Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russische Doema omarmt Misjoestin als nieuwe premier

Russische Doema omarmt Misjoestin als nieuwe premier

MOSKOU (ANP/DPA/RTR/AFP) - Het Russische parlement heeft donderdag met overweldigende meerderheid ingestemd met Michail Misjoestin als nieuwe premier. Die werd door president Vladimir Poetin naar voren geschoven. De vorige premier, Dmitri Medvedev, ruimde woensdag het veld.

Het komt niet als een verrassing dat de Doema instemde met de aanstelling van de 53-jarige Misjoestin. Van de afgevaardigden stemden 383 leden voor en onthielden 41 parlementariërs zich van stemming. Er waren geen tegenstemmen. Poetin bezegelde de benoeming van de nieuwe premier vervolgens in een decreet.

Misjoestin kondigde in de Doema al zijn eerste stappen aan. Hij stelde burgers "echte verandering" in het vooruitzicht. Het voormalige hoofd van de belastingdienst noemde het een prioriteit om te zorgen dat burgers er weer financieel op vooruitgaan. Ook wil hij inzetten op innovatie. Misjoestin staat bekend als een apolitieke technocraat en een liefhebber van ijshockey, een passie die hij deelt met Poetin.

Speculaties

In Rusland wordt volop gespeculeerd over de vraag waarom de regering plots op de schop gaat. Zakenkrant Kommersant noemde de drastische koerswijziging een "januarirevolutie". Waarnemers vermoeden dat Poetin voorbereidingen treft om straks een nieuwe rol te gaan vervullen in de Russische politiek.

De 67-jarige Poetin, die de Russische politiek al twintig jaar domineert, mag volgens de grondwet maximaal twee opeenvolgende termijnen aanblijven als president. Dat betekent dat hij in principe niet mag meedoen aan de presidentsverkiezingen in 2024.

De oppositie denkt dat Poetin in elk geval niet van plan is zijn macht op te geven. Oppositieleider Aleksej Navalni schreef op Twitter dat Poetin "de rest van zijn leven de enige leider wil blijven".

Meer uit Buitenland

Spanje erkent formeel de Palestijnse staat

MADRID (ANP/AFP) - Spanje heeft formeel de Palestijnse staat erkend. Het land kondigde vorige week aan die stap te zetten, maar nu is dat officieel gebeurd. Volgens de Spaanse premier Pedro Sánchez is dat een "cruciale" voorwaarde voor vrede in het Midden-Oosten.

4 minuten geleden
Zelensky: niet sterk als Biden niet naar vredestop Oekraïne komt

BRUSSEL (ANP) - Oekraïne is teleurgesteld dat de Amerikaanse president Joe Biden niet naar de vredestop lijkt te gaan die bondgenoten van het land volgende maand in Zwitserland hebben belegd. Bidens afwezigheid zou Rusland in de kaart spelen, waarschuwt hij.

22 minuten geleden
Club Mallorca had geen vergunning voor terras

PALMA DE MALLORCA (ANP) - De Medusa Beach Club in Mallorca had geen vergunning voor het terras dat afgelopen weekend instortte. Dat zei de burgemeester Jaime Martínez volgens de nieuwssite laSexta en de krant Diario de Mallorca bij het presenteren van een rapport over het ongeval.

45 minuten geleden
Mediaberichten: Israëlische tanks bereiken centrum Rafah

RAFAH (ANP/RTR) - Israëlische tanks hebben het centrum van de stad Rafah bereikt, zeggen getuigen tegen persbureau Reuters. Ook de Israëlische nieuwssite Times of Israel meldt op basis van Palestijnse media dat de tanks het centrum binnenrijden.

46 minuten geleden
Hamas meldt 16 doden in Rafah afgelopen nacht

RAFAH (ANP/RTR) - In Rafah zijn afgelopen nacht zestien Palestijnen gedood, meldt Hamas. Ondanks vele internationale oproepen om het offensief in de stad te staken, heeft Israël daar in de nacht en ochtend verdere lucht- en tankaanvallen uitgevoerd.

2 uur geleden
UNRWA: ongeveer miljoen mensen ontvluchtten Rafah

RAFAH (ANP) - De afgelopen drie weken zijn ongeveer 1 miljoen mensen Rafah ontvlucht, meldt de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA). De maanden daarvoor waren juist veel Palestijnen gevlucht naar die stad in het zuiden van de Gazastrook. Begin mei riep Israël op om delen van Rafah te evacueren, omdat het een offensief op de stad begon.

3 uur geleden
België levert komende jaren 30 F-16's aan Oekraïne

BRUSSEL (ANP/BELGA) - België gaat de komende jaren dertig F-16-gevechtsvliegtuigen leveren aan Oekraïne, meldt minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib. De eerste toestellen moeten dit jaar nog aankomen, de rest uiterlijk in 2028.

4 uur geleden