Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russische anti-oorlogsjournaliste: het is Poetins oorlog

Russische anti-oorlogsjournaliste: het is Poetins oorlog

NEW YORK (ANP/DPA) - De Russische tv-journaliste die maandag tijdens het journaal op de Russische staatstelevisie poseerde met een plakkaat tegen de oorlog in Oekraïne, is ervan overtuigd dat ook de meerderheid van het Russische volk tegen die oorlog is. "Het Russische volk is echt tegen de oorlog", zei ze zondag in een interview met de Amerikaanse nieuwszender ABC News. "Het is de oorlog van Poetin, niet de oorlog van het Russische volk."

Sinds de invasie van Oekraïne heeft de journaliste, die Marina Ovsjannikova heet, niet meer kunnen slapen of eten, zei ze tegen ABC News. Met haar protestactie had ze de wereld laten zien "dat Russen tegen de oorlog zijn", legde ze uit. Tegelijkertijd wilde ze haar landgenoten duidelijk maken dat ze "kritisch moeten nadenken en de informatie die hen wordt aangeboden kritisch moeten analyseren".

Ovsjannikova werd de afgelopen week wereldwijd bewonderd voor haar uitzonderlijke protest. Ze onderbrak een live-uitzending van de belangrijkste Russische staatszender door al schreeuwend "stop de oorlog" de studio binnen te lopen. "Geloof de propaganda niet, ze liegen je voor" stond op een protestbord dat ze gedurende enkele seconden achter de nieuwslezeres kon laten zien.

Na haar actie werd ze gevangengezet en veertien uur lang verhoord, waarna ze een boete van 30.000 roebel (bijna 260 euro) kreeg. Ze is inmiddels op vrije voeten, maar kan vijftien jaar gevangenisstraf krijgen voor het verspreiden van "valse informatie". Donderdag nam Ovsjannikova ontslag bij de staatszender waarvoor ze werkte. Ze weigert het politiek asiel dat Frankrijk haar heeft aangeboden en zegt in Rusland te blijven, ondanks het feit dat ze "het leven van haar gezin heeft geruïneerd met haar actie", zei ze vrijdag tegen de zender France 24.

Meer uit Buitenland

EU op klimaattop: verzet OPEC tegen fossiele stop is schandalig

DUBAI (ANP) - Het verzet van oliekartel OPEC tegen mogelijke afspraken op de klimaattop over het uitfaseren van fossiele brandstoffen is schandalig, vindt de Spaanse vice-premier Teresa Ribera die de EU-landen vertegenwoordigt in Dubai. "We zeggen niet dat we morgen al stoppen met fossiele brandstoffen. Maar we moeten afspraken maken zodat we op termijn ermee kunnen stoppen." Ook Eurocommissaris Wopke Hoekstra is het hiermee eens.

1 uur geleden
Harvard-bestuurder biedt excuses aan om antisemitismerel

CAMBRIDGE (ANP/AFP) - De bestuurder van de prestigieuze Harvard University, Claudine Gay, heeft publiekelijk excuses aangeboden voor opmerkingen die ze maakte in het Amerikaanse Congres en die in de VS werden beschouwd als antisemitisch. "Het spijt me", zei Gay tegen universiteitskrant Harvard Crimson. "Woorden doen ertoe", gaf de bestuurder toe.

7 uur geleden
Amerikaanse acteur Ryan O'Neal (82) overleden

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse acteur Ryan O'Neal is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat nieuws heeft zijn zoon Patrick gedeeld via Instagram. In 2001 werd bij O'Neal een vorm van leukemie vastgesteld. O'Neal was bekend van zijn rollen in onder meer Love Story, Paper Moon en What's Up, Doc? Bij het grote publiek werd hij vooral bekend door zijn rol als Rodney Harrington in de soap Peyton Place.

9 uur geleden
Verenigde Staten verwerpen onmiddellijk bestand in Gazastrook

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - De Verenigde Staten hebben een voorstel voor een onmiddellijk bestand in de Gazastrook verworpen tijdens een stemming hierover in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Washington gebruikte zijn veto om de oproep te blokkeren. Groot-Brittannië onthield zich, de overige dertien leden waren voor.

11 uur geleden
Zes tieners veroordeeld voor hun rol bij onthoofding leraar Paty

PARIJS (ANP/AFP/DPA) - Een Franse rechtbank heeft zes tieners veroordeeld voor hun betrokkenheid in 2020 bij de spraakmakende radicaalislamitische aanslag op de Franse leraar Samuel Paty. De 47-jarige docent werd onthoofd door een Russische moslim die door de politie werd doodgeschoten. De ex-leerlingen kregen celstraffen opgelegd, uiteenlopend van zes maanden (uitgevoerd met elektronische enkelband) voor één scholier tot achttien maanden voorwaardelijk voor een meisje dat leugens over Paty had verteld, melden Franse media.

13 uur geleden
Lichte vooruitgang op klimaattop, maar het gaat traag

DUBAI (ANP) - Na een week van gesprekken lijkt op de klimaattop in Dubai enige vooruitgang te zien, maar over het algemeen gaan de onderhandelingen nog traag. Vrijdag publiceerden de organisatoren een nieuw concept van de eindtekst waarmee COP28 afgesloten zou moeten worden. Daarin staan ferme opties genoemd om fossiele brandstoffen uit te faseren. Dat is best bijzonder: bij eerdere toppen zijn landen het hier nog nooit over eens geworden. Maar een gelopen race is de klimaattop allerminst, het kan er ook op uitdraaien dat er niets in de eindtekst komt over uitfasering van fossiele brandstoffen.

16 uur geleden
Guterres dringt in VN-Veiligheidsraad aan op wapenstilstand Gaza

NEW YORK (ANP/RTR) - VN-topman António Guterres heeft in de VN-Veiligheidsraad verklaard dat hij wil dat de raad zich inzet voor een staakt-het-vuren om humanitaire redenen in de Gazastrook. De vijftien lidstaten stemmen vrijdag nog over een resolutie waarin wordt opgeroepen tot een dergelijk bestand.

16 uur geleden