Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russen laaiend omdat truck door poort ambassade Ierland reed

Russen laaiend omdat truck door poort ambassade Ierland reed

DUBLIN (ANP) - De Russische ambassade in de Ierse hoofdstad Dublin is laaiend over een incident waarbij een vrachtwagen door de poort van de diplomatieke vertegenwoordiging reed. Er zou sprake zijn van een "duidelijke en flagrante" schending van een internationale verdrag voor diplomatie, citeert de Ierse omroep RTE.

De chauffeur reed volgens RTE met zijn vrachtwagen achteruit door de poort. Hij stapte uit en deelde foto's uit, naar verluidt van slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Daarna werd de man opgepakt. De politie doet onderzoek naar het incident bij de ambassade, die vorige week nog door een priester met rode verf werd besmeurd.

De Russische ambassade spreekt van een "criminele daad van waanzin" en roept op tot veiligheidsmaatregelen. Er wordt verwezen naar het Verdrag van Wenen uit 1961, waarin onder meer staat dat landen alle benodigde stappen moeten nemen om het terrein van buitenlandse diplomatieke missies te beschermen tegen inbraak of schade.

Rusland eiste eerder maandag al bescherming voor zijn overheidsgebouwen in Frankrijk, na een incident met een fles met brandbare vloeistof. Die zou in de nacht van zondag naar maandag naar een pand van de Russische overheid in Parijs zijn gegooid, maar raakte uiteindelijk alleen het hek en niet het gebouw zelf. Net als in Dublin vielen er geen gewonden.

Meer uit Buitenland

Poetin: 700.000 soldaten vechten in Oekraïne

MOSKOU (ANP/AFP/DPA) - Volgens de Russische president Vladimir Poetin vechten ongeveer 700.000 Russische soldaten in Oekraïne. Dat is aanzienlijk meer dan zes maanden geleden. Poetin had het toen over 617.000 soldaten.

15 minuten geleden
Prinses Catherine maakt vorderingen: goede en slechte dagen

LONDEN (ANP) - De Britse prinses Catherine maakt goede vorderingen met de behandeling tegen de kanker waaraan zij lijdt. Dat meldt de 42-jarige prinses van Wales vrijdag in een persoonlijke brief. Ook is de vrouw van prins William zaterdag aanwezig bij de militaire parade Trooping the Colour.

1 uur geleden
Linkse Franse partijencoalitie belooft afbraak beleid Macron

PARIJS (ANP) - Een coalitie van linkse partijen in Frankrijk die zich Volksfront noemt, heeft 150 maatregelen gepresenteerd die als "het programma van de breuk" zijn aangekondigd. De socialistische PS, de links-radicale la France insoumise (LFI), de Ecologische Europeanen en Groenen (EELV), de communistische PCF en de centrumlinkse Place Publique hekelen met het programma het beleid van president Emmanuel Macron.

5 uur geleden
NAVO eens over inschakelen alliantie voor steun Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - De NAVO krijgt een coördinerende rol in de steun van de NAVO-landen aan Oekraïne. De 32 bondgenoten regelden de inzameling van wapens en militaire training van Oekraïners tot dusver zelf, maar willen daarvoor nu de machinerie van de alliantie inschakelen. Ze zijn het daarover eens geworden, zegt NAVO-chef Jens Stoltenberg.

6 uur geleden
Poetin noemt voorwaarden voor vredesbesprekingen met Oekraïne

MOSKOU (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft aan de vooravond van een top over vrede in Oekraïne zijn voorwaarden genoemd om de vredesbesprekingen te beginnen. Hij wil dat Oekraïne de ambitie opgeeft om bij de NAVO te gaan en dat het alle troepen terugtrekt uit de regio's Zaporizja, Cherson, Donetsk en Loehansk.

8 uur geleden
Oekraïne onderschept truck met tientallen die land ontvluchtten

KYIV (ANP/AFP) - De Oekraïense grenswacht heeft een vrachtwagen onderschept met tientallen mannen die het land probeerden te ontvluchten. Mannen tussen de 18 en 60 jaar mogen het land niet verlaten omdat ze kunnen worden opgeroepen om te vechten tegen de Russen.

9 uur geleden
Koning Filip praat met hulpverleners explosie in Antwerpen

ANTWERPEN (ANP) - Koning Filip heeft vrijdag de plek van de explosie in Antwerpen bezocht. Volgens persbureau Belga sprak de Belgische vorst met hulpverleners over hun zoektocht naar slachtoffers.

9 uur geleden