Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russische ambassade: geen bewijs illegale activiteiten diplomaten

Russische ambassade: geen bewijs illegale activiteiten diplomaten

DEN HAAG (ANP) - De Russische ambassade in Den Haag zegt dat Nederland geen bewijs heeft geleverd van illegale activiteiten van twee Russische diplomaten die tot persona non grata zijn verklaard.

De AIVD maakte donderdag bekend twee Russische spionnen, die zich voordeden als diplomaten op de Russische ambassade, te hebben ontdekt. Zij hadden volgens de inlichtingendienst contact met bronnen uit de hightechsector die toegang hadden tot gevoelige informatie, bijvoorbeeld over kunstmatige intelligentie of nanotechnologie. Sommigen zouden zijn betaald om informatie te delen.

De twee ambassademedewerkers moeten Nederland binnen twee weken verlaten hebben, zei minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken).

De ambassade bevestigt de ontvangst van een mededeling van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken dat "twee medewerkers van de diplomatieke missie tot persona non grata worden verklaard voor activiteiten, zoals vermeld in het document, die niet verenigbaar zijn met hun diplomatieke status".

"Er is echter geen bewijs geleverd van hun illegale activiteiten op het grondgebied van het koninkrijk. Tegenmaatregelen zullen volgen", liet de Russische ambassade vrijdag in een reactie aan het ANP weten.

Leonid Sloetski, hoofd van de commissie Buitenlandse Zaken van het Russische parlement, zei donderdag ook dat Rusland met een "adequate en tijdige" reactie zal komen op de uitzetting van twee Russische diplomaten door Nederland. Hij noemde het Nederlandse besluit een "provocatie".

Meer uit Binnenland

Nog meer indirecte discriminatie door algoritmes DUO dan gedacht

DEN HAAG (ANP) - Studenten met een migratieachtergrond zijn inderdaad indirect gediscrimineerd door de computersystemen van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), de organisatie die onder meer over de studiefinanciering gaat. En die discriminatie was waarschijnlijk nog groter dan gedacht. Dat komt naar voren uit een onderzoek in opdracht van de dienst.

38 minuten geleden
Overleg UM-bestuur met pro-Palestijnse actievoerders

MAASTRICHT (ANP) - Het bestuur van de Universiteit Maastricht (UM) voert sinds 11.30 uur overleg met een delegatie van pro-Palestijnse actievoerders. Het gaat om twee hongerstakers en enkele andere activisten, die eerder woensdag het faculteitsgebouw sociaal-culturele wetenschappen aan de Grote Gracht bezetten.

43 minuten geleden
Derde aanhouding voor dodelijke brand in Berkel en Rodenrijs

BERKEL EN RODENRIJS (ANP) - Een 34-jarige man uit Gouda is aangehouden omdat hij ervan wordt verdacht betrokken te zijn bij het ontstaan van een grote brand in Berkel en Rodenrijs van afgelopen april. Dat meldt de politie woensdag.

2 uur geleden
Pro-Palestijnse studenten bezetten universiteitsgebouw Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - Tientallen pro-Palestijnse studenten hebben woensdagochtend het faculteitsgebouw sociaal-culturele wetenschappen van de Universiteit Maastricht (UM) aan de Grote Gracht bezet. Ze hebben spandoeken opgehangen en scanderen leuzen vanaf een balkon.

2 uur geleden
Randstad: lhbti'er ervaart op werk nog altijd discriminatie

AMSTERDAM (ANP) - Bedrijven en organisaties hebben al veel gedaan om een inclusieve werkplek op te zetten, maar nog lang niet genoeg. Dat zegt uitzendbureau Randstad in een wereldwijd onderzoek naar de lhbti-gemeenschap op het werk. Meer dan een kwart van de ondervraagden zegt dat discriminatie de afgelopen vijf jaar erger is geworden. Een derde van de mensen denkt dat hun seksuele voorkeur of genderidentiteit een negatieve invloed heeft gehad op hun carrière.

3 uur geleden
COA: duizenden opvangplekken komen er niet om plan spreidingswet

DEN HAAG (ANP) - Doordat het komende kabinet de spreidingswet wil intrekken, zien steeds meer gemeenten af van plannen om opvangplekken voor asielzoekers te vinden. Dat zegt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Volgens de organisatie scheelt dat zo'n 2000 tot 2500 plekken.

3 uur geleden
Pro-Palestijnse betogers universiteiten willen verder 'escaleren'

NIJMEGEN (ANP) - Demonstrerende pro-Palestijnse studenten in diverse steden willen de druk op hun universiteitsbesturen opvoeren. Studenten die betrokken zijn bij de protesten en tentenkampjes die her en der zijn opgezet, kondigen in een verklaring een verdere "escalatie in alle noodzakelijke vormen" aan om hun eisen ingewilligd te krijgen.

4 uur geleden