Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russen stellen lancering raket met satellieten uit

Russen stellen lancering raket met satellieten uit

BAIKONOER (ANP/AFP) - De lancering van een Russische Sojoez-raket met 38 satellieten van buitenlandse klanten aan boord is zaterdag geannuleerd. Het was de bedoeling dat de raket op de vroege zaterdagochtend de lucht in zou gaan vanaf de basis Baikonoer, in Kazachstan.

De Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos meldde dat de lancering niet kon doorgaan wegens problemen met de elektronica. Er werd een onverwachte piek in het voltage gemeten. "We hebben besloten het risico niet te nemen", zei de chef van Roskosmos. De lancering staat nu gepland voor zondag.

De satellieten aan boord komen onder meer uit Duitsland, Italië, Japan, Canada en Brazilië. Ook de allereerste satelliet die volledig is gefabriceerd in Tunesië moet door de raket in een baan rond de aarde worden gebracht.

Vanaf Baikonoer worden regelmatig raketten gelanceerd met een lading die belangrijk is voor andere landen. Naast satellieten worden vanaf de basis ook wel bemande Sojoez-capsules de ruimte in gestuurd, naar het Internationaal Ruimtestation (ISS).

Meer uit Buitenland

Rusland: veiligheidsdeal van Oekraïne en VS slechts stukje papier

MOSKOU (ANP/AFP) - De veiligheidsdeal tussen Oekraïne en de Verenigde Staten bestaat slechts uit "stukjes papier". Dat zei een woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag.

16 minuten geleden
Griekenland wil aantal cruiseschepen bij eilanden beperken

ATHENE (ANP/BLOOMBERG) - Griekenland wil het aantal cruiseschepen dat de populaire toeristeneilanden in de Egeïsche en Ionische Zee aandoet beperken. Volgens premier Kyriakos Mitsotakis is het tijd om de gevolgen van "overtoerisme" aan te pakken.

42 minuten geleden
Le Pen wil bij winst verkiezingen regering van nationale eenheid

PARIJS (ANP/AFP) - Als de Rassemblement National (RN) de verkiezingen in Frankrijk wint, moet er een regering van nationale eenheid worden gevormd. Dat zei fractievoorzitter Marine Le Pen vrijdag.

46 minuten geleden
Ook Ieren weten eindelijk wie ze naar Europees Parlement sturen

BRUSSEL (ANP) - Als laatste EU-land weet ook Ierland hoe de Europese verkiezingen zijn uitgevallen. De stemmen zijn na bijna een week geteld. De Ieren gingen juist als een van de eersten, vorige week vrijdag al, naar de stembus.

1 uur geleden
Erkenning ouderschap in alle lidstaten nog ver weg

LUXEMBURG (ANP) - De lidstaten van de Europese Unie zijn nog niet zo ver om het ouderschap in alle 27 landen te erkennen, ongeacht hoe het kind is verwekt en de samenstelling van het gezin. De bedoeling is dat als je een ouder bent in één land, je in elk land ouder bent, lichtte de Belgische minister Paul Van Tigchelt toe, voor het begin van een vergadering van Europese justitieministers. In veel Europese landen ligt dit gevoelig, ook in België, voegde hij daaraan toe.

1 uur geleden
Ook na gesjor België nog geen steun voor natuurherstelwet EU

BRUSSEL (ANP) - De kansen voor de Europese natuurherstelwet slinken steeds meer. Verwoede pogingen van EU-voorzitter België om alsnog genoeg steun voor de omstreden wet te vinden zijn vooralsnog vergeefs, zeggen EU-diplomaten. En over twee weken moet België het wetsvoorstel overdragen aan tegenstander Hongarije, dat dan als nieuwe EU-voorzitter aantreedt.

1 uur geleden
Twee doden bij explosies in parkeergarage Zwitserse Nussbaumen

NUSSBAUMEN - (ANP/AFP) - Twee personen zijn om het leven gekomen en elf lichtgewond geraakt bij diverse explosies en een brand in een ondergrondse parkeergarage in het Zwitserse Nussbaumen, vlak bij Zürich, aldus de politie in een persverklaring vrijdag.

2 uur geleden