Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russisch oppositieleider Navalni via videolink bij rechtszitting

Russisch oppositieleider Navalni via videolink bij rechtszitting

MOSKOU (ANP/RTR) - De tot een celstraf veroordeelde Russische oppositieleider Aleksej Navalni is in een rechtszitting via videoverbinding zelf verschenen. Hij was tot circa een week geleden in hongerstaking en in eerdere rechtszittingen was hij niet verschenen. Maar de mager lijkende Navalni was donderdag weer in beeld.

Het ging om een hogerberoepszaak tegen een omstreden veroordeling tot een boete van circa 9500 euro wegens belediging van een oorlogsveteraan. De rechter zou het beroep dat de 44-jarige Navalni had aangetekend al hebben afgewezen volgens plaatselijke media.

Momenteel zit de Kremlincriticus een celstraf uit wegens verduistering die hij zou hebben gepleegd in 2009. Het proces in die zaak is ook omstreden en werd tegen hem aangespannen toen hij dankzij internet politiek steeds meer op de voorgrond kon treden en aan invloed won. Internet en een georganiseerde aanhang in heel het land vormen de basis van de populariteit van Navalni, ook al blijft president Vladimir Poetin in peilingen veel populairder.

Cruciale rol

De sociale media spelen ook een cruciale rol bij het organiseren van protesten. Aanklagers in Moskou zijn daarom begonnen het netwerk van Navalni uit te schakelen. Ze proberen het netwerk als 'extremistisch' te bestempelen waarmee het praktisch illegaal wordt en bijvoorbeeld ook niet over bankrekeningen kan beschikken. Het voornaamste doelwit van de aanklagers is een stichting waar Navalni-aanhangers corruptie en machtsmisbruik onderzoeken, de FBK. De bankrekening van die stichting is al geblokkeerd in de aanloop naar het proces waarbij de vraag moet worden beantwoord of de beweging extremistisch is. Volgens de laatste berichten werpen rechters zich op 17 mei over de eis van de aanklagers.

Ook zijn centra van de aanhang van Navalni waar plaatselijk de politieke koers wordt bepaald, voorlopig dicht. De aanhangers hebben donderdag gezegd dat er bij justitie meer zaken tegen de Kremlincriticus worden bekokstoofd.

Meer uit Buitenland

Turkse kiesraad verwacht sneller uitslagen dan op 14 mei

ANKARA (ANP/DPA) - De voorzitter van de Turkse kiesraad, Ahmet Yener, verwacht dat de uitslagen van de presidentsverkiezingen van zondag sneller bekend worden dan na de eerste ronde van 14 mei. Na die stembusgang kwam de kiesraad 15 mei tegen de middag met de uitslagen. Toen waren er veel meer kandidaten die meedongen, zei Yener, en nu zijn het er maar twee, president Erdogan en de oppositieleider Kilicdaroglu. Bovendien waren er destijds ook parlementsverkiezingen wat het tellen van de stemmen heeft vertraagd.

1 uur geleden
Dode en drie gewonden door luchtaanval op Kyiv

KYIV (ANP/RTR) - Door een Russische luchtaanval op de Oekraïense hoofdstad Kyiv zijn ten minste een dode en drie gewonden gevallen, melden de Oekraïense autoriteiten. Er zouden zeker twintig drones zijn neergehaald door het afweergeschut.

2 uur geleden
Regionale verkiezingen beproeven linkse regering in Spanje

MADRID (ANP/DPA) - Meer dan 36 miljoen van de 48 miljoen Spanjaarden kunnen zondag stemmen in regionale en gemeenteraadsverkiezingen. Ook worden er in veel plaatsen burgemeesters gekozen. De uitslagen geven naar verwachting een beeld van de steun aan de linkse coalitieregering van de sociaal-democratische premier Pedro Sánchez en vooral van de populariteit van de sinds 2018 regerende premier zelf. De nationale parlementsverkiezingen staan in december op de agenda.

4 uur geleden
Turkse stembureaus open voor slotronde presidentsverkiezing

ANKARA (ANP) - De stembureaus zijn in Turkije geopend voor de beslissende ronde van de presidentsverkiezingen. Ze sluiten om 16.00 uur onze tijd. De eerste uitslagen worden aan het begin van de avond verwacht. Turkse media mogen eigenlijk pas vanaf 20.00 uur eigen prognoses publiceren, maar bij de eerste ronde gaf de Hoge Kiesraad toestemming er al eerder over te berichten. Toen kwamen rond 17.30 uur de eerste prognoses naar buiten.

5 uur geleden
Luchtalarm in grote delen van Oekraïne, ook in Kyiv

KYIV (ANP/RTR) - In grote delen van Oekraïne loeit in de nacht van zaterdag op zondag het luchtalarm. In Kyiv is volgens burgemeester Vitali Klitsjko de luchtverdediging actief. "Ontploffingen in Kyiv", schrijft Klitsjko op Telegram. Volgens hem komt er later meer duidelijkheid over wat er gaande is, maar zouden afweersystemen luchtdoelen hebben neergehaald.

10 uur geleden
Franse film Anatomy of a Fall wint Gouden Palm

CANNES (ANP) - De Franse film Anatomy of a Fall heeft zaterdagavond de Gouden Palm gewonnen. Regisseur Justine Triet is de derde vrouw die de prestigieuze filmprijs van het festival in Cannes ooit heeft gewonnen.

14 uur geleden
Laatste campagneactiviteiten voor presidentsverkiezingen Turkije

ANKARA/ISTANBUL (ANP) - In Turkije worden de laatste campagneactiviteiten voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen afgerond. Oppositieleider Kemal Kilicdaroglu hield zaterdagmiddag nog een rally in Ankara. President Recep Tayyip Erdogan, die op voorsprong staat in de peilingen, bracht in Istanbul hulde aan zijn in 1961 geëxecuteerde islamitische voorganger Adnan Menderes, in een laatste poging zijn achterban te mobiliseren.

19 uur geleden