Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland ziet relatie met Britten niet verbeteren onder Truss

Rusland ziet relatie met Britten niet verbeteren onder Truss

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland verwacht niet dat de door de oorlog met Oekraïne sterk bekoelde relatie met het Verenigd Koninkrijk verbetert onder de nieuwe premier Liz Truss. Dat zei het Kremlin in een reactie op de machtsoverdracht dinsdag in Londen.

"Als we afgaan op wat mevrouw Truss over ons heeft gezegd toen ze nog minister van Buitenlandse Zaken was, durven we bijna met zekerheid te zeggen dat het er niet beter op zal worden", aldus een Kremlin-woordvoerder tegen het Russische staatspersbureau Tass.

Boris Johnson stond als premier bekend als een van de trouwste bondgenoten van Oekraïne in de oorlog met Rusland. Truss, die maandag werd gekozen tot zijn opvolger, zal vrijwel zeker net zo hard de confrontatie met Rusland aangaan in het conflict. Ze heeft het land sinds het begin van de oorlog al meerdere keren de agressor genoemd.

Agressieve houding

"We zullen alles doen om Rusland uit Oekraïne te verdrijven", zei ze eerder over de diplomatieke steun en wapenleveranties aan Kiev en de zware westerse sancties tegen Moskou. "Indien nodig zullen we onze inspanningen om Oekraïne te steunen verdubbelen."

Sergej Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, was evenmin lovend over Truss. "Ze verdedigt de Britse belangen zonder rekening te houden met wie dan ook. Van het sluiten van compromissen heeft ze nog nooit gehoord. Ik denk niet dat ze in staat is de internationale positie van het Verenigd Koninkrijk, die zo is verzwakt sinds het land uit de Europese Unie is gestapt, te versterken." Lavrov noemde de houding van het Verenigd Koninkrijk in de Oekraïense kwestie "agressief".

Meer uit Buitenland

Pence over terugtrekking Biden: juiste beslissing

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence zegt dat Joe Biden "de juiste beslissing" voor de Verenigde Staten heeft genomen door zich terug te trekken uit de verkiezingsrace. Daarmee heeft hij de belangen van het land boven die van zichzelf gesteld, aldus de Republikein op X.

33 minuten geleden
Hoofd Secret Service: aanslag Trump grootste blunder in decennia

WASHINGTON (ANP) - Het hoofd van de Amerikaanse Secret Service Kimberly Cheatle erkent dat haar dienst gefaald heeft bij de bescherming van oud-president Donald Trump. Op een hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden noemde Cheatle de mislukte moordaanslag op Trump "de grootste operationele blunder van de Secret Service in decennia".

1 uur geleden
Gouverneur Michigan steunt Harris als presidentskandidaat

WASHINGTON (ANP) - De gouverneur van Michigan, Gretchen Whitmer, schaart zich achter Kamala Harris als nieuwe presidentskandidaat, meldt ze in een bericht op X. "Vicepresident Kamala Harris heeft mijn volle steun." De Democratische gouverneur werd regelmatig genoemd als potentiële vervanger van Joe Biden.

1 uur geleden
Nog meer Democraten willen Harris als presidentskandidaat

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Ook de Democratische gouverneur van Kentucky, Andy Beshear, en Adam Schiff, prominent lid van het Huis van Afgevaardigden, hebben maandag bekendgemaakt Kamala Harris te steunen als presidentskandidaat. Beshear is een van de namen die wordt genoemd als mogelijke kandidaat-vicepresident onder Harris.

2 uur geleden
Media VS: Harris belde zondag urenlang om steun te vergaren

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris zat zondag ruim tien uur aan de telefoon om steun te vergaren voor haar kandidatuur voor het presidentschap, melden Amerikaanse media. Zij schrijven dat de politica sprak met meer dan honderd mensen, onder wie partijleiders, Congresleden en gouverneurs.

3 uur geleden
Kremlin boos over weigering van Russische journalisten bij Spelen

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Kremlin vindt het "onacceptabel" dat Frankrijk sommige Russische journalisten geen toestemming geeft verslag te doen van de Olympische Spelen in Parijs. Een woordvoerder beschuldigt Frankrijk van het ondermijnen van de persvrijheid.

4 uur geleden
Schietpartij met vijf doden in Kroatisch rusthuis

DARUVAR (ANP) - Een 51-jarige man heeft met een vuurwapen in het Kroatische dorp Daruvar, 95 kilometer ten oosten van Zagreb, geschoten in een bejaardentehuis. Vijf mensen zijn gedood, inclusief zijn moeder, en drie raakten gewond, van wie een ernstig. Over het motief van de dader is nog niets bekend.

4 uur geleden