Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russen zien Amerikaans verval, Peking hoopt op stabiele VS

Russen zien Amerikaans verval, Peking hoopt op stabiele VS

MOSKOU/PEKING (ANP/DPA/AFP) - De bestorming van het Amerikaanse parlement door Trump-aanhangers is volgens Rusland een bewijs dat de democratie in de VS in verval is. Vanuit China komt de wens dat de rivaliserende grootmacht snel terugkeert naar "vrede, stabiliteit en veiligheid".

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou stelt dat het kiessysteem in de VS "archaïsch" is en niet voldoet aan democratische standaarden. Een woordvoerster benadrukte wel dat de bestorming een "interne zaak" is van de VS. Zij wees erop dat Amerikaanse media "een instrument van politieke strijd" zijn geworden.

Het is duidelijk dat de Amerikaanse democratie "op beide voeten hinkt", is de analyse van Konstantin Kosatsjov, de voorzitter van de buitenlandcommissie van het Russische hogerhuis. Hij stelt dat het verliezende Trump-kamp genoeg redenen had om de winnaar van fraude te beschuldigen. Volgens Kosatsjov zijn de VS niet langer in de positie andere landen de les te lezen over vrijheid en democratie, laat staan die aan anderen op te leggen.

Verdeling en verval

Die mening wordt gedeeld door zijn collega in het lagerhuis van het parlement, Leonid Sloetski. De steun van Washington aan "revoluties" en opstanden in Oekraïne, Georgië en Wit-Rusland is volgens hem als een "boemerang" teruggekomen naar de VS. "Dit dreigt te ontaarden in een crisis van het Amerikaanse machtssysteem." Veel Russische commentatoren omschrijven de chaos in de VS als een teken van verdeling en verval.

"We geloven dat het Amerikaanse volk veiligheid en rust wil, vooral midden in de pandemie", zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij sprak de hoop uit dat dat "zo snel mogelijk" het geval zal zijn. De zegsman verwees naar de massale pro-democratiebetogingen in Hongkong van 2019, waarbij activisten het parlement in de miljoenenstad binnendrongen.

Meer uit Buitenland

Erdogan bespreekt situatie rond kerncentrale Zaporizja met Poetin

LVIV (ANP/RTR/AFP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt dat hij de situatie rondom de kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja met de Russische president Vladimir Poetin gaat bespreken, nu hij ook de Oekraïense president Volodimir Zelenski erover heeft gesproken. De Oekraïense kerncentrale is sinds maart in Russische handen. Beide strijdende partijen beschuldigen elkaar ervan het complex te beschieten en "provocaties" voor te bereiden.

1 uur geleden
Politie Berlijn opent onderzoek naar Palestijnse president Abbas

BERLIJN (ANP/AFP) - De Berlijnse politie is een onderzoek begonnen naar de vraag of de Palestijnse president Mahmud Abbas (87) heeft aangezet tot haat tijdens een persconferentie toen hij dinsdag bondskanselier Olaf Scholz in Berlijn bezocht. Er is volgens de politie tegen Abbas aangifte gedaan wegens het bagatelliseren van de Shoah of Holocaust, de vervolging en het massale vermoorden van Joodse Europeanen door het Derde Rijk (1933-1945) en hun vazallen.

1 uur geleden
Eerste veroordeling in Australië voor beklimmen Uluru

ALICE SPRINGS (ANP) - In Australië is voor het eerst iemand veroordeeld voor het beklimmen van de Uluru sinds de beroemde rode rots verboden terrein werd voor toeristen. Het gaat volgens omroep ABC om een 44-jarige man uit de deelstaat Victoria.

4 uur geleden
Verdwenen Mexicaanse studenten na acht jaar doodverklaard

MEXICO-STAD (ANP/DPA) - De 43 studenten die in 2014 verdwenen in de Mexicaanse staat Guerrero zijn officieel doodverklaard. Tijdens een persconferentie zei de Mexicaanse onderminister voor Mensenrechten bij het ministerie van Binnenlandse Zaken Alejandro Encinas dat alles wijst "op deze trieste realiteit".

5 uur geleden
Noord-Korea wil niets weten van Zuid-Koreaans aanbod

PYONGYANG (ANP/AFP/RTR) - Noord-Korea heeft geen oren naar het voorstel van Seoul om de ontwikkeling van kernwapens stil te leggen in ruil voor economische steun. Kim Yo-jong, de zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, heeft het voorstel van de zuiderburen vrijdag "absurd" genoemd.

10 uur geleden
Verdachten vast voor moord in 2018 op bejaarde crimineel Bulger

HAZELTON (ANP/RTR) - De politie heeft drie verdachten geïdentificeerd voor de moord op de beruchte crimineel James 'Whitey' Bulger, die in 2018 op 89-jarige leeftijd in een zwaarbeveiligde gevangenis werd vermoord. Twee van de mannen zitten momenteel vast, één voormalige gevangene is opnieuw gearresteerd vanwege de moord op de voormalige FBI-informant.

11 uur geleden
Rechter staat open voor delen document rond huiszoeking Trump

PALM BEACH (ANP/BLOOMBERG) - Een Amerikaanse rechter staat open voor het delen van het FBI-document dat ten grondslag ligt aan de recente doorzoeking van een woning van oud-president Donald Trump, mits het daar speciaal voor is aangepast. Het ministerie van Justitie krijgt een week om de gewijzigde versie in te dienen bij rechter.

15 uur geleden