Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russische Doema omarmt Misjoestin als nieuwe premier

Russische Doema omarmt Misjoestin als nieuwe premier

MOSKOU (ANP/DPA/RTR/AFP) - Het Russische parlement heeft donderdag met overweldigende meerderheid ingestemd met Michail Misjoestin als nieuwe premier. Die werd door president Vladimir Poetin naar voren geschoven. De vorige premier, Dmitri Medvedev, ruimde woensdag het veld.

Het komt niet als een verrassing dat de Doema instemde met de aanstelling van de 53-jarige Misjoestin. Van de afgevaardigden stemden 383 leden voor en onthielden 41 parlementariërs zich van stemming. Er waren geen tegenstemmen. Poetin bezegelde de benoeming van de nieuwe premier vervolgens in een decreet.

Misjoestin kondigde in de Doema al zijn eerste stappen aan. Hij stelde burgers "echte verandering" in het vooruitzicht. Het voormalige hoofd van de belastingdienst noemde het een prioriteit om te zorgen dat burgers er weer financieel op vooruitgaan. Ook wil hij inzetten op innovatie. Misjoestin staat bekend als een apolitieke technocraat en een liefhebber van ijshockey, een passie die hij deelt met Poetin.

Speculaties

In Rusland wordt volop gespeculeerd over de vraag waarom de regering plots op de schop gaat. Zakenkrant Kommersant noemde de drastische koerswijziging een "januarirevolutie". Waarnemers vermoeden dat Poetin voorbereidingen treft om straks een nieuwe rol te gaan vervullen in de Russische politiek.

De 67-jarige Poetin, die de Russische politiek al twintig jaar domineert, mag volgens de grondwet maximaal twee opeenvolgende termijnen aanblijven als president. Dat betekent dat hij in principe niet mag meedoen aan de presidentsverkiezingen in 2024.

De oppositie denkt dat Poetin in elk geval niet van plan is zijn macht op te geven. Oppositieleider Aleksej Navalni schreef op Twitter dat Poetin "de rest van zijn leven de enige leider wil blijven".

Meer uit Buitenland

CNN: Pence niet vervolgd om geheime documenten in zijn huis

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence wordt niet vervolgd voor de geheime documenten die bij hem thuis werden gevonden. Het onderzoek naar de politicus is afgesloten, bericht nieuwszender CNN op basis van een brief van justitie.

2 minuten geleden
Ex-premier Johnson omzeilt regering en overhandigt appjes

LONDEN (ANP/DPA) - De Britse ex-premier Boris Johnson heeft besloten zijn appjes over de aanpak van de coronapandemie te overhandigen aan de commissie die het omstreden coronabeleid van zijn voormalige regering onderzoekt. Johnson gaat op die manier de confrontatie aan met de huidige regering van Conservatieven van partijgenoot Rishi Sunak.

7 minuten geleden
Iran laat nog eens drie gevangen Europeanen vrij

BRUSSEL (ANP/RTR/BELGA) - Iran heeft nog eens drie gevangen Europeanen vrijgelaten. Het gaat om twee Oostenrijkers en een Deen. Zij reizen via Oman naar België, zo heeft de Belgische premier Alexander De Croo bekendgemaakt.

1 uur geleden
Ophef in België na bekendmaking namen Reuzegommers

BRUSSEL (ANP/BELGA) - In België is opnieuw ophef ontstaan rond de fatale ontgroening van Sanda Dia door de studentenvereniging Reuzegom. Namen van meerdere leden gaan rond. Die worden gedeeld door mensen die het niet eens zijn met de straffen in de zaak. Onder andere een populaire youtuber met ruim een half miljoen abonnees deelde persoonlijke gegevens.

2 uur geleden
Levering tanks mogelijk geraakt door besluit Zwitsers parlement

BERN (ANP/DPA) - De levering van Leopard 1-tanks van Nederland, Denemarken en Duitsland aan Oekraïne wordt mogelijk geraakt door een besluit van het Zwitserse parlement, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Defensie. In februari meldde het ministerie dat de samenwerkende landen zeker honderd tanks zullen leveren. Die belofte komt volgens de woordvoerder niet in gevaar. Mogelijk gaat er wel een streep door een levering bovenop het genoemde aantal tanks.

2 uur geleden
NAVO-chef Stoltenberg naar Turkije voor beëdiging Erdogan

BRUSSEL (ANP) - De secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg is zaterdag aanwezig bij de beëdiging van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Hij maakt er een tweedaags bezoek van, waarbij ook een gesprek met de president en andere hooggeplaatste functionarissen gepland staat. De NAVO laat nog in het midden of gesproken zal worden over de toetreding van Zweden tot het bondgenootschap, al lijkt dat wel voor de hand te liggen.

3 uur geleden
Zelensky laat schuilkelders nakijken na dood van drie burgers

KYIV (ANP/RTR) - Alle schuilkelders in Oekraïne worden nagekeken om te voorkomen dat opnieuw mensen omkomen doordat ze er niet in kunnen. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft daartoe opdracht gegeven, heeft hij bekendgemaakt.

3 uur geleden