Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russische autoriteiten stellen onderzoek in naar Poetin-criticus

Russische autoriteiten stellen onderzoek in naar Poetin-criticus

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar voormalig parlementslid Ilja Ponomarjov wegens het verspreiden van vermeend nepnieuws over het Russische leger, meldt staatspersbureau TASS. Ponomarjov stemde in 2014 als enige Russische parlementariër tegen de inlijving van het Oekraïense schiereiland Krim.

De onderzoekers hebben bij de rechtbank in Moskou om zijn "arrestatie bij verstek" gevraagd. Dat betekent dat hij bij terugkeer in Rusland kan worden aangehouden. Hij verblijft in Oekraïne. Het parlement heeft eerder een wet aangenomen waarmee mensen die opzettelijk valse informatie verspreiden over de krijgsmacht tot maximaal vijftien jaar gevangenisstraf kunnen worden veroordeeld.

Het voormalige lid van de Doema runt een eigen televisiezender die vanuit Kiev uitzendt. Na de moord op Daria Doegina, de dochter van de Russische ultranationalist Aleksandr Doegin, beweerde hij dat een onbekende Russische groepering, het Nationaal Republikeinse Leger, verantwoordelijk was voor de bomaanslag waarbij zij ruim een week geleden omkwam.

Meer uit Buitenland

Britse migratieminister weg na ruzie over deportatie migranten

LONDEN (ANP/RTR/AFP) - De Britse minister van Migratie, Robert Jenrick, is opgestapt. Hij vindt dat een nieuw plan van premier Rishi Sunak om migranten uit te zetten naar Rwanda niet ver genoeg gaat en geen oplossing biedt voor de migratiecrisis waar het Verenigd Koninkrijk volgens hem mee kampt.

37 minuten geleden
G7-landen komen met invoerbeperkingen voor Russische diamanten

WASHINGTON (ANP) - De landen die samenwerken in de G7 gaan het moeilijker maken om vanuit Rusland diamanten in te voeren. De maatregel gaat vanaf het nieuwe jaar gelden voor alle "niet-industriële diamanten die gewonnen, verwerkt of geproduceerd" zijn in Rusland. Later vallen ook Russische diamanten die verwerkt zijn in andere landen onder de regel, staat in een verklaring van de G7.

1 uur geleden
Voortgang op de klimaattop: onderhandelaars zitten in loopgraven

DUBAI (ANP) - Landen liggen na een week op de klimaattop in Dubai nog ver van elkaar af, zeker als het gaat om het uitfaseren van fossiele brandstoffen. Dat signaleren onderzoeker Sylvia Karlsson-Vinkhuyzen van Wageningen University (WUR) en beleidsadviseur Hilde Stroot van Oxfam Novib woensdag. "Na een goed begin van de top is het nu heel ingewikkeld", zegt Karlsson-Vinkhuyzen. "De partijen lijken in loopgraven te zitten en komen nog niet dichter bij elkaar."

1 uur geleden
Organisatie: nederzettingen Oost-Jeruzalem uitgebreid

JERUZALEM (ANP/AFP) - De Israëlische autoriteiten hebben volgens de organisatie Peace Now de bouw van honderden woningen in het bezette Oost-Jeruzalem goedgekeurd. Dat zou een uitbreiding van de omstreden nederzettingen betekenen. "Als er geen oorlog had gewoed, zou dit een hoop reuring opgeleverd hebben", zegt Hagit Ofran van de Israëlische organisatie.

2 uur geleden
Biden: als Poetin Oekraïne inneemt, stopt hij daar niet

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft gezegd dat "als Poetin Oekraïne inneemt, hij daar niet zal stoppen". Volgens Biden zal Rusland na winst in Oekraïne mogelijk een NAVO-lid aanvallen "en zullen Amerikaanse soldaten met Russische soldaten moeten vechten".

2 uur geleden
Zelensky aan G7: Rusland rekent erop dat steun Oekraïne instort

KYIV (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt dat Rusland erop rekent dat westerse steun aan Oekraïne instort. Hij waarschuwde voor dat scenario tijdens een virtuele meeting met de leiders van de G7, een groep van zeven industrielanden waaronder de Verenigde Staten.

2 uur geleden
VN-chef geeft Veiligheidsraad zeldzame waarschuwing over Gaza

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties heeft bij de VN-Veiligheidsraad een waarschuwing afgegeven over de situatie in Gaza. Daarvoor maakte hij gebruik van een artikel uit het handvest van de organisatie dat zelden wordt aangehaald. Guterres heeft de Veiligheidsraad laten weten dat hij de oorlog tussen Israël en Hamas ziet als een bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid.

2 uur geleden