Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russisch zwemsucces op Spelen leidt tot dopingbeschuldigingen

Russisch zwemsucces op Spelen leidt tot dopingbeschuldigingen

TOKIO (ANP/RTR) - De Russische zwemmer Evgeni Rilov heeft zich na zijn tweede olympische titel in Tokio op de rugslag moeten verweren tegen dopingbeschuldigingen. De nummers 2 en 3 van de finale van de 200 meter, Ryan Murphy en Luke Greenbank, suggereerden dat Rilov vals speelt. Ze vinden dat de Rus eigenlijk helemaal niet in Tokio had mogen zijn vanwege een groot dopingschandaal in Rusland.

"Ik zwom hier een race die waarschijnlijk niet clean was", zei Murphy, die zowel op de 100 als 200 meter werd onttroond door Rilov. "Ik heb net tegen een heel goede jongen gezwommen uit Rusland, of het Russisch olympisch comité, hoe je het ook wil noemen", mopperde de Amerikaan direct na de finale. "De mensen die veel meer weten over de situatie dan ik hebben deze beslissing genomen. Het frustreert me, maar ik moet zwemmen tegen de jongens die naast me liggen. Ik heb niet de tijd om op heel hoog niveau te trainen voor de Spelen en dan ook nog te lobbyen bij mensen die de beslissingen maken, om ze ervan te overtuigen dat ze de verkeerde beslissingen nemen."

Greenbank, die achter Rilov en Murphy derde werd, uitte ook zijn twijfels. "Het frustreert me dat er een door de staat gesponsord dopingprogramma is en dat er niet meer wordt gedaan om dat te stoppen", aldus de Brit.

Dopingschandaal

Rusland is geschorst voor alle internationale evenementen, waaronder de Spelen, vanwege een dopingschandaal dat enkele jaren geleden aan het licht kwam. In Rusland bleek een door de overheid aangestuurd dopingsysteem te bestaan. Sporters die kunnen aantonen zich altijd aan de regels te hebben gehouden, mogen desondanks onder neutrale vlag meedoen aan de Spelen. Dat doen ze onder de naam ROC (Russian Olympic Committee). Die ploeg bestaat in Tokio uit zo'n 330 sporters.

Rilov hoorde op de persconferentie van de woorden van Murphy. "Het verrast me heel erg om dit te horen. Het is een nogal vreemde suggestie als je mijn resultaten bekijkt", zei de 24-jarige Rus, die al de nodige wereldtitels pakte. "Uit de grond van mijn hart: ik ben altijd 'schoon'. Ik wijd mijn leven aan deze sport. Ik word altijd getest en vul altijd alle formulieren in." Murphy zei later dat hij Rilov niet wilde beschuldigen, maar dat hij over doping in het algemeen in het zwemmen sprak.

Het olympisch comité van Rusland kwam via Twitter met een reactie. "Ja, we zijn op de Spelen, of iemand dat nou leuk vindt of niet. Maar je moet wel kunnen verliezen. Het oude liedje over Russische doping kwam weer naar boven. Engelstalige propaganda, uit de mond van atleten die gefrustreerd zijn door hun nederlagen. Wij zullen je niet troosten."

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Jo met de banjo 1 maand geleden
Spoetnik vaccin en je gaat als een speer, ha,ha ha.

Meer uit Sport

Favoriet Schloesser als nummer 2 door op WK boogschieten

YANKTON (ANP) - Handboogschutter Mike Schloesser heeft in de kwalificaties bij de wereldkampioenschappen in het Amerikaanse Yankton meteen zijn vorm getoond. De favoriet voor de wereldtitel in de discipline compound zette met 700 punten de tweede score neer. Alleen de Turk Evren Cagiran schoot met 705 punten iets scherper. Als gevolg van zijn hoge ranking stroomt Schloesser in het individuele toernooi door naar de laatste 32 in de knock-outfase.

2 uur geleden
Kickbokser Verhoeven vergelijkt Overeem met oude auto

UTRECHT (ANP) - Kickbokser Rico Verhoeven kan bijna niet wachten totdat hij op 23 oktober in het Gelredome zijn wereldtitel mag verdedigen tegen Alistair Overeem. "Het is een beetje een gevecht tussen een nieuwe en oude auto", zei hij op een persconferentie in Utrecht. "Maar een nieuwe auto is nu eenmaal frisser en sneller en heeft minder kilometers op de teller. Maar voor zijn leeftijd heeft Alistair een geweldige conditie."

11 uur geleden
Volleyballers mogen aan WK 2022 in Rusland meedoen

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse volleyballers mogen volgend jaar meedoen aan het WK in Rusland. Oranje heeft van de wereldvolleybalbond FIVB de bevestiging gekregen dat de huidige positie op de wereldranglijst voldoende is voor deelname aan het toernooi dat in de zomer van 2022 in tien Russische steden wordt gehouden (26 augustus - 11 september).

14 uur geleden
Verstappen: er is nog niks verloren door gridstraf

SOTSJI (ANP) - Max Verstappen heeft in de voorbereiding op de GP van Rusland, komende zondag in Sotsji, niet veel zin meer om terug te blikken op de spraakmakende aanrijding met Lewis Hamilton. "Je kunt reflecteren wat je wilt, maar het is belangrijk om vooruit te kijken en te blijven pushen", laat de WK-leider weten.

15 uur geleden
Geurts, Van Pol, Veerman en Visser naar WK turnen

BEEKBERGEN (ANP) - Elze Geurts, Vera van Pol, Sanna Veerman en Naomi Visser gaan Nederland vertegenwoordigen bij de WK turnen, half oktober in Japan. Zij hebben zich eerder deze maand laten gelden tijdens twee WK-kwalificatiewedstrijden in Rotterdam.

17 uur geleden
Polman terug in handbalselectie, Abbingh ontbreekt

ARNHEM (ANP) - Handbalster Estavana Polman sluit weer aan bij het Nederlands vrouwenteam in aanloop naar de interlands in oktober tegen Belarus en Griekenland. De vedette van Oranje is weer voldoende hersteld van haar knieblessure. Polman zal voorzichtig opbouwen; ze speelt beide wedstrijden nog niet mee, maar zal wel de trainingen volgen.

18 uur geleden
Marathon Amsterdam gaat definitief door op 17 oktober

AMSTERDAM (ANP) - De marathon van Amsterdam kan definitief doorgaan op 17 oktober. Het stadsbestuur heeft toestemming gegeven om het hardloopevenement in de hoofdstad te organiseren, meldt organisator Le Champion.

19 uur geleden