Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russische boete voor Apple om eigen betalingssysteem

Russische boete voor Apple om eigen betalingssysteem

MOSKOU (ANP) - Apple heeft in Rusland een boete gekregen omdat app-ontwikkelaars verplicht zijn het eigen betalingssysteem van de iPhonemaker te gebruiken. Volgens de Russische mededingingswaakhond maakt Apple daarmee misbruik van zijn dominante marktpositie.

Overigens heeft Apple zich na de Russische inval in Oekraïne al teruggetrokken uit Rusland. In de App Store in het land kunnen geen nieuwe apps meer worden aangeschaft en Russische ontwikkelaars kunnen ook niet elders hun apps aanbieden. De Russische toezichthouder zegt de overtreding al eerder vastgesteld te hebben.

De boete voor Apple bedraag 1,2 miljard roebel. Omgerekend is dat zo'n 16 miljoen euro. Apple moet de boete binnen twee maanden betalen. Het Amerikaanse techconcern ligt ook in eigen land en in Europa onder vuur vanwege de voorwaarden van de App Store. Het gaat om het verplichte gebruik van Apples eigen betalingssysteem, maar ook van de commissie van maximaal 30 procent die Apple vraagt over de aankoop van apps en abonnementen.

Verder presenteerde Apple dinsdag nieuwe MacBook Pro-laptops en Mac Mini-desktops. De nieuwe modellen zijn voorzien van nieuwe versies van zelf ontwikkelde chips die sneller en zuiniger moeten zijn dan de vorige generatie. Met de aankondiging is Apple weer een stapje verder in zijn voornemen om van de chips van Intel af te stappen. De Mac Mini is na de update van de lijn niet meer met Intel-chips te krijgen.

Meer uit Financieel

AEX toont voorzichtig herstel, focus op Fed en inflatie

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak toonde woensdag een voorzichtig herstel, na de verliesbeurt een dag eerder. Beleggers trokken zich op aan de nieuwe slotrecords van de S&P 500-index en techbeurs Nasdaq op Wall Street. Die records werden veroorzaakt door een sterke koerswinst van Apple. De iPhone-maker steeg ruim 7 procent tot een nieuw recordniveau, na de onthulling van nieuwe functies op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI).

31 minuten geleden
ING-topman: fusies en overnames nodig want er zijn te veel banken

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - ING ziet mogelijkheden voor fusies en overnames in de Europese bankensector, omdat er te veel banken zijn op het continent met beperkte marktaandelen, zegt topman Steven van Rijswijk in een interview met de Franse krant Les Echos.

33 minuten geleden
Topmannen Microsoft en BlackRock naar G7-top Italië

SAVELLETRI (ANP/BLOOMBERG) - De topmannen van softwareconcern Microsoft en 's werelds grootste vermogensbeheerder BlackRock zijn aanwezig bij de top van de leiders van de G7 die donderdag in Italië begint. Ook de hoogste bestuurders van het Italiaanse olie- en gasconcern Eni en energiebedrijf Enel zullen de top bijwonen.

1 uur geleden
Rentebesluit Fed en Amerikaanse inflatie centraal op beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De beurshandel op het Damrak staat woensdag vooral in het teken van het rentebesluit van de Federal Reserve, dat na sluiting van de Europese markten bekend wordt gemaakt. Voordat de Amerikaanse centrale bank de uitkomsten van zijn tweedaagse beleidsvergadering naar buiten brengt, worden nog nieuwe inflatiegegevens van de Verenigde Staten gepubliceerd. Het komt niet vaak voor dat het rentebesluit en de inflatie op dezelfde dag op het programma staan.

1 uur geleden
Gedemotiveerd personeel kost Britse economie 305 miljard euro

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Gedemotiveerd personeel kostte de Britse economie vorig jaar meer dan 257 miljard pond (305 miljard euro). Engeland dreigt daardoor achterop te raken bij andere welvarende landen, waarschuwt onderzoeksbureau Gallup.

1 uur geleden
Financial Times: Brussel verhoogt importheffingen Chinese auto's

BEIJING (ANP/RTR) - De Europese Commissie informeert woensdag Chinese fabrikanten dat de importtarieven op hun elektrische auto's vanaf volgende maand met maximaal 25 procent omhooggaan, meldde de Financial Times op basis van bronnen. De reden is volgens de Britse zakenkrant de Chinese subsidies aan autofabrikanten, die Brussel beschouwt als buitensporig hoog.

1 uur geleden
Iets minder faillissementen in mei, maar trend blijft stijgend

DEN HAAG (ANP) - Het aantal faillissementen is in mei iets afgenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand achttien bedrijven minder failliet verklaard dan in april. Dat is een daling van 5 procent. De trend van het aantal faillissementen is volgens het CBS echter al ruim twee jaar stijgend. In de eerste vijf maanden van 2024 zijn ruim 40 procent meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode een jaar eerder.

2 uur geleden