Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russen willen Spoetnik-vaccin ook in Duitsland produceren

Russen willen Spoetnik-vaccin ook in Duitsland produceren

BERLIJN (ANP/DPA) - De Russen willen hun coronavaccin Spoetnik-V ook in Duitsland gaan maken. De autoriteiten zoeken samenwerking met andere producenten. Het Duitse ministerie van Volksgezondheid bevestigde contacten met het Duitse IDT Biologika.

De belangstelling voor Spoetnik is enorm gestegen nadat het Brits medisch tijdschrift The Lancet het vaccin positief had beoordeeld. Volgens het blad kan het middel wedijveren met de westerse vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. De afgelopen maanden waren er in het Westen sceptische geluiden te horen over het eerste, uiterst snel ontwikkelde vaccin ter wereld.

"In de zeer nabije toekomst zijn we van plan de productie in het buitenland te starten om aan de groeiende vraag in steeds meer landen te voldoen", aldus een woordvoerder van de Russische regering woensdag. Er zijn onder meer al afspraken met India over de productie van Spoetnik-V.

Resultaten

Wetenschappers bevestigen in The Lancet de resultaten die Rusland eerder bekendmaakte. Het middel is voor 91,6 procent effectief en niet gevaarlijk voor mensen die het krijgen.

Het vaccin wordt in Rusland al langere tijd massaal gebruikt en ook andere landen vaccineren al met Spoetnik-V.

Meer uit Buitenland

Poolse vicepremier: zullen zien of wapenleveranties hervat worden

WARSCHAU (ANP/RTR/DPA) - Polen weet nog niet of het in de toekomst weer wapens gaat leveren aan Oekraïne. "Op dit moment is het zoals de minister-president heeft gezegd, in de toekomst zullen we zien", zo zei de Poolse vicepremier en minister van Staatseigendommen Jacek Sasin in een radio-interview.

55 minuten geleden
Oekraïne meldt weer nachtelijke beschietingen op grote schaal

KYIV (ANP/AFP/DPA) - Oekraïne heeft donderdag melding gemaakt van veel Russische aanvallen op het land, onder meer met kruisraketten. Er zijn onder meer inslagen gemeld in Kyiv, Charkiv, Cherson en rond de steden Loetsk en Lviv. In de stad Tsjerkasy, 150 kilometer ten zuidoosten van Kyiv, zou onder meer een hotel zijn getroffen. Daarbij zouden zeker zeven mensen gewond zijn geraakt volgens binnenlandminister Ihor Klymenko.

1 uur geleden
Syrische leider Assad aangekomen in China

HANGZHOU (ANP/AFP/RTR) - De Syrische president Bashar al-Assad is in de Chinese stad Hangzhou aangekomen voor een meerdaags bezoek aan China. Het is zijn eerste reis naar dit land sinds het uitbreken van de burgeroorlog in Syrië in 2011. Het bezoek volgt volgens het kantoor van Assad op een officiële uitnodiging van president Xi Jinping met wie hij overleg zal voeren. Assad neemt zijn vrouw en een delegatie mee voor besprekingen in de hoofdstad Beijing en Hangzhou, een miljoenenstad iets ten zuidwesten van Shanghai.

2 uur geleden
Rusland noemt geplande NAVO-oefeningen provocatief en agressief

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland noemt de NAVO-oefeningen die voor volgend jaar nabij de Russische grenzen gepland zijn "provocatief en agressief van aard" en waarschuwt dat ze een "groot risico op incidenten met zich meebrengen". Dat meldt het Russische persbureau RIA op basis van een verklaring van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

3 uur geleden
Armenië: Azerbeidzjan beschoot onze troepen ondanks wapenstilstand

JEREVAN (ANP/RTR) - Armenië beschuldigt de Azerbeidzjaanse troepen ervan woensdag laat het vuur te hebben geopend op de posities van hun troepen in een grensgebied. De beschietingen gebeurden volgens het Armeense ministerie van Defensie ruim nadat de strijdende partijen een staakt-het-vuren waren overeengekomen.

6 uur geleden
Oxfam: Europees geld ontwikkelingshulp gaat naar stoppen migratie

DEN HAAG (ANP) - Geld van de Europese Unie voor ontwikkelingshulp in Noord- en West-Afrika gaat in grote mate naar het tegengaan van migratie, meldt ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib in een nieuw rapport. In zowel Tunesië, Libië als Niger gaat een groot deel van het budget op aan de grensbeveiliging of de kustwacht.

9 uur geleden
Polen stuurt geen wapens meer naar Oekraïne om toespraak Zelensky

WARSCHAU (ANP/AFP) - Polen zal Oekraïne niet langer bewapenen en zich voortaan louter op zijn eigen verdediging concentreren, zei de Poolse premier Mateusz Morawiecki woensdag. De premier deed die uitspraak slechts enkele uren nadat Warschau de ambassadeur van Oekraïne had ontboden vanwege een ruzie over graanexport.

10 uur geleden