Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russische Doema omarmt Misjoestin als nieuwe premier

Russische Doema omarmt Misjoestin als nieuwe premier

MOSKOU (ANP/DPA/RTR/AFP) - Het Russische parlement heeft donderdag met overweldigende meerderheid ingestemd met Michail Misjoestin als nieuwe premier. Die werd door president Vladimir Poetin naar voren geschoven. De vorige premier, Dmitri Medvedev, ruimde woensdag het veld.

Het komt niet als een verrassing dat de Doema instemde met de aanstelling van de 53-jarige Misjoestin. Van de afgevaardigden stemden 383 leden voor en onthielden 41 parlementariërs zich van stemming. Er waren geen tegenstemmen. Poetin bezegelde de benoeming van de nieuwe premier vervolgens in een decreet.

Misjoestin kondigde in de Doema al zijn eerste stappen aan. Hij stelde burgers "echte verandering" in het vooruitzicht. Het voormalige hoofd van de belastingdienst noemde het een prioriteit om te zorgen dat burgers er weer financieel op vooruitgaan. Ook wil hij inzetten op innovatie. Misjoestin staat bekend als een apolitieke technocraat en een liefhebber van ijshockey, een passie die hij deelt met Poetin.

Speculaties

In Rusland wordt volop gespeculeerd over de vraag waarom de regering plots op de schop gaat. Zakenkrant Kommersant noemde de drastische koerswijziging een "januarirevolutie". Waarnemers vermoeden dat Poetin voorbereidingen treft om straks een nieuwe rol te gaan vervullen in de Russische politiek.

De 67-jarige Poetin, die de Russische politiek al twintig jaar domineert, mag volgens de grondwet maximaal twee opeenvolgende termijnen aanblijven als president. Dat betekent dat hij in principe niet mag meedoen aan de presidentsverkiezingen in 2024.

De oppositie denkt dat Poetin in elk geval niet van plan is zijn macht op te geven. Oppositieleider Aleksej Navalni schreef op Twitter dat Poetin "de rest van zijn leven de enige leider wil blijven".

Meer uit Buitenland

Hoge functionaris: Israël valt waarschijnlijk pas na Pesach aan

WASHINGTON (ANP) - Het is onwaarschijnlijk dat Israël een aanval op Iran zal uitvoeren voor het Pesach-feest begint, vertelt een hoge Amerikaanse functionaris aan ABC News. De kans op een aanval zou groter zijn na de viering. Wel zegt hij dat dit altijd nog kan veranderen.

42 minuten geleden
EU-top besluit tot opschroeven levering aggregaten aan Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben op de Europese top in Brussel besloten de humanitaire hulp aan Oekraïne op te schroeven. De levering van onder meer elektriciteitsgeneratoren en stroomwisselaars voor publieke voorzieningen als ziekenhuizen moet omhoog.

2 uur geleden
Zelensky bedankt Scholz op EU-top voor sturen Patriot-systeem

BRUSSEL (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft via een videoboodschap op de EU-top in Brussel de Duitse bondskanselier Olaf Scholz bedankt voor het sturen van nog eens een Patriot-luchtafweersysteem naar Oekraïne. Scholz zelf riep op de top andere Europese regeringsleiders op om ook meer Patriot-luchtdoelraketten te sturen.

2 uur geleden
CPJ: dodental journalisten Gazaoorlog opgelopen tot 97

NEW YORK (ANP) - Volgens de laatste telling van het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) zijn sinds het begin van de Gazaoorlog 97 journalisten gedood. Onder hen bevinden zich 92 Palestijnen, 3 Libanezen en 2 Israëliërs, meldt het CPJ woensdag.

5 uur geleden
Hamas-leider Haniyeh in het weekend gast van Turkse president

ANKARA (ANP/AFP) - De politieke leider van de Palestijnse beweging Hamas, Ismail Haniyeh, is komend weekend de gast van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Dit heeft Erdogan aangekondigd. Volgens een Turkse functionaris spreken de twee elkaar zaterdag in het historische Dolmabahce-paleis aan de Bosporus in Istanbul.

6 uur geleden
President Macron roept op tot meer sancties tegen Iran na aanval

BRUSSEL (ANP/AFP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron wil meer sancties van de Europese Unie tegen Iran na de grote Iraanse aanval op Israël afgelopen weekend. Er moeten met name hardere maatregelen komen tegen Iraanse organisaties of personen die betrokken zijn bij de productie van drones en raketten, aldus Macron voorafgaand aan een Europese top in Brussel.

6 uur geleden
België en Tsjechië willen meer EU-opsporing bij Russische invloed

BRUSSEL (ANP) - België en Tsjechië willen dringend op Europees niveau de Russische inmenging in de Europese verkiezingen aanpakken. In een gezamenlijke brief vragen deze twee landen aan alle EU-leiders om de opsporingsbevoegdheden van enkele Europese instellingen uit te breiden. "Die schieten nu tekort", zegt de Belgische premier Alexander De Croo.

7 uur geleden