Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russen en Belarussen onder neutrale vlag op Paralympics

Russen en Belarussen onder neutrale vlag op Paralympics

BEIJING (ANP) - Sporters uit Rusland en Belarus mogen deelnemen aan de Paralympische Spelen in Beijing, maar alleen onder neutrale vlag. Hun medailles worden niet opgenomen in de medaillestand. Dat heeft het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) woensdag besloten. Het is de sanctie voor de inval van Rusland in Oekraïne.

"Ze zullen meedoen onder de paralympische vlag en niet worden opgenomen in de medailletabel", aldus het IPC in een verklaring. De Paralympische Winterspelen beginnen vrijdag en eindigen op 13 maart.

Het IPC wijkt af van de oproep van het Internationaal Olympisch Comité om alle sporters uit Rusland en Belarus te weren van internationale wedstrijden en toernooien. Alleen als het door heel bijzondere omstandigheden echt niet anders kan, houdt het IOC de mogelijkheid open om ze als neutrale sporters toe te laten.

De Nederlandse sportkoepel NOC*NSF onderschreef de oproep van het IOC om de Russen en Belarussen te weren van het sportveld en drong aan op een soortgelijke sanctie voor de Paralympics. Chef de mission Esther Vergeer en technisch directeur Maurits Hendriks van TeamNL lieten woensdag nog van zich horen vanuit Beijing. "Het is afschuwelijk wat er op dit moment gebeurt in Oekraïne. Onze gedachten zijn bij iedereen die door deze oorlog getroffen wordt. De Paralympische Spelen hier in Beijing bieden de sportwereld een podium om een stem te laten horen. Wij rekenen op consequenties voor Rusland."

Het IPC verwees voor de motivering van zijn besluit naar de nieuwe grondwet van de paralympische beweging, die iets meer dan drie maanden geleden is aangenomen. "Bij de beslissing over de te nemen maatregelen heeft het bestuur zich laten leiden door de kernbeginselen van het IPC, waaronder het streven naar politieke neutraliteit en onpartijdigheid, en een onwankelbaar geloof in de kracht van sport om veranderingen teweeg te brengen."

Meer uit Sport

Na Franse sportminister duikt ook burgemeester Parijs Seine in

PARIJS (ANP) - In navolging van de Franse minister van Sport Amélie Oudéa-Castéra duikt ook de burgemeester van Parijs de Seine in. Anne Hidalgo doet dat woensdag om aan te tonen dat de rivier schoon genoeg is om tijdens de Olympische Spelen in te zwemmen.

8 uur geleden
Ook Groenewegen verliest met Harper ploegmaat in Tour door corona

GRUISSAN (ANP) - Ook Dylan Groenewegen moet in de Tour de France verder met een ploeggenoot minder door coronagerelateerde klachten. Team Jayco AlUla stuurt de Australiër Chris Harper na medisch advies naar huis. "Hij zal rust nemen en goed herstellen voor de volgende doelen", meldt de ploeg op X.

12 uur geleden
Wimbledon-winnaar Alcaraz volgend jaar naar ABN AMRO Open

ROTTERDAM (ANP) - Carlos Alcaraz doet volgend jaar mee aan het ABN AMRO Open in Rotterdam. Dat meldt de toernooiorganisatie. De 21-jarige Alcaraz, die zondag Novak Djokovic versloeg in de finale van Wimbledon, was nog niet eerder van de partij in Ahoy.

12 uur geleden
Nadal doet met zege in dubbelspel vertrouwen op voor Spelen

BASTAD (ANP/RTR) - Rafael Nadal heeft in Bastad met een zege in het dubbelspel vertrouwen opgedaan voor de Olympische Spelen. De 38-jarige Spanjaard won samen met de Noor Casper Ruud van het als tweede geplaatste duo Guido Andreozzi uit Argentinië en Miguel Reyes-Varela uit Mexico: 6-1 6-4.

14 uur geleden
Wellicht laatste kans voor sprinters in Tour de France

GRUISSAN (ANP) - Een dag na de tweede rustdag krijgen de renners in de Tour de France een relatief eenvoudige rit voorgeschoteld. Tussen startplaats Gruissan en finishplaats Nîmes ligt één klimmetje van de vierde categorie. Verder is het, met name als het peloton in de buurt van Nîmes komt, volledig vlak. Het is vermoedelijk - nu de Tour niet eindigt op de Champs-Élysées in Parijs maar met een tijdrit in Nice - de laatste kans op een massasprint.

18 uur geleden
Amnesty hekelt Frans verbod hijab voor eigen atleten op Spelen

LONDEN (ANP) - Het verbod van Frankrijk voor zijn olympische atleten om tijdens de aankomende Spelen in eigen land de islamitische hijab te dragen "druist in tegen internationale mensenrechtenverdragen". Dat zegt Amnesty International in een nieuw rapport.

21 uur geleden
Van Gerwen naar tweede ronde World Matchplay na zege op Littler

BLACKPOOL (ANP) - Darter Michael van Gerwen heeft de tweede ronde bereikt van het World Matchplay in Blackpool. De 35-jarige Brabander won de kraker in de eerste ronde van de Engelse tiener Luke Littler met 10-6.

23 uur geleden