Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russische ambassadeur: D66-Kamerlid blijft op sanctielijst staan

Russische ambassadeur: D66-Kamerlid blijft op sanctielijst staan

DEN HAAG (ANP) - D66'er Sjoerd Sjoerdsma blijft op de sanctielijst van Rusland staan. Dat bleek woensdag na een gesprek tussen de Russische ambassadeur en de commissie Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer.

Ambassadeur Aleksandr Sjoelgin kwam op verzoek van de commissie tekst en uitleg geven over de weigering om het Tweede Kamerlid toe te laten tot de Russische Federatie. De Kamercommissie wilde later deze maand een werkbezoek aan het land brengen. Dat gaat niet door omdat de D66'er niet welkom is.

"Het is goed dat de ambassadeur de dialoog met de Tweede Kamer wilde aangaan. We zijn helaas niet dichter bij elkaar gekomen", zei Sjoerdsma na afloop. Ook is er niet meer begrip voor elkaar ontstaan, zegt hij. "Helaas niet." De Kamercommissie vroeg de diplomaat Sjoerdsma van de sanctielijst te halen. Ook is gevraagd of er nog meer Kamerleden op de lijst staan.

Onvriendelijke verklaringen

Sjoelgin was duidelijk: "De schuld ligt bij de Nederlanders." Hij heeft de Kamercommissie wel uitgenodigd op de ambassade voor een gesprek. Daar gaat Sjoerdsma in elk geval op in. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken liet vorige maand weten dat hij niet welkom is wegens zijn "onvriendelijke en openlijk agressieve verklaringen" richting Rusland.

De zaak kan volgens de ambassadeur worden opgelost als de Europese Unie zijn sanctielijst schrapt. Die kwam er na de Russische annexatie van de Krim. Daarna zal Rusland ook zijn sanctielijst kunnen verwijderen, maakte Sjoelgin duidelijk. Maar "de eerste stap moet van de EU komen."

Opening

Joël Voordewind (ChristenUnie) meent dat de Rus "een opening" heeft geboden. Er zou volgens Voordewind een gesprek moeten komen om te zien of het mogelijk is tot "een uitruil" te komen van mensen op beide sanctielijsten. Personen die ernstige misdaden hebben begaan, komen daar niet voor in aanmerking.

Sjoerdsma vindt niet dat er een opening is. Er is geen perspectief geboden voor een discussie tussen het Nederlandse en Russische parlement, stelt hij in dit verband vast.

Meer uit Politiek

Commissaris: groot risico op seksueel wangedrag in gevangenissen

DEN HAAG (ANP) - In vrouwengevangenissen is het risico op seksueel grensoverschrijdend gedrag zeer groot en daarom zijn stevige maatregelen nodig, zegt Mariëtte Hamer. De Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld heeft hierover een advies opgesteld na signalen van wangedrag door medewerkers in de vrouwengevangenis in Nieuwersluis. Elke vorm van seksuele omgang tussen gedetineerden en medewerkers is per definitie grensoverschrijdend en strafbaar, luidt haar vuistregel.

12 uur geleden
Van der Burg: alle Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen

DEN HAAG (ANP) - De opvang van Oekraïense vluchtelingen in de Utrechtse Jaarbeurs is weliswaar tijdelijk dicht, maar dat betekent niet dat Oekraïners die naar Nederland komen geen opvang kunnen krijgen. "Oekraïners kunnen zich bij iedere gemeente melden", zei demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) in een Kamerdebat over de opvang van Oekraïners. Als er in die betreffende gemeenten geen plek is, wordt eerst gekeken of er elders in de regio wel plek is. "Als dat niet lukt, wordt landelijk gekeken." Wel zijn extra plekken nodig, benadrukte de bewindsman tot tweemaal toe in het debat.

14 uur geleden
Werkende Oekraïners in opvang moeten eigen bijdrage gaan betalen

DEN HAAG (ANP) - Oekraïners die in Nederland werken en in een gemeentelijke opvangvoorziening verblijven, gaan op termijn een eigen bijdrage betalen. Over welke voorzieningen er straks een bijdrage moet worden betaald en hoe hoog die zal zijn, is nog niet duidelijk. BBB en NSC hebben beide verschillende voorstellen ingediend om een eigen bijdrage in de wet vast te leggen, maar demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) wil dit ook zelf al regelen. Daarnaast wil hij het leefgeld stopzetten van Oekraïners "die voldoende eigen inkomen hebben". Ook een Kamermeerderheid wil dat.

15 uur geleden
Putters blijft ook nog steeds zoeken naar meerderheidskabinet

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters blijft nog zoeken naar een meerderheidskabinet, hoewel NSC van Pieter Omtzigt opnieuw heeft aangegeven niet aan zo'n variant met de PVV te willen deelnemen. "Wij gaan niet in een meerderheids- of minderheidskabinet met deze drie partijen", herhaalde Omtzigt woensdag na weer een gesprek met de informateur.

15 uur geleden
Friese Staten stemmen tegen actief regenboogbeleid

LEEUWARDEN (ANP) - De Friese Provinciale Staten hebben met een kleine meerderheid tegen actief regenboogbeleid gestemd. Dat was ook het voorstel van het college van Gedeputeerde Staten (GS). Niet alle coalitiepartijen waren het met het college eens, want de Fryske Nasjonale Partij (FNP) wilde wel dat er beleid zou komen.

16 uur geleden
Afschieten van wolven moet in Gelderland deze lente mogelijk zijn

ARNHEM (ANP) - Het nieuwe wolvenbeleid van de provincie Gelderland moet per april of mei ingaan, zei verantwoordelijk gedeputeerde Harold Zoet (BBB) woensdag tijdens een debat in het provinciehuis. Wolven in Gelderland die meerdere malen goed beschermd vee aanvallen, moeten volgens het plan onder voorwaarden kunnen worden afgeschoten. Ook mogen vanaf deze lente wolven in de hele provincie worden verjaagd met een paintballgeweer.

16 uur geleden
Minister blij dat coulance met PAS-melders mag van Raad van State

DEN HAAG (ANP) - Natuur- en stikstofminister Christianne van der Wal vindt het "goed nieuws" dat de Raad van State provincies ruimte geeft om ondernemers die buiten hun schuld zonder natuurvergunning werken, niet aan te pakken. Het demissionaire kabinet voelt een "grote verantwoordelijkheid" om de problemen van deze groep structureel op te lossen, maar dat is niet eenvoudig, waarschuwt zij.

18 uur geleden