Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russische centrale bank houdt rente op 20 procent

Russische centrale bank houdt rente op 20 procent

MOSKOU (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Russische centrale bank handhaaft het belangrijkste rentetarief op 20 procent. Sinds het land Oekraïne is binnengevallen gaat het gebukt onder zware economische sancties. Om de koersval van de Russische roebel en hogere inflatie tegen te gaan, werd de rente eind vorige maand ruim verdubbeld.

De Russische president Vladimir Poetin zei eerder deze week nog dat zijn land een "economische blitzkrieg" heeft overleefd van internationale sancties. Hij waarschuwde daarbij wel dat Rusland te maken krijgt met een oplopende werkloosheid en inflatie nu het land zich aan de nieuwe realiteit aanpast. De nieuwe situatie zal volgens Poetin "diepgaande structurele veranderingen" in de Russische economie vereisen.

Poetin erkende dat "stijgende prijzen het inkomen van mensen ernstig aantast". De regering heeft volgens hem voldoende middelen om de kosten te dekken zonder geld bij te drukken. Hij trad daarbij niet in detail.

Het Russische staatspersbureau TASS meldde vrijdag dat Russen tot het einde van het jaar geen aandelen in Russische bedrijven mogen kopen van buitenlanders zonder toestemming van de centrale bank. Het is onderdeel van een pakket maatregelen om de Russische economie te beschermen.

De Russische centralebankbaas Elvira Nabiullina komt vrijdagmiddag nog met een toelichting op het rentebesluit. Poetin wil de econome, die de centrale bank leidt sinds 2013, herbenoemen.

Meer uit Financieel

Streamingdienst Viaplay keldert na winstalarm, UMG daalt mee

AMSTERDAM (ANP) - De Zweedse videostreamingdienst Viaplay is maandag keihard gekelderd op de beurs in Stockholm. De dienst, in Nederland vooral bekend als de plek waar de Formule 1-races van Max Verstappen en voetbalwedstrijden uit de Engelse Premier League te zien zijn, verlaagde zijn verwachtingen voor dit jaar en trok de prognoses voor de langere termijn in. Ook stapte de topman op.

46 minuten geleden
Lagarde: inflatie nog steeds te hoog, meer renteverhogingen nodig

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Consumenten en bedrijven hoeven voorlopig nog niet te verwachten dat de Europese Centrale Bank (ECB) stopt met het verhogen van de rente. Volgens president Christine Lagarde zijn er nog geen tekenen dat de hoge inflatie, zoals het duurder worden van voedsel, zijn piek heeft bereikt. Dat is wel nodig voordat de ECB gaat stoppen met zijn maatregelen om de inflatie in te dammen.

48 minuten geleden
Werknemers sociaalwerkbedrijven plannen massale staking

UTRECHT (ANP) - Werknemers van sociaalwerkbedrijven gaan woensdag staken, melden vakbonden FNV en CNV. Duizenden werknemers met een arbeidsbeperking gaan demonstreren in Utrecht, aldus de bonden, die laten weten dat zo'n 160 bussen hen vanuit heel Nederland naar de Domstad zullen vervoeren. Ze willen dat hun cao wordt opengebroken en de lonen worden verhoogd.

1 uur geleden
Scheepsbouw had moeilijk jaar, maar ontvangt weer bestellingen

ROTTERDAM (ANP) - De Nederlandse scheepsbouw heeft onder meer door leveringsproblemen en sancties tegen Rusland een uitdagend jaar achter de rug. Zowel binnenvaartschepen als zeeschepen werden in 2022 minder opgeleverd, meldt belangenbehartiger Netherlands Maritime Technology (NMT) in zijn jaarverslag. Nieuwe bestellingen, bijvoorbeeld voor luxejachten, komen wel weer goed binnen.

2 uur geleden
Apple stijgt op Wall Street en nadert beurswaarde 3 biljoen

NEW YORK (ANP) - Het aandeel Apple ging maandag licht omhoog op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers kijken uit naar de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van het Amerikaanse techconcern. Volgens geruchten zal Apple een eigen virtualrealitybril (VR) presteren, een product waar de iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe product van het concern worden sinds de Apple Watch in 2014.

3 uur geleden
Zakensite: nieuwe topvrouw Twitter nu al aan de slag

SAN FRANCISCO (ANP) - Linda Yaccarino gaat deze maandag aan de slag als nieuwe topvrouw van Twitter. Dat meldt zakensite Business Insider. Eigenlijk zou Yaccarino rond 22 juni beginnen bij het socialmediaplatform, maar dat zou nu dus vervroegd zijn.

3 uur geleden
VDL gaat in Breda fietsframes produceren

EINDHOVEN (ANP) - Industrieconcern VDL gaat zich vanaf later dit jaar bezighouden met het produceren van fietsframes. Het in Eindhoven gevestigde bedrijf zegt als alternatief te willen gaan optreden voor de producten die nu nog vooral uit Azië komen. Er moeten per jaar 70.000 aluminium frames van de band in de fabriek in Breda gaan rollen.

4 uur geleden