Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russisch Gazprom zet Europese gasleveringen via Oekraïne voort

Russisch Gazprom zet Europese gasleveringen via Oekraïne voort

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom verklaart dat het gas blijft leveren aan Europa via de pijplijn door Oekraïne. De Europese verzoeken voor gasleveringen bedragen voor dinsdag 108 miljoen kubieke meter, tegen zo'n 105 miljoen kubieke meter een dag eerder.

Eerder werd al bekend dat Gazprom in maart tot nu toe meer gas levert dan de periode daarvoor. Dat heeft te maken met het feit dat klanten vrezen dat de gaskraan door sancties of door schade aan een belangrijke gaspijplijn door Oekraïne dicht zal gaan. Daarom proberen ze wat reserves aan te leggen nu het nog kan.

De Europese gasprijs bleef dinsdag echter onder de 100 euro per megawattuur op de toonaangevende gasbeurs in Amsterdam. Rond 9.00 uur stond de gasprijs op 95,50 euro per megawattuur. De gasprijs beweegt daarmee rond het laagste punt in drie weken. Kort na de Russische invasie in Oekraïne werd voor gas nog een recordprijs van 345 euro per megawattuur betaald.

Door de oorlog in Oekraïne probeert Europa sneller van zijn afhankelijkheid van Russisch gas af te komen. Dat kost echter tijd waardoor er op de korte termijn nog gas uit Rusland nodig blijft. Persbureau DPA meldde dat de Europese Commissie woensdag een plan zal presenteren voor een verplichte gasreserve. De EU-lidstaten moeten er dan voor zorgen dat ze elk jaar op 1 november 90 procent van hun opslagfaciliteiten voor gas gevuld hebben. Met de verplichte gasreserve moet Europa minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen uit Rusland.

Meer uit Financieel

DHL heeft drukste bezorgdag ooit in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Pakketbedrijf DHL heeft dinsdag ruim 2 miljoen pakketten verwerkt in Nederland en daarmee is het de drukste dag voor het bedrijf ooit. Het record stond op de dinsdag na Black Friday vorig jaar, met 1,6 miljoen pakketten. Ook op de 4300 servicepunten van DHL werd dinsdag een recordaantal van meer dan 300.000 pakketten bezorgd.

2 minuten geleden
Advies aan hoogste rechter: bestelknop bol is duidelijk genoeg

DEN HAAG (ANP) - Webwinkel bol was duidelijk genoeg met de tekst op zijn bestelknop. Een klant koos er bij het bestellen voor om achteraf te betalen, klikte op de knop "bestelling plaatsen" en heeft vervolgens niet betaald. In een advies aan de Hoge Raad noemt de advocaat-generaal de tekst op de bestelknop concreet genoeg, dus moet de klant volgens de juridisch adviseur alsnog aan bol betalen.

38 minuten geleden
Boeing licht hoger op afwachtend Wall Street na koopadvies

NEW YORK (ANP) - Boeing is dinsdag met een kleine winst begonnen aan een nieuwe sessie op de aandelenbeurzen in New York. De vliegtuigfabrikant profiteerde van een koopadvies door analisten van investeringsbank RBC Capital Markets en werd 0,5 procent hoger gezet. De algehele stemming op Wall Street bleef terughoudend. Beleggers wachten vooral op nieuwe inflatiegegevens uit de Verenigde Staten, die donderdag naar buiten komen.

1 uur geleden
Evenveel pinbetalingen tijdens koopjesdagen als vorig jaar

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal pinbetalingen aan de winkelkassa's van Black Friday tot en met Cyber Monday is dit jaar hetzelfde als vorig jaar, meldt Betaalvereniging Nederland. Dit jaar werden tijdens deze vier dagen naar schatting 66,5 miljoen pinbetalingen verwerkt voor een totaalbedrag van ongeveer 1,86 miljard euro.

1 uur geleden
Duits energieconcern RWE steekt 55 miljard in duurzame projecten

ESSEN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Het Duitse energieconcern RWE is van plan tot en met 2030 wereldwijd in totaal 55 miljard euro te investeren in duurzame energiebronnen en andere schone projecten. Dat meldde het bedrijf dinsdag op een beleggersdag in Londen.

2 uur geleden
Delfts biotechbedrijf krijgt miljoenen om te groeien

DELFT (ANP) - Het nieuwe bedrijfje Cradle uit Delft, dat kunstmatige intelligentie (AI) ontwikkelt om sneller enzymen te kunnen bouwen, heeft miljoenen opgehaald bij investeerders om verder te kunnen groeien. De investeringsronde leverde 24 miljoen dollar op, omgerekend bijna 22 miljoen euro.

3 uur geleden
DNB: bankensector weerbaar, maar concurrentie neemt toe

AMSTERDAM (ANP) - De gestegen winsten van Nederlandse banken gaan gepaard met maatschappelijke onvrede over de hoogte van de spaarrente, constateert De Nederlandsche Bank (DNB) in een nieuwe studie. Weliswaar staan banken er in ons land goed voor, de sector moet ervoor waken dat "de rugwind omslaat in tegenwind", aldus de centrale bank, die daarbij onder meer wijst naar de gevolgen van digitalisering en concurrentie.

4 uur geleden