Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russen boos om 'lompe' waarschuwing Amerikaanse minister Blinken

Russen boos om 'lompe' waarschuwing Amerikaanse minister Blinken

MOSKOU (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft zich de woede van Moskou op de hals gehaald door op te merken dat Russische hulp een prijs kan hebben. "Als Russen in je huis zijn, kan het soms moeilijk zijn om ze weer weg te krijgen", zei minister Antony Blinken over situatie in Kazachstan. Een "lompe" opmerking, reageerde het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

In Kazachstan liepen massale protesten afgelopen week uit de hand. De regering deed een beroep op het door Rusland geleide militaire bondgenootschap CSTO. Dat stuurde vervolgens troepen naar het grondstofrijke land. Russische militairen waren onder meer betrokken bij het heroveren van het vliegveld van de metropool Almaty.

Blinken zei vrijdag dat Washington zich afvraagt waarom de regering van Kazachstan vroeg om militaire hulp uit het buitenland. Hij suggereerde dat Kazachstan mogelijk nog lang blijft vastzitten aan de Russische hulptroepen. Dat noemde hij een "les uit het recente verleden".

Grap

Moskou reageerde daar furieus op. Het Russische ministerie zei dat Blinken kennelijk probeerde een "leuke grap te maken over de tragische gebeurtenissen in Kazachstan" en de spot dreef met de "volkomen legitieme" reactie van de CSTO op een verzoek om hulp.

"Als Antony Blinken zo dol is op geschiedenislessen, hebben we er hier nog wel een: als Amerikanen in je huis zijn, kan het moeilijk zijn om in leven te blijven", sneerde het departement. Dat noemde in een verklaring onder meer inheemse Amerikanen, Vietnamezen en Irakezen als voorbeelden van volken die dat zouden hebben ondervonden.

Telefoongesprek

De Russische president Vladimir Poetin heeft ondertussen een lang telefoongesprek gevoerd met zijn ambtsgenoot in Kazachstan, Kassym-Jomart Tokajev. Die heeft Poetin volgens het Kremlin "tot in de detail" bijgepraat over de situatie in zijn land. De leiders spraken af doorlopend met elkaar in contact te blijven en binnenkort een CSTO-conferentie te houden.

Sommige experts vermoeden dat Tokajev een beroep deed op de Russen omdat hij niet kan vertrouwen op zijn eigen veiligheidsdiensten. De onrust in Kazachstan heeft inmiddels aan zeker 40 mensen het leven gekost, berichten staatsmedia zaterdag. De autoriteiten hebben naar eigen zeggen zeker 4400 mensen opgepakt.

Meer uit Buitenland

Rammstein spreekt zich uit na nieuwe beschuldigingen wangedrag

BERLIJN (ANP) - Rammstein heeft zich na nieuwe beschuldigingen van wangedrag richting frontman Till Lindemann en de band uitgesproken op Instagram. De Duitse metalband laat weten elke vorm van geweld te veroordelen.

1 uur geleden
Spanningen in Duitse stad Leipzig op linkse demonstratiedag Tag X

LEIPZIG (ANP/DPA) - Op "Tag X", een extreemlinkse protestdag, is het in de Duitse stad Leipzig tot botsingen gekomen tussen demonstranten en de politie, die in groten getale was uitgerukt. De politie sprak van "grote rellen", waarbij vuurwerk en stenen naar de politie werden gegooid. Voor "Tag X" zijn in linkse kringen door heel Duitsland mensen opgeroepen mee te doen, mogelijk duizenden zijn naar Leipzig gekomen. De aanleiding is de veroordeling van de links-extremistische Lina E. en drie anderen. Zij werden woensdag veroordeeld voor aanslagen op vermeende of daadwerkelijke neonazi's, waarbij meerdere gewonden vielen.

3 uur geleden
Biden ondertekent wet over verhoging schuldenplafond

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft de wet ondertekend over de verhoging van het schuldenplafond van de overheid. Na weken onderhandelen en gekibbel werd het wetsvoorstel donderdag door de Senaat en het Huis van Afgevaardigden aangenomen.

3 uur geleden
Erdogan opnieuw beëdigd als Turkse president

ANKARA (ANP) - Recep Tayyip Erdogan is opnieuw beëdigd als de president van Turkije. De 69-jarige politicus, die vorige week de verkiezingen won, begint aan zijn derde termijn.

10 uur geleden
Israëlische soldaten doodgeschoten bij grens met Egypte

JERUZALEM (ANP/AFP) - Drie Israëlische soldaten zijn doodgeschoten bij de Egyptische grens in het zuiden, volgens Israël door een Egyptische agent. Na een klopjacht kon de "terrorist" op Israëlisch grondgebied worden gedood, meldt het Israëlische leger. Waarnemers noemen het incident aan de grens met Egypte, dat eind jaren 70 vrede sloot met Israël, uitzonderlijk.

10 uur geleden
Voor het eerst bezoekt een paus Mongolië

VATICAANSTAD (ANP/AFP/RTR) - Voor het eerst gaat een paus naar Mongolië, het Aziatische land ingeklemd tussen China en Rusland. De 86-jarige paus Franciscus is er van 31 augustus tot 4 september op bezoek, kondigde het Vaticaan aan, zonder verdere details te geven over het programma.

11 uur geleden
Peru verplaatst Joran van der Sloot voor uitlevering aan VS

LIMA (ANP) - Joran van der Sloot is zaterdag verplaatst naar een andere gevangenis in Peru, meldt CNN. De 35-jarige Nederlandse hoofdverdachte van de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway in 2005 zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten en deze verplaatsing is een stap in dat proces.

13 uur geleden