Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russische defensieminister Sjoigoe op bezoek in Minsk

Russische defensieminister Sjoigoe op bezoek in Minsk

MINSK (ANP/DPA/RTR) - De Russische minister van Defensie Sergei Sjoigoe heeft ruim negen maanden na de inval in Oekraïne een bezoek gebracht aan bondgenoot Belarus. Hij sprak zaterdag in Minsk met dictator Alexandr Loekasjenko en zijn militaire ambtsgenoot Viktor Chrenin.

Volgens staatspersbureau Belta bedankte Sjoigoe de Belarussische machthebber voor diens ondersteuning van de in het land gelegerde Russische soldaten. "Zij voelen zich hier echt thuis", zou hij hebben gezegd. Met Chrenin ondertekende de Russische defensieminister vervolgens een document over aanpassingen in de veiligheidsovereenkomst tussen beide landen. Inhoudelijke details zijn niet bekendgemaakt.

Loekasjenko bevestigde bovendien dat er voorbereidingen gaande zijn voor de totstandkoming van een gezamenlijke militaire eenheid van Russen en Belarussen in de regio. In oktober had hij het plan daartoe al gelanceerd. Belarus steunt de Russische oorlog tegen Oekraïne in enige mate door het afschieten van Russische raketten op zijn grondgebied toe te staan.

Minsk heeft gezegd niet actief betrokken te willen raken bij de gewapende strijd in het buurland. Loekasjenko heeft in het verleden echter wel opdracht gegeven troepen te stationeren aan de zijde van Russische eenheden in de buurt van de Oekraïense grens. Reden daarvoor was de dreiging die volgens hem uitging van Kiev en het Westen.

Meer uit Buitenland

Acht doden bij schietpartij op verjaardagsfeestje in Zuid-Afrika

GQEBERHA (ANP/AFP) - Bij een schietpartij op een verjaardagsfeestje in de Zuid-Afrikaanse stad Gqeberha, voorheen Port Elizabeth, zijn zondagavond acht doden gevallen. Drie mensen raakten gewond.

21 minuten geleden
President Peru dreigt met grondwetswijziging om verkiezingen

LIMA (ANP/AFP) - De Peruaanse president Dina Boluarte heeft er bij het parlement opnieuw op aangedrongen de verkiezingen te vervroegen. Ze dreigde zondag dat als de parlementsleden daar maandag niet mee instemmen, ze bereid is de grondwet te wijzigen om toch tot vervroegde verkiezingen te komen.

28 minuten geleden
NAVO-baas dringt aan op meer hulp van Zuid-Korea aan Oekraïne

SEOUL (ANP/RTR) - Tijdens een bezoek aan Seoul heeft de secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg er maandag bij Zuid-Korea op aangedrongen meer militaire hulp te verlenen aan Oekraïne. "Als we niet willen dat de tirannie het wint, dan hebben de Oekraïners wapens nodig. Dat is de realiteit", aldus de NAVO-baas.

30 minuten geleden
Boris Johnson: Poetin dreigde raket op me af te vuren

LONDEN (ANP/AFP) - In een telefoongesprek vlak voor de Russische inval in Oekraïne, heeft Vladimir Poetin gedreigd een raket af te vuren op Boris Johnson. Dat zegt de voormalig premier van het Verenigd Koninkrijk in een documentaire die maandag wordt uitgezonden op de BBC.

4 uur geleden
Zelenski: Russen welkom heten op OS is terreur accepteren

KIEV (ANP) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zondag in zijn gebruikelijke videoboodschap het plan Russische atleten onder neutrale vlag mee te laten doen aan het olympisch toernooi in Frankrijk in 2024 scherp veroordeeld. "Pogingen van het IOC Russen in actie te laten komen op de Olympische Spelen zijn pogingen de hele wereld te vertellen dat terreur op de een of andere manier aanvaardbaar is".

9 uur geleden
Erdogan zou Finland wel willen toelaten tot de NAVO

ANKARA (ANP/AFP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zondag op tv laten doorschemeren het NAVO-lidmaatschap van Finland wel te willen goedkeuren, zonder hetzelfde te doen voor Zweden. "Desnoods geven we een andere boodschap af voor Finland. Het zal een schok zijn voor Zweden als we dat doen", antwoordde de Turkse leider op een vraag van een jonge kiezer over de kandidatuur van beide landen.

10 uur geleden
Mensenrechtenorganisatie: 527 doden in Iran sinds begin onrust

TEHERAN (ANP/DPA) - In Iran zijn ten minste 527 mensen omgekomen sinds de demonstraties tegen de regering begonnen, ruim vier maanden geleden. Dat staat in het rapport dat de in de VS gevestigde mensenrechtenorganisatie HRANA zondag publiceerde. Van die slachtoffers waren er 71 minderjarig volgens de activisten die de gegevens bijhouden. Daarnaast lieten zeventig politieagenten en leden van veiligheidsdiensten het leven door de onrust de afgelopen tijd.

12 uur geleden