Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland ziet kans op veiligheidsovereenkomst met Westen

Rusland ziet kans op veiligheidsovereenkomst met Westen

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov ziet nog altijd een kans dat Rusland en het Westen het over de wederzijdse veiligheid eens worden. Lavrov lijkt met de uitspraak de steeds hoger oplopende spanningen over Oekraïne te willen temperen. "Als hoofd van het ministerie van Buitenlandse Zaken moet ik zeggen dat er altijd een kans is om tot overeenstemming te komen."

Hij heeft er volgens Russische media maandag bij president Vladimir Poetin op aangedrongen de onderhandelingen over garanties voor de veiligheid van Rusland te intensiveren. De onderhandelingen met de VS en de NAVO zijn nog niet uitgeput. "Ze kunnen natuurlijk niet eindeloos doorgaan, maar op dit moment is het mogelijk ze voort te zetten en ermee op te bouwen", aldus Lavrov. Poetin zou hebben ingestemd met de aanpak van Lavrov, meldde persbureau RIA Novosti. Lavrov en zijn ministerie hebben volgens het persagentschap een voorstel van tien pagina's opgesteld dat de westerse mogendheden zouden moeten overwegen.

Rusland vindt vooral de bemoeienis van de VS met Oekraïne en eventuele plannen het Oost-Europese land lid van de NAVO te maken een bedreiging van de nationale veiligheid. Het heeft veel militairen langs de Oekraïense grens gezet om druk uit oefenen op het buurland, de VS en de NAVO. Washington en Londen maken vrijwel dagelijks melding van een ophanden zijnde Russische invasie van Oekraïne. De Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe zei maandag tegen Poetin dat een aantal militaire oefeningen al is beëindigd en een aantal in de laatste fase is beland.

Russische troepen doen onder meer oefeningen aan de Oekraïense grens samen met het leger van Belarus.

Meer uit Buitenland

Honderden demonstranten bij Correspondents' Dinner in Washington

WASHINGTON (ANP/RTR) - Honderden actievoerders hebben zaterdag gedemonstreerd voor het Washington Hilton. In het hotel wordt het jaarlijkse diner voor Witte Huis-verslaggevers gehouden, het zogeheten Correspondents' Dinner. De demonstranten scandeerden leuzen over de dood van verslaggevers in de Gazastrook en riepen aanwezige journalisten op het evenement te boycotten.

1 uur geleden
Weer aanhoudingen bij pro-Palestijnse acties op universiteiten VS

WASHINGTON (ANP) - Bijna tweehonderd actievoerders zijn zaterdag aangehouden bij nieuwe pro-Palestijnse protesten op Amerikaanse universiteiten, melden media in de VS. De arrestaties waren op de Northeastern University in Boston, de Arizona State University en de Indiana University, schrijft The New York Times.

1 uur geleden
Twee Oekraïeners doodgestoken in Duitsland, een Rus aangehouden

MURNAU AM STAFFELSEE (ANP/DPA) - Twee mannen uit Oekraïne zijn zaterdag neergestoken op het terrein van een winkelcentrum in Murnau am Staffelsee, in de Duitse deelstaat Beieren. Beide slachtoffers zijn omgekomen. De politie heeft een 57-jarige Rus als verdachte aangehouden.

2 uur geleden
Israëlische soldaten schieten Palestijnen dood op West Bank

RAMALLAH (ANP/RTR) - Israëlische militairen hebben zaterdag op de bezette Westelijke Jordaanoever twee Palestijnen doodgeschoten die volgens het leger vanuit een voertuig het vuur op hen hadden geopend. Dat gebeurde bij een bewakingspost in de buurt van de stad Jenin.

6 uur geleden
Blinken gaat in Saudi-Arabië praten over bestand in Gaza

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken gaat maandag en dinsdag in Saudi-Arabië praten met regionale partners over onder meer een wapenstilstand in Gaza en de vrijlating van Israëlische gijzelaars door Hamas. Dat heeft zijn departement zaterdag bekendgemaakt.

6 uur geleden
Iraaks parlement stemt in met antihomowet

BAGDAD (ANP/RTR) - Het Iraakse parlement heeft zaterdag ingestemd met een wet die homoseksualiteit strafbaar stelt. Relaties tussen personen van hetzelfde geslacht kunnen de betrokkenen voortaan een gevangenisstraf opleveren van maximaal vijftien jaar.

6 uur geleden
Java getroffen door aardbeving met kracht van 6.5

JAKARTA (ANP/AFP) - Het Indonesische eiland Java is zaterdagavond getroffen door een aardbeving die volgens het nationaal seismologisch instituut (BMKG) een kracht had van 6.5. De schok werd gevoeld tot in de hoofdstad Jakarta.

8 uur geleden