Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russisch hogerhuis akkoord met intrekken ratificatie kernverdrag

Russisch hogerhuis akkoord met intrekken ratificatie kernverdrag

MOSKOU (ANP/RTR) - Het hogerhuis van het Russische parlement heeft ingestemd met het intrekken van de Russische ratificatie van een belangrijk nucleair verdrag. Dat Alomvattend Kernstopverdrag (CTBT) heeft als doel om kernproeven te stoppen.

In de zogenoemde Federatieraad stemden 156 leden voor het voorstel. Er waren geen stemmen tegen. Het lagerhuis van het parlement, de Staatsdoema, stemde eerder al in met die deratificatie van het nucleaire verdrag.

President Vladimir Poetin moet zijn handtekening nog zetten onder het besluit, maar dat is een formaliteit. Poetin had zelf aangedrongen op het intrekken van de ratificatie. Hij wil dat zijn land dezelfde positie krijgt als de VS, die het verdrag wel tekenden maar nooit ratificeerden.

Nucleaire chantage

Rusland heeft benadrukt dat het geen plannen heeft om nucleaire testen te hervatten, tenzij de VS weer kernproeven uitvoeren. Oekraïne heeft de deratificatie omschreven als "nucleaire chantage" door Moskou.

Experts zeggen dat Rusland wel ondertekenend partij blijft van het CTBT. Dat betekent dat het land nog steeds is gecommitteerd aan de uitgangspunten van het verdrag.

Meer uit Buitenland

Secret Service vraagt Trump geen buitenevenementen meer te houden

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse geheime dienst heeft oud-president Donald Trump "aangemoedigd" geen grote campagne-evenementen meer te houden in de buitenlucht. Dat melden bronnen aan de Washington Post.

20 minuten geleden
Links blok kiest onbekende ambtenaar als Franse premierskandidaat

PARIJS (ANP/AFP) - Het Franse linkse blok dat de verkiezingen in Frankrijk won, heeft de Parijse ambtenaar en econoom Lucie Castets naar voren geschoven als kandidaat-premier. De vier partijen van het Nieuw Volksfront laten dat in een verklaring weten.

5 uur geleden
Democratische leiders: Harris wilde zelf haar nominatie verdienen

WASHINGTON (ANP) - De leiders van de Democraten in het Congres hebben naar eigen zeggen op verzoek van Kamala Harris gewacht met het uitspreken van hun steun. Harris vond het belangrijk dat de gedelegeerden haar van onderaf zouden steunen, in plaats van dat de partijtop haar naar voren zou schuiven, zei de leider van de partij in de Senaat, Chuck Schumer. Maandagavond bleek de steun van de meerderheid binnen te zijn.

5 uur geleden
Amerikaanse president Biden hersteld van corona

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft geen corona meer. Zijn lijfarts laat dat weten in een brief die het Witte Huis heeft gedeeld. Volgens de arts zijn alle ziektesymptomen verdwenen en heeft Biden na zijn besmetting geen koorts gehad.

6 uur geleden
Biden spreekt woensdag de natie toe over zijn presidentschap

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden geeft woensdagavond om 20.00 uur (Amerikaanse tijd) een toelichting op zijn besluit om zich terug te trekken uit de race voor herverkiezing. Dat laat de president weten op X.

8 uur geleden
Hoofd van Secret Service stapt op na kritiek op beveiliging Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het hoofd van de dienst die onder meer Amerikaanse presidenten beveiligt, is opgestapt. Kimberly Cheatle was als directeur van de Secret Service (USSS) verantwoordelijk voor de bewaking bij het evenement waar oud-president Donald Trump werd beschoten. De Amerikaanse president Joe Biden heeft haar bedankt voor haar werk.

9 uur geleden
ICC vraagt zienswijzen rond mogelijk aanhoudingsbevel Netanyahu

DEN HAAG (ANP) - Ruim zestig regeringen, organisaties en personen mogen bij het Internationaal Strafhof (ICC) hun standpunt indienen over mogelijke arrestatiebevelen tegen onder anderen de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu. Het hof buigt zich over de vraag of Netanyahu, de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant en de hoge Hamasfunctionarissen Yahya Sinwar, Mohammed Al-Masri en Ismail Haniyeh aangehouden moeten worden, zoals de aanklager wil.

12 uur geleden