zo'n veertig van de geannuleerde vluchten vrijdag zijn van KLM, laat een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij weten.

1 uur geleden
Heel Scandinavië keert zich nu tegen Tesla om Zweeds cao-conflict

HELSINKI (ANP/BLOOMBERG/RTR) - In navolging van Deense en Noorse vakbonden heeft nu ook de Finse transportvakbond AKT aangekondigd mee te doen aan acties tegen Tesla. Aanleiding zijn de onderhandelingen over een nieuwe cao voor automonteurs in Zweden die in een impasse zitten. Medewerkers van alle havens in Finland zullen vanaf 20 december de doorvoer van Tesla-auto's blokkeren.

1 uur geleden
Curator: meerdere partijen interesse in bedrijf achter Perry Sport

AMSTERDAM (ANP) - Meerdere partijen hebben al interesse in een doorstart met het moederbedrijf van de sportketens Perry Sport, Aktiesport en Sprinter, meldt curator Kees van de Meent. Moederbedrijf Sports Unlimited Retail ging woensdag failliet en Van de Meent werkt sindsdien aan de voorbereidingen voor een doorstart.

2 uur geleden
Britse waakhond onderzoekt samenwerking Microsoft en OpenAI

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Britse mededingingsautoriteit is een onderzoek gestart naar de innige samenwerking tussen softwareconcern Microsoft en ChatGPT-maker OpenAI. De Competition and Markets Authority (CMA) gaat na of de belangrijke investeerder en aandeelhouder te veel zeggenschap heeft over het snelgroeiende bedrijf in kunstmatige intelligentie (AI). Daarvoor wordt de mening van verschillende partijen gevraagd.

2 uur geleden