Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russisch zwemsucces op Spelen leidt tot dopingbeschuldigingen

Russisch zwemsucces op Spelen leidt tot dopingbeschuldigingen

TOKIO (ANP/RTR) - De Russische zwemmer Evgeni Rilov heeft zich na zijn tweede olympische titel in Tokio op de rugslag moeten verweren tegen dopingbeschuldigingen. De nummers 2 en 3 van de finale van de 200 meter, Ryan Murphy en Luke Greenbank, suggereerden dat Rilov vals speelt. Ze vinden dat de Rus eigenlijk helemaal niet in Tokio had mogen zijn vanwege een groot dopingschandaal in Rusland.

"Ik zwom hier een race die waarschijnlijk niet clean was", zei Murphy, die zowel op de 100 als 200 meter werd onttroond door Rilov. "Ik heb net tegen een heel goede jongen gezwommen uit Rusland, of het Russisch olympisch comité, hoe je het ook wil noemen", mopperde de Amerikaan direct na de finale. "De mensen die veel meer weten over de situatie dan ik hebben deze beslissing genomen. Het frustreert me, maar ik moet zwemmen tegen de jongens die naast me liggen. Ik heb niet de tijd om op heel hoog niveau te trainen voor de Spelen en dan ook nog te lobbyen bij mensen die de beslissingen maken, om ze ervan te overtuigen dat ze de verkeerde beslissingen nemen."

Greenbank, die achter Rilov en Murphy derde werd, uitte ook zijn twijfels. "Het frustreert me dat er een door de staat gesponsord dopingprogramma is en dat er niet meer wordt gedaan om dat te stoppen", aldus de Brit.

Dopingschandaal

Rusland is geschorst voor alle internationale evenementen, waaronder de Spelen, vanwege een dopingschandaal dat enkele jaren geleden aan het licht kwam. In Rusland bleek een door de overheid aangestuurd dopingsysteem te bestaan. Sporters die kunnen aantonen zich altijd aan de regels te hebben gehouden, mogen desondanks onder neutrale vlag meedoen aan de Spelen. Dat doen ze onder de naam ROC (Russian Olympic Committee). Die ploeg bestaat in Tokio uit zo'n 330 sporters.

Rilov hoorde op de persconferentie van de woorden van Murphy. "Het verrast me heel erg om dit te horen. Het is een nogal vreemde suggestie als je mijn resultaten bekijkt", zei de 24-jarige Rus, die al de nodige wereldtitels pakte. "Uit de grond van mijn hart: ik ben altijd 'schoon'. Ik wijd mijn leven aan deze sport. Ik word altijd getest en vul altijd alle formulieren in." Murphy zei later dat hij Rilov niet wilde beschuldigen, maar dat hij over doping in het algemeen in het zwemmen sprak.

Het olympisch comité van Rusland kwam via Twitter met een reactie. "Ja, we zijn op de Spelen, of iemand dat nou leuk vindt of niet. Maar je moet wel kunnen verliezen. Het oude liedje over Russische doping kwam weer naar boven. Engelstalige propaganda, uit de mond van atleten die gefrustreerd zijn door hun nederlagen. Wij zullen je niet troosten."

Meer uit Sport

Braziliaanse voetbalbond walgt van banaan op veld in Parijs

PARIJS (ANP) - De Braziliaanse voetballer Richarlison heeft dinsdag tijdens de oefeninterland in Parijs tegen Tunesië een banaan naar zich toegeworpen gekregen. Voorzitter Ednaldo Rodrigues van de Braziliaanse voetbalbond ziet dat als een teken van racisme en sprak in een bericht op Twitter zijn afkeur uit.

11 uur geleden
Vader van meisjes: Van der Poel mag boos zijn, maar niet dit doen

SYDNEY (ANP) - De vader van de Australische meisjes die zaterdagavond in een hotel in Sydney werden aangevallen door Mathieu van der Poel, vindt het logisch dat de Nederlandse wielrenner boos was. "Hij had alle recht om boos te zijn. Maar niet om te doen wat hij deed", zegt de vader in Australische media. "Het zijn kleine meisjes en hij is heel groot."

12 uur geleden
Gehavende selectie handbalsters voor Golden League

ARNHEM (ANP) - De Nederlandse handbalsters bereiden zich met een gehavende selectie voor op de komende interlands in de Golden League tegen Noorwegen, Denemarken en Zwitserland. Bondscoach Per Johansson zag vlak voor de oefenstage ook Dione Housheer en Harma van Kreij met blessures wegvallen. Hij mist al de geblesseerde Danick Snelder en Larissa Nusser en kan ook geen beroep doen op Lois Abbingh en Tess Wester wegens zwangerschappen.

15 uur geleden
Tennisser Griekspoor verliest na sterke start in Tel Aviv

TEL AVIV (ANP) - Tennisser Tallon Griekspoor is uitgeschakeld in de eerste ronde van het ATP-toernooi in Tel Aviv. De 26-jarige Nederlander, als achtste geplaatst op het Israëlische hardcourttoernooi, moest het na een sterke start afleggen tegen de Canadees Vasek Pospisil die als 'lucky loser' uit de kwalificaties was toegelaten: 6-4 6-7 (3) 5-7.

15 uur geleden
Raceteam Van Eerd trekt zich terug voor race in Verenigde Staten

ATLANTA (ANP) - Het door Frits van Eerd opgezette Racing Team Nederland heeft zich teruggetrokken voor een langeafstandsrace van deze week in de Verenigde Staten. Van Eerd (55) werd twee weken geleden gearresteerd als verdachte in een witwaszaak. De Jumbo-topman werd na een paar dagen weer vrijgelaten, maar besloot enkele dagen later om zich tijdelijk terug te trekken als algemeen directeur van de supermarktketen.

16 uur geleden
Handbalster Polman heeft elke training 'smile op haar gezicht'

ARNHEM (ANP) - Handbalvedette Estavana Polman is na een roerige periode eindelijk in rustig vaarwater gekomen, zoals ze zelf zegt. "Ik heb het heel erg naar mijn zin bij mijn nieuwe club Nykøbing. Ik geniet weer van het spelletje, kan weer gewoon lekker handballen", zegt de 30-jarige opbouwspeelster, die door bondscoach Per Johansson is opgeroepen voor de komende oefeninterlands tegen Noorwegen en Denemarken.

16 uur geleden
Kipchoge naar marathon Londen, maar niet om te lopen

LONDEN (ANP) - Een week nadat hij in Berlijn zijn eigen wereldrecord had aangescherpt, is Eliud Kipchoge ook aanwezig bij de marathon van Londen. De 37-jarige Keniaan gaat niet voor de tweede keer in een week een wedstrijd over 42,195 kilometer lopen, maar komt zaterdag in de Engelse hoofdstad de medailles uitreiken bij de mini-marathon voor kinderen. Een dag later vindt de marathon van Londen plaats.

17 uur geleden