Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russisch parlement voor verlenging wapenverdrag met VS

Russisch parlement voor verlenging wapenverdrag met VS

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Het Russische parlement heeft ingestemd met het verlengen van het verdrag met de Verenigde Staten over nucleaire wapenbeheersing. Het zogeheten Nieuwe START-verdrag over de beperking van het nucleaire wapenarsenaal van de grootmachten, dreigde af te lopen door de geschillen tussen het Kremlin en de regering van voormalig president Trump.

De nieuwe president Joe Biden heeft dinsdag telefonisch met zijn Russische ambtgenoot overlegd en beiden willen een verlenging van zeker vijf jaar van het verdrag regelen. In Moskou wordt er kennelijk haast gemaakt met de verlenging, want de Doema heeft er woensdag al meteen haar akkoord aan gegeven en even later werd bekendgemaakt dat ook de Russische senaat, de Federatieraad, heeft ingestemd.

Het 'Strategic Arms Reduction Treaty' (START) stamt uit de jaren tachtig toen de Sovjet-Unie nog bestond. De overeenkomst is drie keer vernieuwd of verlengd maar niet altijd volgens de planning door de parlementen geratificeerd. De laatste versie stamt uit 2010 en zou 5 februari verlopen. Net als de voorgangers beperkt het Nieuwe START-verdrag het aantal strategische kernkoppen, -raketten en -bommenwerpers dat Rusland en de Verenigde Staten mogen hebben. De twee landen zijn voor zover bekend goed voor ongeveer 90 procent van de kernwapens op de wereld.

Meer uit Buitenland

Half miljoen Polen in Warschau protesteren tegen regering

WARSCHAU (ANP/AFP/RTR) - In Warschau zijn volgens de gemeente een half miljoen mensen op de been om te protesteren tegen de regering en voor vrije verkiezingen. De oppositie, onder leiding van oud-premier en voormalig voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, organiseert de demonstratie, waarvan wordt gehoopt dat het de grootste is sinds de val van de muur.

1 uur geleden
Betogers staan stil bij verjaardag Russische dissident Navalni

MOSKOU (ANP/DPA) - Op de 47e verjaardag van de gevangen Russische dissident Aleksej Navalni hebben mensen in Rusland en elders gedemonstreerd voor zijn vrijlating. In meerdere Russische steden stonden hier en daar mensen met posters, maar zij werden onmiddellijk gearresteerd, melden burgerrechtenactivisten. Ook in onder meer Japan, Australië en Georgië werd stilgestaan bij het lot van Navalni.

1 uur geleden
Geweld in Soedan laait op na einde wapenstilstand

KHARTOEM (ANP/AFP) - In Soedan is het geweld flink toegenomen na het aflopen van een wapenstilstand. Inwoners van de hoofdstad Khartoem zeggen dat er op straat veel gevochten wordt tussen het leger en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF).

2 uur geleden
Premier België valt met fiets en is korte tijd bewusteloos

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische premier Alexander De Croo heeft zich op sociale media gemeld, een dag nadat hij tijdens een fietstocht was gevallen. Hij was kort bewusteloos en moest naar het ziekenhuis.

3 uur geleden
Groot treinongeluk in India veroorzaakt door fout in seinsysteem

BALASORE (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De grote treinramp van vrijdag in India is waarschijnlijk veroorzaakt door een probleem bij het elektronisch seinsysteem. De Indiase spoorminister zegt dat is vastgesteld dat de fout daar de oorzaak is. Hij meldt ook te weten wie de schuldigen zijn, maar geeft nog geen details. Hij vindt het niet gepast om verdere uitspraken te doen totdat het onderzoek volledig is afgerond.

4 uur geleden
Arrestaties en gewonde agenten bij linkse demonstraties Leipzig

LEIPZIG (ANP/DPA) - Bij een grote extreemlinkse protestdag in Leipzig, "Tag X", zijn volgens de Duitse politie zo'n vijftig agenten gewond geraakt toen het tot botsingen kwam met de demonstranten. Twee van hen kunnen niet meer werken. Er zijn ook gewonden onder de demonstranten, maar hoeveel is onbekend. Zeker zeventig mensen zijn opgepakt.

6 uur geleden
Passagiersschip op Duitse Main lek en geëvacueerd na rammen steen

KARLSTADT (ANP) - Op de Duitse rivier Main is een passagiersschip lek geraakt nadat het een steen ramde op de rivierbodem. Niemand raakte gewond, maar de hulpdiensten rukten massaal uit voor de evacuatie van de 150 opvarenden. Volgens de politie in Beieren kwam het lek waarschijnlijk door een stuurfout.

7 uur geleden