Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russisch zwemsucces op Spelen leidt tot dopingbeschuldigingen

Russisch zwemsucces op Spelen leidt tot dopingbeschuldigingen

TOKIO (ANP/RTR) - De Russische zwemmer Evgeni Rilov heeft zich na zijn tweede olympische titel in Tokio op de rugslag moeten verweren tegen dopingbeschuldigingen. De nummers 2 en 3 van de finale van de 200 meter, Ryan Murphy en Luke Greenbank, suggereerden dat Rilov vals speelt. Ze vinden dat de Rus eigenlijk helemaal niet in Tokio had mogen zijn vanwege een groot dopingschandaal in Rusland.

"Ik zwom hier een race die waarschijnlijk niet clean was", zei Murphy, die zowel op de 100 als 200 meter werd onttroond door Rilov. "Ik heb net tegen een heel goede jongen gezwommen uit Rusland, of het Russisch olympisch comité, hoe je het ook wil noemen", mopperde de Amerikaan direct na de finale. "De mensen die veel meer weten over de situatie dan ik hebben deze beslissing genomen. Het frustreert me, maar ik moet zwemmen tegen de jongens die naast me liggen. Ik heb niet de tijd om op heel hoog niveau te trainen voor de Spelen en dan ook nog te lobbyen bij mensen die de beslissingen maken, om ze ervan te overtuigen dat ze de verkeerde beslissingen nemen."

Greenbank, die achter Rilov en Murphy derde werd, uitte ook zijn twijfels. "Het frustreert me dat er een door de staat gesponsord dopingprogramma is en dat er niet meer wordt gedaan om dat te stoppen", aldus de Brit.

Dopingschandaal

Rusland is geschorst voor alle internationale evenementen, waaronder de Spelen, vanwege een dopingschandaal dat enkele jaren geleden aan het licht kwam. In Rusland bleek een door de overheid aangestuurd dopingsysteem te bestaan. Sporters die kunnen aantonen zich altijd aan de regels te hebben gehouden, mogen desondanks onder neutrale vlag meedoen aan de Spelen. Dat doen ze onder de naam ROC (Russian Olympic Committee). Die ploeg bestaat in Tokio uit zo'n 330 sporters.

Rilov hoorde op de persconferentie van de woorden van Murphy. "Het verrast me heel erg om dit te horen. Het is een nogal vreemde suggestie als je mijn resultaten bekijkt", zei de 24-jarige Rus, die al de nodige wereldtitels pakte. "Uit de grond van mijn hart: ik ben altijd 'schoon'. Ik wijd mijn leven aan deze sport. Ik word altijd getest en vul altijd alle formulieren in." Murphy zei later dat hij Rilov niet wilde beschuldigen, maar dat hij over doping in het algemeen in het zwemmen sprak.

Het olympisch comité van Rusland kwam via Twitter met een reactie. "Ja, we zijn op de Spelen, of iemand dat nou leuk vindt of niet. Maar je moet wel kunnen verliezen. Het oude liedje over Russische doping kwam weer naar boven. Engelstalige propaganda, uit de mond van atleten die gefrustreerd zijn door hun nederlagen. Wij zullen je niet troosten."

Meer uit Sport

Mercedes-baas Wolff wil 'volledige openheid' FIA over klachten

BRACKLEY (ANP) - Teambaas Toto Wolff van Formule 1-team Mercedes wil dat de internationale autosportfederatie FIA volledige openheid van zaken geeft over de klachten tegen hem en zijn vrouw Susie. Hij sluit een gang naar de rechter niet uit als de antwoorden van de FIA hem niet bevallen, laat hij weten in een verklaring op X. "We verwachten volledige transparantie over wat er is gebeurd en waarom, en houden uitdrukkelijk alle juridische mogelijkheden open", aldus Wolff.

2 minuten geleden
Russische sporters onder neutrale vlag naar Spelen in Parijs

LAUSANNE (ANP) - Russische en Belarussische sporters mogen onder neutrale vlag meedoen aan de Olympische Spelen in Parijs. Dat heeft het IOC vrijdag bekendgemaakt. Het gaat om de individuele sporten. De landenteams zijn uitgesloten.

1 uur geleden
Knegt als vervanger naar wereldbeker shorttrack in Seoul

SEOUL (ANP) - Sjinkie Knegt mag toch meedoen aan de wereldbeker shorttrack half december in Seoul. Hij is als vervanger aangewezen voor Melle van 't Wout, die een blessure aan zijn knie heeft opgelopen.

2 uur geleden
Susie Wolff online beschimpt na mogelijk onderzoek

LONDEN (ANP) - Susie Wolff, de vrouw van Mercedes-teambaas Toto Wolff, zegt online beschimpt te zijn na de aanklacht tegen haar om mogelijke belangenverstrengeling.

3 uur geleden
Italiaanse skiester Goggia de beste op super-G in Sankt Moritz

SANKT MORITZ (ANP) - De Italiaanse skiester Sofia Goggia heeft in het Zwitserse Sankt Moritz de eerste wereldbekerwedstrijd van de super-G van het seizoen gewonnen. Voor de 31-jarige Goggia was het de eerste zege in twee jaar in de discipline en de zesde in totaal. Ze heeft nu 23 wereldbekerzeges op haar palmares staan.

3 uur geleden
NOC*NSF alert na aangescherpt reisadvies voor Parijs

PAPENDAL (ANP) - Sportkoepel NOC*NSF is alert op de ontwikkelingen in Parijs. Dat laat een woordvoerster desgevraagd aan het ANP weten naar aanleiding van het aangescherpte reisadvies voor de Franse hoofdstad.

5 uur geleden
Derde plek skeletonster Bos bij wereldbeker in La Plagne

LA PLAGNE (ANP) - Skeletonster Kimberley Bos is als derde geëindigd bij de wereldbekerwedstrijd in La Plagne. Ze moest in Frankrijk de Britse Tabitha Stoecker en de Amerikaanse Mystique Ro voor zich dulden. Stoecker was 0,09 sneller dan Bos en Ro 0,02. Bos was op haar beurt een honderdste sneller dan de Duitse Jacqueline Pfeifer.

5 uur geleden