Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russisch parlement verbiedt lhbti-propaganda onder volwassenen

Russisch parlement verbiedt lhbti-propaganda onder volwassenen

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Het Russische parlement heeft donderdag een wet goedgekeurd die het 'promoten van lhbti-propaganda' onder volwassenen verbiedt. Onder de nieuwe regels kan iedere gebeurtenis of handeling waarmee homoseksualiteit wordt gepromoot, dus ook online, in boeken, films en reclames, een flinke boete opleveren.

De boete kan oplopen tot omgerekend ruim 6000 euro voor individuen en bijna 80.000 euro voor rechtspersonen, zoals bedrijven en ngo's. Buitenlanders kunnen bij een overtreding vijftien dagen worden gearresteerd en vervolgens het land worden uitgezet.

Volgens de autoriteiten is de wet bedoeld om de Russische samenleving te beschermen tegen de waarden van het Westen, die zij als "on-Russisch" zien. Zo verklaart het hoofd van de Doema, het lagerhuis van het parlement, dat de wet "onze kinderen en de toekomst van dit land beschermt tegen de duisternis die door de Verenigde Staten en Europese landen wordt verspreid."

Critici zien in de wet vooral een poging tot verdere intimidatie en onderdrukking van seksuele minderheden in Rusland, waar de autoriteiten eerder al bestaande wetten hebben gebruikt om gay pride-marsen tegen te houden en homorechtenactivisten vast te zetten. Ook mensenrechtenorganisaties menen dat de maatregelen bedoeld zijn om de vertegenwoordiging van de lhbti-minderheden in het openbare leven te verbieden.

Meer uit Buitenland

Radicaal-rechtse politica Le Pen voor de rechter om verduistering

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - De Franse radicaal-rechtse politica Marine Le Pen, haar partij Rassemblement National (RN) en 26 handlangers komen voor de rechter omdat ze worden verdacht van verduistering van Europees overheidsgeld tussen 2004 en 2016. Dat hebben twee onderzoeksrechters besloten, meldt justitie in Parijs.

54 minuten geleden
Macron: de Notre-Dame wordt over precies een jaar heropend

PARIJS (ANP/AFP) - Met nog precies een jaar tot de grote heropening is in Parijs stilgestaan bij het werk dat is verzet aan de Notre-Dame. De Franse president Emmanuel Macron beklom de steigers rond de beroemde 96 meter hoge vieringtoren die in oktober 2019 instortte en beloofde dat de opening volgens planning op 8 december 2024 zal doorgaan. Hij hoopt dat de paus de opening bijwoont.

1 uur geleden
VN-experts tegen lidstaten: doe alles voor wapenstilstand Gaza

GENÈVE (ANP) - Mensenrechtendeskundigen van de Verenigde Naties roepen de VN-lidstaten op alles te doen om een "onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren in Gaza" te bevorderen. Vrijdag komt de VN-Veiligheidsraad bijeen om zich te buigen over het conflict in de Gazastrook.

1 uur geleden
Oekraïne neemt wetgeving aan om EU-gesprekken op gang te brengen

KYIV (ANP/RTR) - Het Oekraïense parlement heeft een drietal wetten aangenomen die nodig zijn om toetredingsgesprekken met de Europese Unie op gang te brengen. Een van de wetten ziet toe op de rechten van minderheden in Oekraïne.

2 uur geleden
Israël: in afgelopen etmaal aanvallen op 450 doelen in Gazastrook

TEL AVIV (ANP/RTR/AFP) - De Israëlische strijdkrachten zeggen in het afgelopen etmaal meer dan 450 doelen in de Gazastrook te hebben getroffen. Dat is het grootste aantal sinds het aflopen van een tijdelijk bestand tussen Israël en Hamas vorige week.

4 uur geleden
AfD ook in Saksen aangemerkt als rechts-extremistisch

DRESDEN (ANP/DPA) - Een Duitse veiligheidsdienst heeft de afdeling van Alternative für Deutschland (AfD) in Saksen aangemerkt als een rechts-extremistische organisatie. Het is daarmee de derde Duitse deelstaat die een dergelijk besluit neemt. In de peilingen doet AfD het desondanks nog altijd goed.

4 uur geleden
Journalistenorganisatie: dit jaar 94 journalisten gedood

BRUSSEL (ANP) - Dit jaar zijn 94 journalisten en andere mediamakers gedood, zegt de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ). Met name in de oorlog in Gaza zijn veel journalisten tijdens hun werk omgekomen. Het is het dodelijkste conflict voor journalisten sinds de IFJ in 1990 begon met het bijhouden van cijfers.

4 uur geleden